خلاصه داستان:
رحمان ( سعید آقاخانی ) آبدارچی یک شرکت است و پزشک به او اعلام کرده که بزودی از دنیا خواهد رفت. از این جهت رحمان فکری به سرش می زند تا از مرگ خود برای خانواده سودی حاصل کند اما...
کارگردان :
منوچهر هادی : متولد سال 1351 در تهران می باشد. وی در اولین سالهای حضورش در سینما به عنوان بازیگر، دستیار کارگردان و تدارکات فعالیت می کرد اما در سال 1385 با ساخت اولین فیلمش به نام « تلاطم » وارد عرصه فیلمسازی شد. او سازنده آثار پرفروشی در سینما مانند « من سالوادور نیستم » و « آینه بغل » بوده است.
نقد فیلم « رحمان 1400 » :
سینمای ایران در چند سال اخیر میزبان جنسی از کمدی بوده که تا پیش از این معمولاً در کلیپ های اینترنتی رویت می شد و البته از میزان بسیار بالای بازدید برخوردار بود. محبوبیت این دسته از کلیپ ها سبب شد تا سینمای ایران نیز روی خوشی به این نوع محتوا نشان دهد و آثاری با رویکرد مشابه را روانه سینما نماید که با استقبال بی نظیری از جانب مخاطبین ایرانی مواجه شد. فروش بی سابقه آثاری نظیر « هزارپا » می تواند دلیل محکمی باشد برای آنکه ثابت کند، مخاطب ایرانی تمایل زیادی به تماشای این جنس کمدی در سینما دارد و رویه ساخت این آثار نیز با شیب تندی در حال افزایش است.
پس از به اکران درآمدن آثاری نظیر « مارموز » در ماه های اخیر، حالا « رحمان 1400 » روانه سینما شده که ملغمه ای بی سر و ته و سرشار از ابتذال است. اثری که تا چند سال پیش هر فیلمسازی به سختی می پذیرفت تا آن را روانه سینما نماید و به عنوان یک تجربه سینمایی از آن یاد نماید اما ظاهراً این موارد چندان برای منوچهر هادی، کارگردان این اثر اهمیت ندارد و ساخته های پیش او یعنی « من سالودار نیستم » و « آینه بغل » نیز به خوبی این وضعیت را تایید می کنند.
به نظر نمی رسد که ساخته شدن اثری همانند « رحمان 1400 » از دغدغه ای ذهنی برآید. به احتمال زیاد نه فیلمساز و نه نویسنده ، هیچکدام ایده و دغدغه ای برای ارائه محتوایی که بتواند ذهن مخاطب را حتی در حد چند دقیقه به چالش بکشد نداشته اند و صرفاً به جهت پول ساختن بوسیله ساخت مجموعه موقعیت های عجیب و غریب و تدوین آن و سپس ارسال به پرده های سینما، تصمیم به انجام کار خود گرفته اند. در « رحمان 1400 » نشانی از متن و کارگردانی به چشم نمی خورد و هرآنچه که در تصویر نقش بسته گوشه ای از ابتذال است که در اشکال مختلف و با تنوع کامل ارائه شده است.
در « رحمان 1400 » هیچ شخصیتی ساخته نمی شود و هرآنچه که در فیلم قابل رویت است کاریکاتورهای متحرکی هستند که مطابق کلیشه های ترسیم شده در جامعه رفتار می کنند و هرگز توانایی خارج شدن از این وضعیت و تبدیل شدن به شخصیت را ندارند. در میان این افراد طیف های مختلفی از کارگر شریف گرفته تا متظاهر دین دار مشاهده می گردد اما نقطه اشتراک تمامی آنها شعور حداقلی شان است که تصویر بالغ بودن شان را خدشه دار می کند! موقعیت های کمیکی که در فیلم ساخته می شود به بدترین و بی مزه ترین و نازل ترین شکل ممکن به مخاطب ارائه شده است که عوامل بسیاری جز فیلمنامه و کارگردانی در شکل گیری آن دخیل بوده است.
