کریس کایل یکی از بهترین سربازهای نیروهای آمریکایی اعزام شده به عراق طی سالهای گذشته بود که به واسطه شلیک های دقیقش با اسلحه دوربین دار، به شهرت بسیاری نزد سربازان ایالات متحده در عراق دست پیدا کرده بود. کریس کایل که اهل تگزاس بود، پیش از اینکه به خدمت ارتش ایالات متحده در آید، قصد داشت یک کابوی باشد یعنی شغلی که معمولا اهالی تگزاس آن را به شدت دوست می دارند اما بعدها فهمید که استعداد شگرفی در تیراندازی دارد و در این حوزه نیز تبدیل به یکی از بهترین های ارتش شد. گفته می شود که بُرد گلوله های کریس کایل در زمان جنگ عراق بیش از یک کیلومتر بوده و می توانسته اهدافی را حتی در فاصله بیشتر از یک کیلومتر به راحتی مورد هدف قرار دهد.
گفته می شود که کریس کایل در مجموع موفق به انهدام 160 هدف زنده در عراق شده است ( البته برخی معتقد هستند که این عدد به مراتب بیشتر بوده ). با اینحال کایل پس از بازگشت به ایالات متحده و قرار گرفتن در کنار خانواده اش، روزگار خوشی را سپری نکرد و در نهایت به طرز مشکوکی به دست فردی که وی قصد کمک به او را داشت، کشته شد.
حال داستان پر حاشیه زندگی کریس کایل را کلینت ایستوود به سینما آورده و بردلی کوپر نیز در نقش این تک تیرانداز ماهر ظاهر شده است. داستان فیلم از جایی آغاز می گردد که کریس کایل تصمیم می گیرد به ارتش ملحق شود تا بتواند از کشورش در مقابل تروریست ها محافظت کند. وی پس از گذراندن دوران سخت آموزش نظامی، به عراق اعزام می شود و کار خود را به عنوان تک تیرانداز آغاز می کند و افتخارات نظامی زیادی به واسطه کشتن اهدافش به دست می آورد. اما او مشکل بزرگی دارد و آن اینکه همسرش تایا ( سینا میلر ) خواهان بازگشت او به کشورش و زندگی در کنار خانواده است و ..
« تک تیرانداز آمریکایی » به خوبی توانسته زوایای پنهانی شخصیت یک سرباز در جنگ را به تصویر بکشد. کریس کایل اگرچه به قول هم خدمتی هایش یک افسانه است اما از بابت حضور در کنار خانواده اش همواره با همسرش جدال دارد و این موضوع باعث شده تا وی از لحاظ روحی دچار مشکلاتی گردد. تصویری که کلینت ایستوود از این نظامی حاضر در جنگ عراق ارائه کرده می تواند یک تصویر نمادین از هر سرباز دیگری در یک جنگ باشد اما مشکل اینجاست که ایستوود در پرداخت این شخصیت تا حدود زیادی یک طرفه قضاوت کرده است.
ایستوود از کریس کایل قهرمانی بی نقص ترسیم کرده که مایه افتخار یک کشور و سمبل اخلاق و رفتار ناسیونالیستی است اما این تصویر در تناقض کامل با آنچه هست که در زندگی واقعی کریس کایل از او سراغ داشتیم. کایل از جمله نظامیانی بود که به راحتی عراقی ها را مشتی انسان های وحشی خطاب می کرد که لایق کشته شدن هستند و حتی به راحتی اذعان کرده بود که از کشتن اهداف لذت می برده و هرگز برای کشت و کشتارهایی که به راه انداخته ناراحت نیست. کایل در واقع بسیار بیشتر از یک سرباز عادی در عراق میل به کشتن داشته است و از هیچ تلاشی برای این رسیدن به این هدف دریغ نمی کرده است.
