صفحه اصلی > نقد و بررسی فیلم ایرانی : نقد و بررسی فیلم عطر آخر اردیبهشت

نقد و بررسی فیلم عطر آخر اردیبهشت

بهاره رهنم

خلاصه داستان:

یک زن میانسال قصد مهاجرت به خارج از کشور را دارد. او پیش از سفر، دوستان قدیمی اش را ملاقات می کند اما…

کارگردان:

بهاره رهنما: بازیگر شناخته شده سینما، تلویزیون و تئاتر ایران که سال هاست فعالیت خود را در مدیوم های مختلف ادامه می دهد.

 

نقد فیلم «عطر آخر اردیبهشت»:

فیلمسازی علاقه ای است که در اکثر افراد جامعه می توان ردپای آن را دید. هنر دلچسبی که افراد از طریق آن می توانند ایده های خود را به تصویر تبدیل کرده و به مخاطب عرضه نمایند. تماشاگر سینما هم پس از تماشای ایده ها و هنر هر کارگردان، درباره کیفیت کار او نظر خود را بیان می کند. اما این روند گاهی دچار تعاریف جدیدی هم می شود که اغلب این تعاریف، تنها در سینمای ایران رخ می دهد؛ «عطر آخر اردیبهشت» دقیقاً چنین وضعیتی دارد!

فیلم «عطر آخر اردیبهشت» توسط بهاره رهنما نوشته و کارگردانی شده است. فیلمی که به روزهای آخر مهاجرت یک یک زن به خارج از کشور و ملاقات با دوستانی که به دیدنش می آیند می پردازد. لوکیشن فیلم تماماً در یک هتل در مازندران ساخته شده است، هتلی که در سریال از آن به عنوان «زیباترین هتل ایران» نام برده می شود تا به این شکل، تبلیغ جذابی هم برای آن انجام شده باشد. اما آیا این لوکیشن محدود باعث شده تا کارگردان بتواند 4 شخصیت اصلی داستان را به خوبی پرورش دهد؟ پاسخ یک نه بزرگ است!

عطر آخر اردیبهشت

در سینمای حرفه ای ما با اثری به نام «12 مرد خشمگین» مواجه هستیم که 75 سال پیش ساخته شد و کلیت قصه به بهترین شکل ممکن در یک اتاق روایت می شد. فیلم مذکور روایت گر تزلزل قضاوت انسان ها در موقعیت ها و شرایط مختلف بود و یکی از بهترین آثار سینما نیز محسوب می شود. حالا به سینمای ایران و فیلم «عطر آخر اردیبهشت» بازگردیم. فیلمی که دیالوگ های آن بر پایه دورهمی های چند زن بنا شده که محوریت آن این مسئله است:«ما زن ها اینطور هستیم و مردها آن طور هستند». در واقع بهاره رهنما در نزدیک به 70 دقیقه مدت زمان فیلم، به طور دائم در حال تکرار کلیشه های جنسیت زده ای از زبان بازیگران فیلم است که نمونه آن اغلب در شبکه های اجتماعی مشاهده می شود.

از این روست که می توان گفت «عطر آخر اردیبهشت» یک فاجعه تمام عیار، حتی برای سینمای مستقل ایران محسوب می شود. فیلمی که به طور خلاصه، دوربین را مکانی قرار می دهد و چهار زن را در مقابل آن می نشاند و سپس به بازگویی ارتباط زنان و مردان می پردازد؛ گفتگوهای مبتذلی که نه آن قدر سنتی و نه آن قدر فضای روشنفکری دارند که بتوان هویتی برای آن قائل شد. این دیالوگ ها بیشتر بر پایه توهماتی است که روانشناسی زرد در ایران آن را رقم زده و تبدیل به آفت اجتماع شده است. آفتی که به شکل مبتذلی در لحظه به لحظه «عطر آخر اردیبهشت» به چشم می خورد.

عطر آخر اردیبهشت

«عطر آخر اردیبهشت» به راحتی می تواند یک کلاس توجیهی برای هنرجویان فیلمسازی با عنوان «چگونه بدترین فیلم ممکن را بسازیم» باشد. فیلمی که در آن فیلمنامه به مبتذل ترین شکل ممکن با بهره گیری از روانشناسی زرد، به بیان نظرات زنان درباره مردان می پردازد و چهار بازیگر اصلی فیلم نیز به بدترین شکل ممکن این دیالوگ ها را اجرا کرده اند، به طوری که حتی امکان دارد در لحظاتی از فیلم تماشاگران به بازی بازیگران فیلم بخندند! تماشای «عطر آخر اردیبهشت» به طور خلاصه، یک عذاب واقعی برای علاقه مندان به سینما محسوب می شود؛ البته اگر بتوان اثر را نه دورهمی، بلکه فیلم سینمایی نامید!