در دو سه سال اخیر، تلویزیون با بکارگیری افراطی اسپانسرها و " ستاره مربع " های معروفی که باعث ایجاد فضای طنز در میان کاربران شده، بحث های فراوانی را رقم زده اند و حالا به نظر می رسد که این افراط در حال ورود به سینمای ایران نیز هست بطوریکه در میانه فیلم « رحمان 1400 » چندین دقیقه از داستان به تبلیغ مستقیم خدمات اسپانسر گذشته است! در واقع مخاطب در هنگام تماشای فیلم می بایست چندین موقعیت را به اجبار با حضور اسپانسر مشاهده نماید و مورد ویرانگر اینکه این موقعیت ها ابداً ارتباطی با فضای داستانی ندارند. در بخش های دیگری از فیلم نیز بی آنکه موقعیت ایجاب نماید، ماشین های مدل بالا با رنگ های مختلف به تصویر کشیده شده اند که آدمهای داستان حول محور آن دیالوگ برقرار می نمایند! تمام این موارد نشان می دهد که « رحمان 1400 » بیش از آنکه ایده و تلاش فیلمسازش برای ساخت فیلم باشد، اثری است که مدیون اسپانسرها بوده و بخش اعظمی از فیلم نیز به اجبار این سرمایه گذارها در موقعیت های بی ربط، با بدترین شکل ممکن ساخته شده است.
شوخی های جنسی فیلم نیز بی آنکه کارکرد صحیحی در فیلم داشته باشند، بصورت تکراری و رگباری در فیلم به مخاطب ارائه می شود و مخصوصاً شوخی مربوط به پائین تنه که تقریباً هر چند دقیقه یکبار توسط سعید آقایی و بهرام افشاری با اکت لازم (!) در حال بازخوانی و اجراست! ظاهراً سازندگان نمی دانستند که یک شوخی شاید تنها دوبار بتواند مخاطبی را به خنده بیندازد و تکرار چند ده باره آن کارکرد خود را از دست می دهد. در فیلم شوخی های مختلفی هم با اتفاقات سیاسی و اجتماعی روز ایران می شود. مانند تغییر نام موسسه کاسپین به " جاسپین " و اشاره به افرادی که به نام دین در حال فساد هستند. این اشارات در فیلم بی معنی به نظر می رسند چراکه فیلمساز از نزدیک شدن به سوژه هایی که قصد شوخی با آنها را دارد خودداری می کند و صرفاً به چند شوخی ریز بسنده کرده چراکه نمی خواسته کوچکترین خطری اثرش را تهدید و برای آن حاشیه بسازد! از این جهت « رحمان 1400 » علی رغم ژست منتقدانه ای که گرفته، اثری کاملاً بی خاصیت محسوب می شود.
در میان بازیگران فیلم تنها سعید آقاخانی است که با طنازی ذاتی اش موفق شده تا حدودی شخصیت رحمان را به دل تماشاگر بنشاند. آقاخانی که در سالهای گذشته بازی در نقش های جدی را در اولویت کاری اش قرار داده بود، در « رحمان 1400 » بار دیگر به آثار طنز بازگشته و نقش آفرینی نسبتاً مناسبی هم در نقش رحمان داشته است. اما برخلاف آقاخانی، دیگر بازیگران فیلم مجموعه ای از بازیهای بد را رقم زده اند که در این بین می توان به محمدرضا گلزار اشاره کرد یک بازی بد دیگر به کارنامه هنری اش اضافه شده است. نقش آفرینی عجیب و غریب یکتا ناصر که ایفاگر نقش زن کاملاً مشنگ و بی عقل رحمان بوده، یکی دیگر از بازیهای ضعیف فیلم است که البته بیشتر به دلیل شخصیت پردازی اینچنین ویران است تا توانایی های بازیگری یکتا ناصر.حضور کوتاه مدت مهران مدیری در فیلم هم توفیقی ایجاد نمی کند و نمی تواند فیلم را نجات دهد.
« رحمان 1400 » را می توان یک تصویر کامل از آنچه که در سینمای ایران می گذرد توصیف کرد. اثری ضعیف و بی سر و ته که جرئت نزدیک شدن به سوژه های اجتماعی و سیاسی خود را ندارد و تنها به ارائه شوخی های جنسی نازل مبادرت ورزیده. اثری که ایده های سازنده اش در شکل گیری آن چندان تاثیری نداشته و این اسپانسرها بوده اند که فیلمنامه را شکل داده اند. اوج ابتذال فیلم را می توان سکانس حضور همسر رحمان در وان حمام با لباس کامل و هدفون به گوش دانست. سکانسی که نه می خنداند و نه ساختار شکن است و نه قصد ارائه پیامی را دارد. سکانس های بی هدف کلیت « رحمان 1400 » را تشکیل می دهد؛ اثری که سخت ترین کار در مواجه با آن خندیدن است!