اما فیلم جدید ایستوود پرتره خشنی که کایل از خود بر جای گذاشته را مبدل به سربازی وظیفه شناس کرده که برای کشور و خاک و کاشانه اش می جنگیده و البته بسیار به اخلاق گرایی در جنگ اهمیت می داده است بطوریکه در اواسط فیلم زمانی که کودکی تصمیم به تیراندازی به سوی نظامیان آمریکایی می گیرد، کایل دچار تشویش و اضطراب شده و عاجزانه از کودک می خواهد که تفنگش را بر زمین بگذارد تا بتواند زندگی اش را ادامه دهد. این تصویر شاید بتواند رضایت افکار عمومی ایالات متحده را در پی داشته باشد اما در تناقض کامل با آنچه است که در عراق رخ داده است.
ایستوود در « تک تیرانداز آمریکایی » تلاش کرده رویه ای بی طرفانه از جنگ ترسیم کند و قضاوت را برعده مخاطبش قرار دهد اما در نهایت موفق نشده از قهرمان سازی بگریزد. ایستوود به طرز عجیبی هرگز اشاره ای به احتمال اشتباه نظامیان حاضر در جنگ عراق و سیاست های حاکم در این جنگ نمی کند و مسیر داستان را به شکلی هدایت کرده که در آن ارتش ایالات متحده پیام آور آزادی و دموکراسی مطلق در عراق و نجات دهنده دنیا لقب بگیرند.
متاسفانه ایستوود در به تصویر کشیدن زندگی عراقی ها نیز هرآنچه در توان داشته به کار بسته تا بتواند تصویری منفی و وحشی ( کلمه ای که کریس کایل واقعی عراقی ها را با آن خطاب می کرد ) از این کشور به نمایش بگذارد. در این پروپاگندای سیاسی، رابطه مادر و فرزندی در عملیات انتحاری خلاصه شده و قهرمانان المپیک و ورزش و حتی روزه داران نیز افرادی معرفی شده اند که از تمام داشته ها و اعتقاداتشان برای ترور و عملیات ضد انسانی استفاده می کنند و تنها این ارتش ایالات متحده است که می تواند نجات دهنده تفکر آنان باشد!
با اینحال زمانی که داستان به زندگی خانوادگی کایل می رسد، فیلم تا حد زیادی رویه منطقی به خود می گیرد و تماشاگر می تواند زوایای مختلف تاثیر جنگ بر روحیه کریس کایل را مشاهده کند که قادر به انتخاب حضور در جنگ یا ماندن در کنار خانواده اش نیست. در واقع حضور در جنگ و کشتار مداوم دشمن، از کریس کایل شخصیتی ساخته که علناً خانواده اش را ارتش معرفی می کند و وظیفه اش را کشتن دشمنان ایالات متحده. بخش های خانوادگی « تک تیرانداز آمریکایی » به خوبی می تواند تماشاگر را درگیر مفهوم جنگ و عواقب آن کند و ایستوود نیز به خوبی موفق شده حالات روحی یک نظامی را به تصویر بکشد.
بردلی کوپر در « تک تیرانداز آمریکایی » بهترین بازی دوران بازیگری اش را به نمایش گذاشته است و تلاش زیادی برای هرچه باورپذیرتر شدن نقشش انجام داده است. کوپر در « تک تیرانداز آمریکایی » مقدار قابل توجهی ماهیچه اضافه کرده و فرم حرکات و حتی لهجه تگزاسی اش او را کاملا متمایز از نقش آفرینی های دیگری که از او دیده بودیم کرده است. سینا میلر نیز در نقش همسر کریس کایل، می توان گفت که یکی از بهترین بازی های دوران بازیگری اش را انجام داده است. میلر سالهاست حضور پر فراز و نشیبی را در سینما و تلویزیون تجربه می کند و می توان گفت بازی در نقش زنی که همواره در استرس و نگرانی به سر می برد، یکی از بهترین کارهای میلر در مقام بازیگری محسوب می شود.
« تک تیرانداز آمریکایی » را در مجموع می توان یک اثر تبلیغاتی در ستایش جنگ آوری نظامیان آمریکایی در عراق دانست. ایستوود در آخرین ساخته اش اثری جذاب و پرتنش خلق کرده که به راحتی می تواند بر هر تماشاگری تاثیر بگذارد و مخصوصاً چند دقیقه آخر فیلم که این روند را بطور کامل به انتها می رساند. در « تک تیرانداز آمریکایی » هیچ یک از سیاست های جنگ آورانه ایالات متحده مورد انتقاد قرار نمیگیرد و به نظر می رسد که هیچکس به اشتباهات احتمالی کریس کایل در انجام وظایفش با توجه به اظهارات عجیب و غریبش درباره عراقی ها، اعتقادی ندارد. لذت بردن از « تک تیرانداز آمریکایی » کار مشکلی نیست اما باور کردن آدمهای « تک تیرانداز آمریکایی » کار واقعاً مشکلی است!