 

 

نمره: 1/10

منتقد: میثم کریمی

اشتراک در
اطلاع از
guest
30 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
راحله
راحله
1 سال قبل

اتفاقافیلم اروم وجذابی بود به من که کلی آرامش داد
بهاره رهنماروکه میبینم انرژی میگرم ازش یه خانم همه چی تمومه

سپیده
سپیده
1 سال قبل

آفرین و صد آفرین بر میثم کریمی
واقعا بیشتر از ۵ دقیقه نمیشد فیلم رو دید

آرتمیس
آرتمیس
1 سال قبل

به نظر من حقیقتی است در بین رابطه ها زن و مرد و اجتماع بخصوص کنونی ، و از اینکه دنیای ما و زن‌ها بسیار مختلف هست دقیقاا همینطور است ، خیلی از زندگی ها سال‌های بوی تعفن و دفن شده است ولی همچنان خیلی عادت کردن همچنان رل زن و شوهر را بازی کنند ، یکعده پذیرای این نقش برای سالیان سال می باشند و یکعده حتی برای لحظه ای پذیرا نیستند ، و همیشه ما آدم‌ها از کسی ضربه میخوریم که حتی یک لحظه فکرش را نکردیم خیانت بهترین رفیق ، و نارو زدن از پاک ترین شوهر خیالی خود ، اتفاقا به نظر من بسیار فیلم خوبی بود با اینکه اتمسفر تلخ رابطه و نیرهنگ ها را به تصویر می کشاند ولی حقیقتی است که همچنان با نور پایین ادامه دارد و همه مثل کبکی سرشون را زیر برف کردند …. !!!! ما شدیم برده پول ، و مردها هم شدن برده یک تیکه گوشت و با باورهای مذهبی و فرهنگی همچنان خودمان را گول می زنیم

غزاله
غزاله
1 سال قبل

با امکانات و سرمایه خودشون فیلم ساختن ، شاید خواستن آزمون و خطا کنن، بیرحمانه نتازیم بر هر چه که موافق سلایق ما نیست، خوشبختانه ایشون در فضای مجازی زیاد میشنوند و میبینند و حتما سعه صدر و توان بالای روحی روانی بر این همه نظرات دارند. اگر هم نقدی دارین کمی تیزی و تندی رو کمتر کنید، یادمون باشه آزاده نامداری با چه جریاناتی به اون سرنوشت رسید.

نازنین
نازنین
1 سال قبل

ببخشید! می خواستم بنویسم از بهاره رهنما بدم نمیاد. اشتباهی “ن” جا موند😊🙈

نازنین
نازنین
1 سال قبل

حقیقتا نه از بهاره رهنما بدم میاد و نه از شکستش شاد می‌شم. و واقعا دلم می‌خواد بتونه یه کار موفق بده بیرون. نمی‌دونم چرا با خودش این‌کارارو می‌کنه. چرا کمی تامل نمی‌کنه! کمی فکر نمی‌کنه! چرا قلب و فکرشو دربست داده دست روانشناسان زرد و چرت و پرت‌هاشون !در کل به نظرم زن بسیار پر قدرتیه که تحمل این‌ همه فشار از آدم‌های زندگی خصوصی و فضای مجازی و جامعه تحمل می‌کنه و باز خودشو در معرض انواع قضاوت‌های هنری و شخصی قرار می‌ده. من براش نگرانم. امیدوارم کاری دست خودش نده.دست از سینما و هنر و شعر و ادبیات برداره بره سراغ یک زندگی آرام و بی‌هیاهو شاید در اون شرایط بتونه حداقل به عنوان هنرپیشه پیشرفت کنه.

مهدیس مختاری
مهدیس مختاری
1 سال قبل

تمام مدتی که با عذاب کشیدن داشتم فیلم رو تماشا میکردم رو در نقد شما خوندم. حتی به نظرم فاجعه تر هم بود! بیشتر سکانس‌ها گمان میکردم از ایرج ملکی به عنوان مشاور کارگردان کمک گرفته شده بود. آش شله قلمکاری بود که تهش با شلیک به پرواز پی اس ۷۵۲ تمومش کرد. بیشتر از این واقعا زورم میاد درباره این فیلم نظر بدم. 😂

زری
زری
1 سال قبل

این رو هم در نظر نگرفتند که پرواز 752 تو زمستون بود نه اردیبهشت.

گم نام
گم نام
1 سال قبل

حیف وقت آدم که پایه این چرندیات بره

اشنا
اشنا
1 سال قبل
پاسخ به  گم نام

نکنه فرد خاصی هستی که اینقدر مغرصانه حرف می‌زنی

یاسر
یاسر
1 سال قبل

خداوکیلی چرت ترین فیلمی بود که تو تمام عمرم دیدم و حالم از هرچی فیلم ایرانی بهم خورد

ناشناس
ناشناس
1 سال قبل
پاسخ به  یاسر

نه حدا وکیلی خوب بود آرامش میداد . بیشتر زن ها می تونن این فیلم درک کنن نه آقایون

سارا
سارا
1 سال قبل

افتضاح ترین فیلم تاریخ سینما

مامان خانوم
مامان خانوم
1 سال قبل

زدی تو هدف،تازه خیلی محترمانه نقد کردین،
گل منم رفففف…رفف؟؟بله رف کانادا و من ازین ب بعد شدم مزدک
مزززدک؟؟؟؟به مردان زن در کانادا میگن مزدک🤣🤣🤣🤣🤣