منتقد : میثم کریمی
این مطلب بصورت اختصاصی برای سایت " مووی مگ " به نگارش درآمده و برداشت از آن جز با ذکر دقیق منبع و اشاره به سایت مووی مگ، ممنوع بوده و شامل پیگرد قانونی می گردد.
به خانواده بزرگ جامعه مجازی مووی مگ بپیوندید
نام فیلم : رحمان 1400
کارگردان : منوچهر هادی
فیلمنامه : میثم کایدان
تهیه کننده : علی سرتیپی
مدیر فیلمبرداری: مرتضی هدایی
بازیگران :
سعید آقاخانی
محمدرضا گلزار
بهرام افشاری
مهران مدیری
و...
دیدگاهها
مسعود
متاسفانه سطح کیفی فیلم بسیار پایین بود .به نظر من آقای منو.چهر هادی باید ژانر فیلمسازی خود را تغییر دهد.دربین فیلمهایی که در این ژانر ساخته است فیلم آینه بغل البته به نسبت بقیه کارهایش کمی قابل تحمل تر بود که آن هم به جهت استفاده از بازیگر نسبتا خوب و توانایی به نام جواد عزتی بود.و اما اقای مدیری گمانم بعد از توکیو بدون توقف این دومین فیلم ضعیفی باشد که این هنرمند توانا در آن ایفای نقش کرده است.از ضعیف ترین و چندش آور ترین صحنه های این فیلم میتوان به سکانسی که شراره (یکتا ناصر)با مرغ یخ زده داخل وان رفته و یا سکانسی که شراره باردار شده اشاره کرد.تنها پیام این فیلم شاید همان نشان دادن نا هنجاری ها و سو استفاده ها در زندگی بعضی آقا زاده ها در قالب نقش اشکان جالوسی(محمدرضا گلزار)است که تا حدودی نسبی و متوسط بیان شده است
امیر سینا یعقوبی
شهرزاد
آ
فاطیما
کاملا با نظر شما موافقم...این فیل در زیر پوسته اش چیزهایی رو گفت که همه ما از گفتنش عاجز هستیم و همه واهمه داریم...بنظرم بهترین فیلمی بود که جامعه بزرگ رو در یک جامعه کوچیک گنجانده بود
زهرا
مائده
واقعا استقبال مردم از همچین فیلم های بی ارزش ولی پرادعایی باعث شده سینما به گند کشیده بشه...وقتی روی متن فیلمی که تکیه گاه فیلمه درست و حسابی فکر نشه و صرفا دغدغه درآمد زایی باشه و نه یک کار هنری،انتظار زیادی نباید داشت.....واقعا متاسفم
یه نفر
این فیلم خیلی بده و واقعا بی معنبی و بدون ارزش فرهنگی هستش و فقط به حاشیه های بی معنی پرداخته شده.
مهدی
اسماعیل دورویش
وقتتون را بیهوده تلف این فیلم دوزاری نکنید
مهران
papillon
باشگاه مشت زنی، رحمان 1400، گاو خشمگین، آینه تارکوفسکی، اخراجی های 3
ولی بعضی هاشون برای ریختن تو آشغال خوب هستند
Mrym
الناز
N.S
ناشناس
حمید
افسون
بهار
بهار
دیشب تو اتوبوس تماشا کردم. چقدر خوب که برای دیدن فیلم به سینما نرفتم.
فیلمی بسیار مبتذل
فقط میتوانم اظهار تاسف کنم برای عوامل این فیلم از کارگردان گرفته تا نویسنده تا بازیگر تا...ای کاش هنرمندان متوجه اثری که با رفتار، ظاهر و هنرشون بر تک تک افراد و فرهنگ یک جامعه می گذارند، بودند. در این صورت دقت و وسواس بیشتری در خلق آثارشون به خرج می دادند.
محسن
این فیلم فقط بی غیرت بودن کارگردان رو نشون داد.
چون یکتا ناصر همسر کارگردانه.
سام
Behi B
من و دوستام و خانواده بارها این فیلمو دیدیم و هربار از دیدنش لذت بردیم و حال کردیم باهاش
البته درنهایت این نظر منه و سلیقه ی آدما فرق داره با هم.