منتقد : میثم کریمی
این مطلب بصورت اختصاصی برای سایت " مووی مگ " به نگارش درآمده و برداشت از آن جز با ذکر دقیق منبع و اشاره به سایت مووی مگ، ممنوع بوده و شامل پیگیرد قانونی می شود.
به جامعه مجازی سایت مووی مگ بپیوندید و دوستان سینمایی جدید پیدا کنید!
تک تیرانداز آمریکایی : American Sniper
کارگردان : Clint Eastwood
نویسنده : Jason Hall ، Chris Kyle
بازیگران :
Bradley Cooper...Chris Kyle
Sienna Miller...Taya
Ben Reed...Wayne Kyle
و...
رده سنی : R ( مناسب برای افراد بالای 17 سال)
ژانر : اکشن - بیوگرافی
زمان : 132 دقیقه
دیدگاهها
علی نوروزی
بی نظیربود اخر فیلم خیلی برام دردناک بود
به هر حال هر فیلیم منتقدی داره ولی به نظرم سعی کنیم از جنبه این که امریکا دشمن ماست نگاه نکنیم
یسریا هم که کلا افراتی نظر میدن
Mahdi
اول فرهنگ حرف زدن و نظر دادن رو یاد بگیر ، بعد گوشی بگیر دستت، بچه...
فرهاد محمدی مجد
رضا ادیب
امیری
البته نقد منصفانه یکم با نقد به هر قیمتی روشنفکرانه فرق داره. درسته که هر کسی فکر می کنه واس طرف درست میجنگه ولی از زندگی این آدم مشخصه چه روحیه ای داره. سیاست های فیلم های هالیوود اکثرشون خیلی مشخصه. همون طور که سیاست های خیلی از فیلمای ما. رسانه هر جای دنیا که باشه جهت گیری کامل داره باور کنید
sky
شما کاملا با غرض ورزي هرچه تمام نسبت به آمريکايي ها و دفاع از مسلمانها نقد کرديد.
توي کشور ما هميشه فيلم و سريال جنگي ساخته شده و هميشه قهرمان داشتيم.
رو در و ديوار شهرها پر از عکس قهرمانامون هست.
و حتي اخيرا هم فردي بوده که ازشون يه بت ساخته شد براي ما ايراني ها.
هرکشوري قهرمان سازي ميکنه و حق رو در جنگ به خودش ميده.
شما توي نقدتون چقدر از احساسات زيباي کريس کايلي صحبت کرديد؟
دوست نداشت اولين نفري که ميکشه يه بچه باشه. ناراحت ميشد از کشتن آدمها. اما دوست داشت از مردمش دفاع کنه. جنگ يعني همين.
کريس کايلي اول فيلم و کريس کايلي انتهايي دو آدم متفاوت بودن.
زجرهايي که کشيد اونو تبديل به يک آدم ديگه کرد.
چرا فيلمي که بر ضد ما باشه رو نميتونيم بگيم زيباست؟ قبولش خيلي راحته. فيلم خوش ساخت بود. فيلم خودش يه نوع اغراقه. حالا يه کارگردان مياد توي قهرمان سازي فيلمش اغراق بيشتري ميکنه نسبت به سايرين.
ما تو فيلمامون اغراق نداريم؟
جوري نقد کنيد که خواننده شما بابت نقد بي طرفانتون ازتون تشکر کنه نه انقدر بي محتوا و تاسف انگيز.
محمد
maede
رها
رضا
م.ا
تو همه فيلمهاي امريکاي کلي خشونت و وحشي گري هست ولي اين فيلم پاکه پاک .مبالغه اميز و مسخرست
زمان
فربد
عسل
ابوالفضل
ابوالفضل
قشنگ معلومه که ضر زده؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ ن
بینا
فیلم خوبی بود و ارزش دیدن داشت.
