امروز سه شنبه 21 ماه آوریل ساعت 11 صبح، نشست خبری مسئول بخش 15 روز کارگردانان فستیوال کن در مرکز فرهنگی “فورم دز ایماژ” شهر پاریس برگزار شد که تعداد محدودی از خبرنگاران در آن شرکت داشتند. در سالهای گذشته همین سالن 300 نفری مملو از منتقدان و روزنامه نگاران می شد، اما امسال دو سوم سالن خالی بود.
به گزارش مووی مگ به نقل از بانی فیلم، مثل هرساله، آقای ادوارد ونتروپ مسئول بخش 15 روز کارگردانان فستیوال کن ، فیلم های انتخابی خود را طی یک کنفرانس به اطلاع رسانه ها می رساند – روز قبل از آن مسئولان بخش “هفته منتقدین” که چند سالی است نشست خبری برگزار نمی کند فیلم های این بخش را از طریف اینترنت معرفی کردند.
بخش 15 روز کارگردانان را مجمع کارگردانان فرانسه راه اندازی کرده بود و همواره حمایت می کند.
در این نشست پس سخنان رئیس این مجمع، دبیر بخش 15 روز کارگردانان، با یادداشت هایش که نوشته بود شروع به معرفی سیاست ها و سپس اعلام نام فیلم های منتخب کرد. وی و گروهش برای قسمت فیلم های کوتاه 11 فیلم از کشورهای گوناگونی انتخاب کرده بودند که بلندترین آن 30 دقیقه و کوتاه ترین آن 15 دقیقه بود که فیلمساز شناخته شده ای دربین کارگردانان آن دیده نمی شد.
قابل ذکر است که برای بخش مسابقه در قسمت رسمی جشنواره کن فیلم های کوتاه حتما باید زیر 15 دقیقه مدت زمان داشته باشند.
ادوارد ونتروب و گروهش بیش از 1600 فیلم بلند سینمائی را که از سراسر جهان رسیده بود بازبینی کرده بودند که تنها از ایران و سینماگران ایرانی خارج از کشور، 35 فیلم متقاضی وجود داشت اما هیچ فیلمی پذیرفته نشد!
به طور کلی امسال 17 فیلم بلند سینمائی در این بخش پذیرفته شده که 4 فیلم از فرانسه است. افتتاحیه این بخش، همچون بخش رسمی که در کاخ جشنواره برپا می شود، یک فیلم فرانسوی است به نام “سایه زنان” اثر کارگردان بیشتر، هنر و تجربه اما مهم فرانسوی به نام، فیلیپ گارل.
از دیگر فیلمهای فرانسوی که همه منتظر بودند در مسابقه ببینند، فیلم “سه خاطره از جوانیم” از آرنو دپلشن است که بارها در بخش مسابقه فیلم داشته است. سومین فیلم فرانسوی “کابوی ها” نخستین فیلم بلند توما بیدگین است که دبیر این بخش درباره اش مفصل صحبت کرد.
“فاطمه” چهارمین فیلم فرانسوی انتخاب شده در این بخش ساخته فیلیپ فوکون است.
از دیگر کشورها، یک فیلم از شیلی(که مستند است)، یک فیلم از اسپانیا، یک فیلم از پرتغال به نام “هزار ویک شب” که 6 ساعت و ده دقیقه مدت زمان آن است و در سه سانس مجزا و سه روز مجزا، نمایش داده می شود. بسیاری از منتقدین منتظر دیدن این فیلم در بخش مسابقه بودند اما از 15 روز کارگردانان، سر درآورد!
از امریکا 2 فیلم واز کلمبیا، ژاپن، مراکش، ترکیه، لیتوانی، سوئد و بلژیک هرکدام یک فیلم انتخاب شده اند.
دبیر این بخش با هیجان و اشتیاق بسیار درباره فیلم های انتخاب شده خود صحبت می کرد و بنظر می رسید که هرکدام آنها شاهکارند. البته باید منتظر دیدن آنها در جشنواره کن شد.
سال گذشته در مجموع، در این بخش فیلم های خوب و گاه بسیار خوبی دیده بودیم و به انتخاب دبیر جشواره تبریک گفته بودیم. این فیلم ها باعث شده بود که به اعتبار 15 روز کارگردانان افزوده شود.
در بین فیلم های انتخاب شده این دوره 5 فیلم ساخته اول کارگردانان شان هستند که کاندیدا دوربین طلائی خواهند بود. در این فهرست نام سه کارگردان زن دیده می شود.
گفتنی است که در سالهای گذشته عده ای به جشنواره کن خرده گرفته بودند که چرا از فیلمسازان زن، فیلمی چندانی انتخاب نمی شود. امسال بخش اصلی، نوعی نگاه، پانزده روز کارگردانان تلاش کرده اند این مسئله را جبران کنند. و حتی پوستر هر سه بخش کن با عکس هائی از زنان تزئین شده است!
درپایان معرفی فیلم ها جلسه پرسش و پاسخ هم برپا بود، من اولین سئوال را از دبیر 15 روز کارگردانان پرسیدم که آیا بین این همه فیلم ایرانی که کمیته انتخاب دیده، هیچ فیلم جالبی نیافته بودند؟ وی پاسخ داد، چند فیلمی بودند، اما نسبت به آنچه که انتخاب کرده ایم، فیلم فوق العاده ای نیافتیم. سپس بحث به سایر فیلم های دیگر مناطق جهان کشید، و گفته شد در بین فیلم های خاورمیانه نیز فیلم های جالبی یافت می شدند و حتی قرار بوده فیلمی از فلسطین هم انتخاب شود…اما نشد.