Behi B
چرا همش میگید هنجار شکن و زننده و ...؟ مگه جامعه ی ما غیر ایناس؟ مگه تو همه ی اقشار جامعه از کارمند گرفته تا کارگر و نظامی و سرباز و بازاری و دانشجو و ... همه از این شوخیا با هم ندارن؟ مگه تو ورزشگاهها حرفای بیشتر از این زده نمیشه؟ ما فقط میخوایم جامعه ی واقعی خودمون رو سانسور کنیم غافل از اینکه تو واقعیت همه این شوخیا رو انجام میدن.
من و دوستام و خانواده بارها این فیلمو دیدیم و هربار از دیدنش لذت بردیم و حال کردیم باهاش
البته درنهایت این نظر منه و سلیقه ی آدما فرق داره با هم.
علیرضا
درکل ازهمه حواشی که بگذریم فیلم جالب و جذابی بود و ارزش دیدن رو داره.
Dokhtar iran
اگه هم نگران بازگو کردن مسائل جامعه هستین تو فیلم هستین که والا همه جا داریم مشکلاتو میبینیم ظلمو میبینبم ولی هیچ غیرت و حرکتی از مردم ندیدیم
پس با فیلمم تکونی به انسانیتشون نمیدن.
پس لااقل بذارید فیلم خنده دار باشه که حداقل یکم بخندیم اونم ک این وضعیت دیگه خنده ای واسه هیچ کدوممون نذاشته.
فرشاد
علیرضا
طنز یک رویکرد اعتراضی به مسایل را ، در باب شوخی بیان میکند ، وگرنه بحث بی غیرتی درمیان نیست.
احسان
فقط میتونم بگم متاسفم آقای منوچهر هادی
Irancell-Internet
مزخرف ترین حرکتی که تو این فیلم شد این بود که وسط فیلم علنا چندجا شروع کردن به تبلیغات کالاهای خاص و موسسات.به شدت احمقانه و غیر حرفه ای.
یاسر
ز
u
منصور میخ بر
موسوی
در این فیلم همه افراد از دکتر تا کارمند و آبدارچی و ... همه ارزشهای انسانی به سخره گرفته شده.
تنها باید گریست!
یاسمین
من این فیلم رو همراه مادر و خواهر کوچکترم دیدم.که کاملا اشتباه بود. اما اشتباه از ما بود نه از فیلم! فیلم ها باید رده سنی داشته باشن همونطور که به وقت شام بدون رده سنی در تلویزیون و سینما پخش شد این فیلم هم بدون رده سنی پخش شد پس ایرادی نیست تو کشور ما.
اما میتونم بگم این فیلم خیلی از خط قرمز های جمهوری اسلامی رو رد کرده بود از شوخی های جنسی گرفته تا شوخی های سیاسی تا حرکات موزون و گریم ها و موضوعات مختلف که خوشبختانه یا متاسفانه واقعا بر اساس واقعیت هست.
ازینکه منوچهر هادی به خودش جرئت داد این خط قرمز هارو رد کنه با اینکه میدونست فیلم توقیف میشه خوشم اومد چون واقعا باید همگی رو به رو بشیم با این قضایای عادی که همیشه ترس داریم از صحبت دربارشون.
اما چیزی که بیشتر از هرچیزی باعث شد من از فیلم خوشم بیاد موضوعات و شوخی های مربوط به اوضاع سیاسی اجتماعی کشور و مسائلی از قبیل ژن خوب و... بود که باز هم خط قرمز های زیادی رو رد کرده بود
در کل خندیدیم اما این فیلم برای بچه ها مناسب نیست
نمیشه گفت فیلم خنده دار نبود! نمیشه گفت برای دیالوگ ها و طنز فیلم زحمت کشیده نشده بود!
مشخص بود برای این فیلم زحمت کشیده شده
اما درباره ی اثر طنز ما حتی در سینمای خارج هم طنز خوب نداریم پس فیلم بازای عزیز از فیلم های طنز امروزی توقع some like it hot بیلی وایلدر رو نداشته باشید
-__-
تو دیگه خیلی جوگیری یارو.... بدبخت زنت
البرز
مدیری پای پول که وسط باشه هرچیزی رو قبول میکنه
...
