خلاصه داستان :
منیره ( مهتاب کرامتی ) و بابک ( فرهاد اصلانی ) زن و شوهری هستند که پس از 12 سال زندگی مشترک و داشتن یک فرزند، روابطشان به سردی کشیده است. منیره که از وضعیت موجود ناخرسند است، برای فرار از شرایط رو به مواد مخدر و رابطه با مردی به نام فرید ( بهرام رادان ) می آورد. در این وضعیت بابک نیز به زن خودش شک می کند و...
کارگردان :
مصطفی کیایی : متولد سال 1355 در کرج می باشد و اولین فعالیت هنری اش را در سال 1373 در مرکز آموزش فیلمسازی اداره ارشاد کرج آغاز کرد اما سالها طول کشید تا بتواند اولین مجوز ساخت فیلم بلند سینمایی خود با نام « بعد از ظهر سگی سگی » را در سال 1388دریافت کند. پس از آن ، کیایی « ضد گلوله » را در سال 1389 روانه سینما کرد که با استقبال نسبی مواجه شد و « خط ویژه » نیز تبدیل به پرفروش ترین کار کیایی در گیشه ها شد. « عصر یخبندان » چهارمین ساخته سینمایی مصطفی کیایی محسوب می شود.
درباره فیلم « عصر یخبندان » :
تازه ترین ساخته مصطفی کیایی از حیث روایت پیشرفت هایی در مقایسه با « خط ویژه » دارد اما اشکالات مشابه ای در دو ساخته آخر این کارگردان به چشم می خورد که باعث می شود فیلمهای کیایی نتوانند تبدیل به اثری برجسته شوند.
« عصر یخبندان » داستانی چند شخصیتی دارد که کم و بیش مشابه « داستان عامه پسند » تارانتینو است . در این فیلم کارگردان از روایت خطی داستانش پرهیز کرده و به هرکدام از شخصیت های داستان به اندازه کافی بها داده تا هرکدام از آنان داستان خودشان را در فیلم داشته باشند و هیچ تفاوتی در دسته بندی نقش ها به " مکمل یا اصلی " به چشم نمی خورد. این ویژگی باعث شده تا ریتم تند داستان به سرعت از مقابل دیدگان تماشاگر عبور نماید و مخاطب کمتر در حین تماشای فیلم دچار خستگی گردد.
با اینحال « عصر یخبندان» در فیلمنامه دچار مشکل است. کیایی اگرچه توانسته با حفظ ریتم تند و جذاب فیلم ( همانند ساخته قبلی اش « خط ویژه » ) مخاطب را با خود همراه سازد اما در فیلمنامه دچار ایراداتی است که باعث می شود « عصر یخبندان » به اثری ممتاز مبدل نگردد.
از جمله ضعف های فیلمنامه را می توان پرداخت نصفه و نیمه شخصیت های داستان برشمرد که مخصوصا در مورد شخصیت منیره که مهتاب کرامتی آن را ایفا می کند، هایلایت بیشتری به خود می گیرد. آنچه که فیلم از شخصیت منیره به مخاطب ارائه می کند، زنی معتاد با مشکلات بی نهایت در زندگی اش اما در اجرا، این زن تنها به زبان آورنده دیالوگ هایی از درد و رنج به سبک آثار فیلمفارسی است که باعث می شود « عصر یخبندان » در لحظاتی آکنده از شعار نیز باشد.
فیلم همچنین از زبانی گزنده برخوردار است که لزوم قرار دادن یک درجه بندی سنی برای اکران عمومی آن را توجیه می کند. « عصر یخبندان » بی آنکه واقعا نیازی به استفاده از الفاظ رکیک داشته باشد، آکنده از کلمات زشتی است که بر پرده نقره ای نقش می بندد. کمتر به یاد دارم که فیلمی ساخته شده در ایران دارای چنین حجمی از کلمات زشت بوده باشد.
تغییر چندباره لحن فیلم در میانه راه ، از دیگر مشکلات « عصر یخبندان » است که به یکدستی اثر صدمه جدی وارد کرده. « عصر یخبندان » در لحظاتی کمیک است و در لحظاتی ملودرام و دائم در این پروسه در رفت و آمد به سر می برد.
در میان بازیگران پرشمار و مشهور فیلم، می توان بازی مهتاب کرامتی و بهرام رادان را برجسته تر از سایرین عنوان کرد. البته بازی مهتاب کرامتی در نقش معتاد عالی نیست و پیروی از اصول کلیشه ای یک شخصیت معتاد است اما با اینحال می توان گفت که کرامتی برای بازی در نقش منیره حداقل بیشتر از سایرین زحمت کشیده است. فرهاد اصلانی هم با قاب بندی های پر ایرادی که از وی گرفته شده، تبدیل به مهره سوخته « عصر یخبندان » شده است.