حیف ماشینت ک فروختی این فیلمو بسازی بهاره جون،،بدین فراستی چار خط راجبش بنویسه🤣🤣🤣🤣🤣🤣

ناشناس
ناشناس
1 سال قبل
پاسخ به  مامان خانوم

آره واقعا اون تیکه اش خیلی مسخره بود اما در کل یه جاهایش آرامش میداد

تاکی ؟
تاکی؟
1 سال قبل

من برا دیدن این فیلم لحظه شماری میکنم دلیلشم فقط و فقط خانومه رهنماست میخوام فاجعه تمام تاریخ عمرم وسینمارو یکجا ببینم چه لذتی داره ولی هنوز ندیدم.
آقای کریمی عالی بود نقد مث همیشه . این جمله تونم قند تودلم آب کرد برم زودترببینمش.
این جمله : چگونه بدترین فیلم ممکن را بسازیم

زهره
زهره
1 سال قبل

والا با خوندن نقدی که شما کردید انگار خصومت شخصی دارید با خانم رهنما. من از فیلم خوشم اومد چون سراسر فضایی زنانه بود. اصلا فکر کنید فیلمی واسه خانومهاست که یک آقا قطعا خوشش نمیاد پس لطفا توهین نکنید.

الی
الی
1 سال قبل

من فقط ۵ دقیقه ی اول فیلم رو دیدم،دیگه نتونستم ادامه بدم،خدایی توهین‌به شعور خودم بود اگر بیشتر از این‌میدیدم

سحر
سحر
1 سال قبل

خداوکیلی اسم کارگردان و مهمتر از آن نویسنده رودیدین فازتون چی بود نشستین نقد کردین🤣🤣🤣🤣
بهتون پول داده؟
اسمش فیلم نبود.مسخره بازی بود.
قشنگ لودگی بود
بقرآن حتی اگه برای دیالوگها فک کرده بود🤣🤣
یارو تو فیلم میگه بنده خداها سگها گرسنه ان براشون آب ببریم
تا ۱ ساعت میخندیدم🤣🤣🤣

بهاره جان یکم کتاب بخون خیلی بیسوادی.
بقران که تو دیپلم نداری
خیلی بیسوادی

نیک
نیک
1 سال قبل

منتقد محترم به نظر از عقده شدید رنج میبره !! انقدر چرت و پرت این فیلم رو نقد کرده که قطعا فقط خودش رو زیر سوال برده … به نظرم این نقد رو میشه توی کلاس منتقدین استفاده کرد ” چگونه عقده ای ترین منتقد ایران باشیم”

مریم
مریم
1 سال قبل
پاسخ به  نیک

حالا شما به دل نگیر خانم رهنما:)

عجب
عجب
1 سال قبل

خانم رهنما با این فیلم فقط میخواستن آرایش صورت و لاک ناخن دستاشون را به نمایش بزارن و بگن ما خیلی لاکچری هستیم

فاطمه
فاطمه
1 سال قبل

کاری ب نقد فیلم ندارم ولی من از فیلم خوشم اومد چون بهاره داخلش بازی کرده بود

محمد
محمد
1 سال قبل

همین یک جمله آقای کریمی برای سازندگان فیلم کفایت می کند:
«عطر آخر اردیبهشت» به راحتی می تواند یک کلاس توجیهی برای هنرجویان فیلمسازی با عنوان «چگونه بدترین فیلم ممکن را بسازیم» باشد. 

دنیل اوشن
دنیل اوشن
1 سال قبل

خانم رهنمای عزیز تپه نذاشته

امداد
امداد
1 سال قبل

خندم میگیره

مهرداد
مهرداد
1 سال قبل

واقعا فیلمی که کارگردانش بهاره رهنما باشه رو نشستین نقد کردین؟؟!!🤨🤔

فاطمه
فاطمه
1 سال قبل
پاسخ به  مهرداد

😂😂😂😂😂😂

مهدی
مهدی
1 سال قبل

سریال فوبار چند هفته اس اومده ، یک مطلب درباره اش نزدین و نقد نکردین
بعد فیلم بهاره رهنما رو نقد می کنید؟ خب مجبورید مگه :)))

فاطمه
فاطمه
1 سال قبل
پاسخ به  مهدی

همینکه خانم رهنما تو جامعه ای که هیچکس از موفقیت هیچکس خوشحال نمیشه جامعه ای که همه منتظرند شکست بخوری تا بگن من میدونستم، خود واقعیش هست علیرغم خیانتی که بهش شده سعی می‌کنه سر پا بمونه و تلاش کنه و امید داشته باشه به این جامعه بیمار خیلییی خوبه . ماشاالله که فیلم دیدن و کتاب خوندن هم باعث افزایش فرهنگ دوستی که نقد کرده و دوستانی که نظر دادند هم نشده پس توصیه میکنم الکی فیلم نگاه نکنین.