بی نام
من درمورداقای گلزار ومهران مدیری چه فکرمیکردم این همه اقای مدیری دربرنامه دورهمی همه لحاظ ازفرهنگ مردم صحبت میکردندچه فکرمیکردیم چی شدکه این هنرمندان ادم بافرهنگ وباشخصیت باشن.ولی رحمان 1400 رودیدم انگاراین اقایان اونی نیستن که فک میکردیم . نهایت شخصیت خودشون رونشون دادند.حالا اقای مدیری سوال من اینه توخونه شما بافرزندانتون این جورشوخی هامیکنین یابچه هاپیش شماراحتن.واقعن این فیلم برای بچه ها ومجردا مناسبه .اقای گلزارمن شنیدم شما غیرتی هستین.اگه چندنفربیان به ناموستون ازاین شوخی های بکنن خنده میکنین واقعن.اقای کارگردان شما چی؟اونم توجمع .لابدنه دیگه برای شماعادیه.والا من این همه جمع فامیل ودوستان اونم با خانواده هارفتم باعقایدمختلف تا حالا این جورشوخی هاندیدم چه برسه به فیلم رحمان 1400 که یه ملت اونم اعضای خانواده دیدند.متاسفم .متاسفم. پول چندمیلیاردی روترجیح میدین به فرهنگ وادب جامعه. همه خوب نیستن ولی دیگه بقیه روبی شخصیت نکنین .مخصوصا بچه هاباافکارشون بازی نکنین هرچی درحدخودش.شمادرپ یشگاه خداوندمسؤلین.
احمد
1- رسالت هنر و هنرمند چیست و آقایان مدیری و گلزار و آقاخانی چه شأنی برای خود و هنرشان در تربیت جامعه قائل هستند؟
2- آیا خانمها و آقایان حاضر در این فیلم نشان داده اند که برای خنداندن مردم به هر قیمتی و یا برای نشان دادن فساد اخلاقی جامعه و شاید برخی مسولین روزی حاضرند در فیلم کمدی مستحجن تمام عیار هم بازی کنند؟
3 خانمها و آقایانی که در این فیلم بازی کرده اند آیا جوابی برای سوالات فرزندان خود در حال یا آینده دارند که چرا حاضر شده اند برای نشان دادن فساد تن به فساد بدهند یا اساسا قید همه چیز را زده اند و قرار است فرزندانشان را هم مینگونه توجیه و تربیت کنند که اصولا تن به فساد دادن برای نان برایشان سوال نباشد ؟
4-آیا برای عوامل فبلم کلاً اخلاق و اسلام و قران و پیانبر و ......بکلی بی معنی شده؟
5-وضعیت جامه کثیف شده و خیانت و دزدی و اختلاس و فساد اخلاقی غوغا می کند درست ولی آیا رسالت هنر و هنرمند ترویج و تبلیغ و عادی سازی فساد در جامعه است؟
6- آیا هنر و هنرمند برای نشان دادن فساد جز فساد کردن راهی یاد نگرفته و نمی داند؟
زمانی یکی برای نقش اعتیاد رفت معتاد شد که البته خاک عالم بر سرش
البته اینکه هر بی سرپایی فقظ به خاطر قیافه و پول ثروت پدری به حیطه هنر راه می یابد مقوله دیگریست و از این طیف هیچ سوالی ندارم چون معلوم است که هنر ندارد و هر کاری می کندکه بیشتر ببینندش.
اذر
مثلا الان خود من ندیدم فیلم ولی مشتاقم ببینم..
مریم
سعید
من
سینما صنعت انسان ساز و تفکر سازیه اتفاقا باید روش دست گذاشت
من
و من عکس شما فکر میکنم که شما عقده دیدن این جور حرکت ها رو دارین رو دارین چرا نمیدونم (از اون شکلکای خندت معلومه)
منظورم همه مردم فقط نیست کسایی که این قدر طرفداری میکنن
من
برای نقد مشکلات جامعه میتونست روش های بهتر و عقلانی تری استفاده کنه تا استفاده شوخی های جنسی و رکیک و در ضمن مذهبی یا غیره این فیلم به هیچ وجه برای خانواده مناسب
من
دوست من نظرات سازندت رو برای خودت نگهدار
Adm
اتفاقن تیزر هارو دیدم چیز بدی نداش برا همین کنجکاو شدم
علی