« عصر یخبندان » علی رغم تمام مشکلاتی که در فیلمنامه دارد، در مجموع یک پیشرفت در کارنامه هنری مصطفی کیایی محسوب می شود. کیایی به خوبی می داند که چطور نبض مخاطبش را در دست بگیرد و او را راضی از سالن های سینما خارج کند. وی می داند که قرار هست جوابش را از مخاطبش بگیرد و نه جشنواره های سینمایی جهان، بنابراین در ساخت « عصر یخبندان » با خیال راحت ذائقه مخاطب ایرانی را هدف گرفته و احتمالا در گیشه هم به اندازه کافی موفق خواهد شد.
منتقد : میثم کریمی
این مطلب بصورت اختصاصی برای سایت " مووی مگ " به نگارش درآمده و برداشت از آن جز با ذکر دقیق منبع و اشاره به سایت مووی مگ، ممنوع بوده و شامل پیگیرد قانونی می شود.
به جامعه مجازی سایت مووی مگ بپیوندید و دوستان سینمایی جدید پیدا کنید!
نام فیلم : عصر یخبندان
کارگردان : مصطفی کیایی
فیلمنامه : مصطفی کیایی
تهیه کنندگان : منصور لشکری قوچانی
بازیگران : مهتاب کرامتی، بهرام رادان، محسن کیایی، سحر دولتشاهی ، آنا نعمتی، فرهاد اصلانی، ژاله صامتی و...
دیدگاهها
azadeh
دوست عزیز شما هنوز فرق حجم و هجمه رو نمیدونی نمیخواد فیلم نقد کنی
ثمین
فرزاد
غزل
چه فرقی داره شهرستانی و غیر شهرستانی نداره.این مشکلات همه جا هست و درکش برای بقیه یکسانه شما با این حرفتون شعور و درک خیلی از آدما رو پایین حساب کردین.شما با این طرز فکرت اصلا نباید این فیلمو می دیدی و وقتی از چیزی خبر نداری در موردش نظر ندی.
فرزین
چون فیلم های خارجی که گیگابایت گیگابایت هممون تو هاردامون تلنبار کردیم خیلی خیلی بیشتر از این فیلم الفاظ رکیک داره
دلیل دیگه اش هم اینه که با یک نگاه به شخصیت های فیلم به راحتی میشه فهمید این ها کاراکتر هایی نیستن که براشون دیالوگ های لفظ قلم بنویسن
مریم
شاهرخ خوان
مکارم
سینا
رفیق به شدت با شما موافقم.
سینا
باید با واقعیت ها کنار اومد. فضای کشور ما به شدت فاسده. دروافع دلیل اصلی ماندگاری "علی حاتمی" که اکثرن ازش غافیلم، این بود که بیشتر از اینکه به سجایای اخلاقی و میراث فرهنگی و ادبی ایرانی بپردازه، به رذیلت ها و ایرادات جامعه پرداخته بود.
تا کی می خوایم یه ملودرام با پایان خوش یا پایان آزاد بسازیم؟ چرا هربار که قضیه به مثلث عشقی یا خیانت می رسه، فقط رذالت مردانه رو نمایش می دیم؟
باید به نویسنده و کارگردان این فیلم تبریک گفت که برای اولین بار در سینمای ایران "به صورت واقعی" خیانت زنانه رو تصویر کرده.
از کدوم واقعیت میشه فرار کرد؟ باید با ابعاد نکبت و کثیف جامعه مثل اعتیاد هم روبرو شد!
بخشی (نه همه) از زنان خوش پوش و زیبا، یا مردای شیک پوش و خوشتیپ ما که خیلی جذاب و وسوسه برانگیزن، کسایی هستن که تا گلو در منجلاب کثافت فرورفتن. اما از دور پیدا نیست.
شاید چهار ایراد به فیلم وارد باشه:
- اول اینکه محدودیت سنی اعلام می شد بهتر بود.
- دوم اینکه می شد پایپ رو شطرنجی کرد که بعضی از دوستان هم اشاره کردن. ولی در اصل فیلم نامه اشکالی وجود نداره.
- سوم، یک ایراد دیگه هم هست که دیگه اون به فیلم برنمیگرده، بلکه دقیقن برعکس، ایراد مخاطبه. کسایی که در شهرهای کوچکتر یا در نقاط شرقی و جنوبی تهران با بافت سنتی تر و دینی تر و فقیرتر نسبت به غرب و شمال تهران زندگی می کنن، با دیدن این فیلم، یا دیدن فیلمی مانند "سعادتآباد"، این شائبه براشون ایجاد می شه که مردم یه سری از مناطق تهران فقط حرص و دغدغه شون مواد مخدر و پارتی و رابطۀ جنسی و خیانته. اما این در اصل ماجرا تفاوتی ایجاد نمی کنه. یا باید فیلم اصلن ساخته نمی شده، یا اگر ساخته شده باید مشکلات رو نشون می داده که این کارو به خوبی، هرچند با خشونت فراوان انجام داده.