اما در مورد خلق قهرمان:
من مرز نیشین هستم، و آیا می دونید که عراق زمان صدام هم فیلم جنگی ایران و عراق می ساخت؟! تمش اینطوری بود، یه عراقی به هر دلیل وارد خاک ایران می شد، کلی ایرانی می کشت، و پیروزمندانه برمی گشت عراق.
همیشه همه سنگ خودشو سینه میزنه و آدماییکه به همه زوایا به صورت منطقی و صادقانه نگاه کنن کمه.
مهیار
این فیلم را دیدم و فیلم خوبی بود نقد دوستان رو هم خوندم و با یکسریش مثل این حرفا که امریکایی ها فقط می خوان بگن خودشون منجی هستن موافقم در واقعیت هستن یادتون رفته 8 سال با عراق جنگیدیم کاری نتونستیم بکنیم یکساله صدام رو جم کرد . واقعا از نظر نظامی و تسلیحات حرف اول رو میزنه.
درباره کشور خودمون هم باید بگم وقتی تو تهران میریم تصاویر زیادی از کلی شهید میبینیم رو دیوار وقتی تلویزیون میان اونایی که تو جنگ بودن کلی خلطره تعریف میکنن که بعضی هاشون واقعا جذابه تو سایتها می خونین ما هم اسنایپر داشتیم و تو جنگ کلی عراقی را به درگ فرستادن اما هیچ کدوم از ما حتی اسمشون را هم نمیدونیم.
وقتی از خیابان خیام جنب پارک شهر به سمت بالا حرکت میکنیم روی یک دیوار بزرگ تصویر یه اسنایپر ایرانی را با اصلحه اش کشیدن سالها دیدمش ولی تاحالا چیزی دربارش نخوندیم و ندیدم خوب ما هم اگه ادعا داریم بریم بسازیم
اگه نداریم انقدر بلوف نزنیم و به امریکا گیر ندیم
ابوالفضل
منصور
فیلمش محشره.نمیدونم چه چیز فیلم شما رو اینقدر اذیت میکنه؟ برین سینمای جنگ خودمون رو نگا کنین تو یه فیلم نشده که قهرمان نباشیم. کاملا یه طرفه. همه بی گناه و در عین حال قهرمان. راست میگین برین یه فیلم از آمریکاییها بهتر بسازین.دوستان ایران تو سینمای طنز تو دنیا لنگه نداره. ولی تو سینمای هکشن و جنگی آمریکا حرف اول رو میزنه.
A
کوچک
محسن
Agent13
هميشه اون بدترين ها معروف ترين هان.. هميشه اينطوري بوده و هست.
نمونش همين فيلم.......
كاري به ساخت سينماييش ندارم ولي از لحاظ باور ها و اعتقادات يك فاجعه بيش نبود.
هركسي كشور خودشو دوست داره ولي اگه همين ما يه فيلم ضد آمريكايي يا ضد يهوديت يا ضد مسيحيت بسازيم كل دنيا بر عليه ما قيام ميكنن
محسن
من که لذت بردم.کلا کلینت ایستوود همه فیلماش معرکه اس.باور کردنی نیست که استاد ایستوود این فیلمو تو 84 سالگی ساخته.دمش گرم.
من
بد نوشتن از آمریکا کار جذابی شده!
حالا که خیلی از ملت ها نمیتونن امریکا باشن برای تغییر دادن جهان حداقل فیلم امریکایی بسازن!
اگه اینم نمیتونن حداقل فیلم امریکایی رو بدون حرف زیادی ببینن
اگه حتی اینم نمیتونن حداقل مراقب باشن نقص شعورشون اونا رو مث عراقیا نابود نکنه ملت ها بی جهت نابود نمیشن
این عراقیا چه کردن ما ملت ما؟؟ با مادرا با قلبا با تن ها...