- چهارم، از همه مهمتر اینکه نباید اجرای قانون یا عدالت توسط عوام تبلیغ بشه، هرچند که امیدی به احقاق حق از مجرای قانون وجود نداشته باشه. این می تونه خطرناکه باشه. (صجنۀ آخر).
فرناز
البته داستان فیلم کاملا مشکل روزگار و جامعه ما را بیان میکند منتها برخی صحنه ها و الفاط مناسب نبودند همانطور که در فیلم خط ویژه ساخته قبلی این کارگردان هم الفاظ رکیکی به کار برده شده بود اما در کل به دیدن فیلم می ارزد :)))
احمد
یاسین
1- به کارگیری الفاظ بسیار رکیک ،موهن و نیز تابوشکنی... (تو لفظ خارجی بهش explicit میگن که برای اونچا باید حتماً درجه سنی داشته باشه و تو سینمای ما هم که اصلاً قابل پخش نیست!)
2- استفاده از پایپ بصورت علنی در فیلم (!!)، چیزی که اصلاً مشابه ش رو ندیده بودم
3- اتکای صرف کارگردان به تدوین فیلم بصورت غیر خطی!! که به نظر بنده ضعف های عمده داشت و از فیلم هایی که کارگردان به تقلید از آنها بهره گرفته بود چه از لحاظ محتوایی و چه از لحاظ بصری بسیار به دور بود. (نمونه فیلم های تقلیدی: pulp fiction-1994 و vantage point-2008 ).
4- موضوع اصلی غیر متعارف و نامناسب بود (خیانت زن به شوهر و بی غیرتی مرد و تحمل پذیری او)- رخدادی که وقوع آن حتی به فکر خیلی از افراد هم خطور پیدا نمی کند چه رسد که انجام هم بدهند (بخصوص مورد دوم که بی غیرتی و ترسو بودن هست).
5- خلاصه بگویم عدم باور پذیر بودن فیلم و فیلمنامه و نیز عدم هم ذات پنداری با هیچکدام از بازیگران
...
فرید
به نظرم هیجان همراه با تفکر جای خالیش در سینمای ما کاملا احساس میشه
ای فیلم تلاش برای پر کردن اون جای خالیه
درود به همه
به امید ساخت های بهتر
یونس
الان ندیده دقیقا چجوری متوجه شدین بازی بهرام رادان خیلی زیبا بوده؟!!
مهیار
ندا
جلل الخالق مردم ندید نظر میدن خدایا با کیا شدیم 80 میلیون خخخخخ
مهتاب
مثل همیشه خانم دولتشاهی سنگ تموم
گذاشت. واقعا افرین
نعمتی مثل همیشه ضعیف.
Ati
حمید
بخش فرهنگی مجیدی!!
حمید
امیدبخش حسین
شیمااااااا
ممنون به خاطر نقد ولی شما از فامیلا یا آشناهای آقای فراستی هستین ؟؟؟
هر چی نقد خوندم ازتون منفی بوده
سامان
مهدی
ترلان
عجيبه هااااااچطوروقتي فيلمونديدين اظهارنظرميكنيد! !!!مگه ميشه؟؟؟؟؟؟؟
Reza
شما که فیلمو ندیدی چطور از فیلم تعریف می کنی. اول ببین بعد نظر بده.
بردیا
نوید
گلسا
(اتفاقا شاید درک اونا از این موضوع بیشتر هم باشه چون ما نمیتونیم ماهواررو نادیده بگیرم که توی بیشتر خونه ها هست حتی اون مذهبیاشم با بهانه اگاهی از جامعه پای اون میشینن و داشتن اون ربطی به شهرستانی بودن نداره)
مينا
خودم
آیدا
دقیقااااااااااا
آیدا
آیدا
ترلان
ترلان
آیدا
مسعود
حاتمی کیا؟؟؟!!!!!!!!! !!!
neda
مسعود
در مجموع نمره 1 از 20 برای این فیلم!
مهرداد
شبنم
amin
ترلان
ترلان
رامین
خانم دولتشاهي لیاقت سیمرغ رو داشت
بازهم مصطفی کیایی با جسارت حرف هاش رو مستقیم توی فیلم گفت و این وجه تمایز او با دیگر کارگرداناست
من خیلی راضی از سینما بیرون اومدن
در ضمن ممنون از گروه خوبتون
خانم بازیگر آینده
مجید
متفکر
ممنون از آقای کیایی و همه دست اندرکاران . با آرزوی موفقیت های روزافزون