اسماعیل
برای کشتن دشمن ب عراق رفتند.بچه های بی گناه تو عراق
می کشن بعد میگن چون سلاح داشتن. و تو فیلماشون
جوری نشون میدن ک خواستیم از خودمون دفاع کنیم
واقعاچرا بعضی ها خواب اند درسته شاید
از نظر سینماای شاید فیلم خوبی باشه اما این فیلم
برای سر پوش گذاشتن. ب بچه کشی آمریکاای هاست
فرحان
رائفی پور
انسان
s.a.h.a.r
محمد
اینکه کریس کایل آدم خشنی بوده و خیلی بشر دوست نبوده کاملا واضحه!!!
چیزیه که خود آمریکایی ها هم میدونن!!!! از نقد خودشون به فیلم در مورد اغراق بیش از حد کاملا مشهوده!!!(به سایت بی بی سی فارسی مراجعه کنید)
و اینکه حتی اگه آدم خوبی بوده!!!!
اصلا و ابدا در رده بهترین تک تیراندازان جهان قرار نمیگره!!!!
کسی که تنها و تنها 160 تا تیرموفق (که یکسریش به قول خودشون غیرنظامی بودن
فقط و فقط قصدشوم قهرمان سازی بوده اونم از یه آدمی که فقط و فقط در حد کشور خودش تیرانداز بدی نبوده و نه در سطح جهانی!!! بهترین مهاجم فوتبال هند، درسته قهرمان هندی هاست!!! ولی قهرمان حهان نیست که!!!
امید
نوید
ناتاشا
ول کن توروخدا اگه این قدر دقیق باشیم که همه ی فیلمای هالییوودی
میشن ضد اسلام وایران بعداون وقت دیگه فیلم معنی نداره که داداشی
لطفا انقدردقیق نشین
شاهین
فرزاد
شاید اگه فیلمای قبلی ایستوود و نمیدیدم این فیلم فیلم خوبی میشد واسم اما تقصیر خود کارگردانه که انتظار من و بالا برده .
اما واقعا طرف تو کشورش ادمکشه ، بچه کشه ، متجاوزه ولی طوری قهرمان ملیش میکنن که شهید فهمیده ما نمیشه . اونجا ایستوود واسشون فیلم میسازه اینجا رییس سابق انصارحزب اله و کارگردان بفروش ساز فعلی !!!!!
زهره
rh...106
جواد
جواد
جواد
به نقل از سسس:
چرت میگن
sniper
آمریکایی ها از آمریکا آمدن که با دشمن بجنگه نه عراق
کیارش
میلاد
اونام حق دارن درباره قهرماناشون کار کنن وما نباید انتظار داشته باشیم دشمنانشونو خوب نشون بدن.
اون دوستانی که گفتن داره دفاع میکنه میشه بگید یک سرباز آمریکایی که در خاک عراق با اسنایپر غیر مصلح ها رو نشونه رفته دقیقا" از چی داره دفاع میکنه؟
احسان
برای اینکه ما بهتر زندگی کنیم و لازم نباشه پول آب بدیم و نفت و برق مجانی باشه و ماشین ارزون بخریم و خانه دار بشیم وام های سنگین بگیریم بدون محدودیت و عدل همه جا برقرار باشه که خدا رو شکر همه ی شرایط بالا برقراره
با تشکر برادر یکی از شهدای کربلای 4 داداش جان حقش نبود با دست بسته خاک رو صورتت بریزن اینا تو زنده به گور کردن استادن یا حق
حسین
حامد
سامان
فیلم عالی بود
علی
من نمیدونم چرا همه اسلام رو به عربها نسبت میدن.جنگ نه راجع به ایران هست.نه توهینی به ایران و مسلمان های داخل ایران کرده.همون طوری که ما از حماسه هشت سال دفاع مقدس خودمون در برابر عرب های عراقی(با حمایت دیگر عرب های.... و امریکایی ها)فیلم میسازیم و لذت میبریم.اون ها هم میسازن.چطور تو فیلم ما عرب ها مسلمان نیستن،ولی تو ای فیلم هستن و باید به ما بر بخوره؟؟؟؟
اصلا مسلمان هم باشی،ولی آدم کش باشی،دیگه بچه و بزرگسال نداره.کشته میشی.
اینجا گناه رو اون افرادی که سلاح دست بچه دادن کردن.نه سرباز.