« مریخی » براساس رمانی به همین نام نوشته اندی ویر ساخته شده است که یکی از پرفروش ترین کتاب های منتشر شده در سال 2014 نیز بود. خوشبختانه این کتاب در کشورمان نیز به تازگی با ترجمه حسین شهرابی از انتشارات « کتابسرای تندیس » منتشر شده و علاقه مندان حوزه کتاب می توانند مطمئن باشند که با خواندن این کتاب، سفر اسرارآمیز و جذابی را به دنیای مریخ تجربه خواهند کرد.
یکی از نکات جالبی که همزمان با اکران عمومی « مریخی » رخ داده، یافته شدن آب در سیاره مریخ می باشد که به تازگی توسط دانشمندان ناسا اعلام گردیده است. این خبر و کنجکاوی های خبری ، قطعا کمک شایانی به اکران عمومی « مریخی » خواهد کرد تا بتواند مشتاقان علم فضانوردی را به سوی خود جلب نماید چراکه رویه فیلم نیز بر پایه تخیل شکل نگرفته و تا حدود زیادی بر جزئیات علمی استوار است. داستان فیلم از این قرار است :
آرس 3 فضاپیمایی است که برای اهداف اکتشافی به سمت سیاره مریخ فرستاده می شود اما پس از ورود به این سیاره به جهت طوفانی که در مریخ وزیدن می گیرد، جان فضانوردان به خاطر افتاده و حتی یکی از آنان به نام مارک ویتنی ( مت دیمون ) به شدت مصدوم می شود و دیگر فضانوردان زمانی که تقریبا مطمئن می شوند او را از دست داده اند، به سفینه خودشان برگشته و برای نجات جانشان از سیاره خارج می شوند. اما پس از مدتی مارک به هوش می آید و متوجه می شود که در سیاره مریخ تنها مانده! او که یک گیاه شناس هست، سعی میکند خودش را تا زمانی که ناسا سفینه ای را برای بازگرداندن او به زمین بفرستد زنده نگه دارد اما...
« مریخی » را از جهات مختلف با « جاذبه » بررسی می نمایند چراکه کانسپت این دو اثر نیز حال و هوایی نسبتا مشابه دارند. اما مقایسه این دو چندان درست به نظر نمی رسد چراکه « مریخی » بیش از هر چیز، به « دور افتاده » رابرت زمه کیس نزدیک است.
جدیدترین فیلم ریدلی اسکات اگرچه درباره مریخ و فضانوردی می باشد، اما رویکرد و هدف اصلی اش خودشناسی انسان و داشتن امید می باشد. مارک ویتنی فیلم « مریخی » از جهات مختلف قابل مقایسه با چاک نولاند فیلم « دور افتاده » است. هر دوی این افراد می بایست در شرایط سختی که گرفتار آن شده اند، زندگی را ادامه داده و راهی برای زنده ماندن بیابند و منتظر کمک های احتمالی برای خروج از بحرانی که در آن گرفتار شده اند باشد. اما مارکِ فیلم « مریخی » در بخش پرداخت شخصیتی، ضعیف تر و خلاصه تر از چاکِ « دور افتاده » می باشد و نمی تواند تاثیر گذاری ماندگاری در ذهن مخاطب ایجاد نماید.
یکی از نکات مثبت رمان اندی ویر توجه به جزئیات علمی و همچنین پرداخت شخصیت اصلی داستان بود که در نسخه سینمایی هر دوی این موارد به نصف کاهش پیدا کرده اند تا تماشاگر سینما بتواند درک راحت تری از آنچه که بر پرده نقره ای ترسیم می شود داشته باشد. با اینکه اسکات در مصاحبه های مختلف بیان کرده که « مریخی » براساس استدلال های علمی ساخته شده، اما کماکان چندین سوال نسبتا سخت درباره طوفان، جاذبه و سرمای این سیاره باقی می ماند که فیلم مشخصا بطور واضح توجهی به آنها نکرده است. گفته می شود که سرمای بسیار شدید مریخ ابدا نمی تواند باعث شود فردی با شرایط مارک برای مدت طولانی بر روی این سیاره دوام بیاورد.
پرداخت قهرمان داستان نیز در مقایسه با کتاب از ضعف هایی برخوردار است که البته این ایراد را می توان در اکثر آثار اقتباس شده مشاهده نمود. فیلم موفق شده مارک ویتنی را به عنوان نمادی از امید و اراده به تصویر بکشد که در وضعیت بحرانی گرفتار شده، تمام توانش را بکار می گیرد تا بتواند ناممکن را ممکن سازد. اسکات به خوبی توانسته این بخش از شخصیت مارک را برجسته سازی نماید و محوریت فیلم را براساس آن شکل دهد اما زمانی که نوبت به بررسی عمق احساسات مارک فرا می رسد، فیلم کم رمق و بی حال جلوه می کند و نمی تواند درخشان باشد. مارک اگرچه سمبل امید است و تماشاگر را با خود همراه می کند اما در بخش هایی که فیلم نیازمند اضافه شدن عناصر دراماتیک به داستان است، پرداخت نامناسبی دارد.
اما نکته تحسین برانگیزی که تا حدود زیادی می تواند باعث عدم تمرکز مخاطب بر این مشکلات شود، بازی فوق العاده مت دیمون در نقش مارک ویتنی است که یکی از بهترین بازیهای دوران بازیگری وی محسوب می شود. دیمون که در بیشتر دقایق فیلم به تنهایی در تصویر حضور دارد و مونولوگ می گوید، به راحتی می تواند یکی از نامزدهای اسکار سال 2016 باشد. دیمون به خوبی استقامت و اعتماد به نفس را در قالب شخصیت مارک به تصویر می کشد و تماشاگر را مجاب می کند که با او در سیاره مریخ بماند و ناظر مشکلاتش باشد. دیگر چهره های شناخته شده فیلم اما حضور قابل توجهی در فیلم ندارند و بیشتر در حاشیه قرار می گیرند.
جلوه های ویژه « مریخی » نیز مانند اغلب آثار اسکات، درخشان و قابل توجه است. محل فیلمبرداری فیلم متناسب با تصاویری که از مریخ منتشر شده می باشند و در جایی از مجارستان انجام شده است. تبدیل به نسخه سه بعدی فیلم نیز به خوبی انجام گرفته و تماشاگران با خیال راحت می توانند از تماشای این اثر به صورت سه بعدی لذت ببرند. بطور کل، « مریخی » در بخش های فنی و غیر مرتبط با فیلمنامه، اثری ممتاز و تحسین برانگیز است و امضای اسکات را هم پای اثر دارد.
« مریخی » اثری است که بذر امید را در ذهن مخاطب می کارد. فیلم اگرچه مشکلات ریز و درشتی در بخش روایت دارد اما قدرت کارگردانی اسکات این اجازه را نداده که فیلم به اثری ملال آور مبدل شود. ضرباهنگ مناسب ، بازی قدرتمند مت دیمون و جلوه های ویژه فوق العاده ، به راحتی می تواند شما را مجاب به تماشای این اثر طولانی ( در حدود دو ساعت و نیم ) کند. « مریخی » اثری دراماتیک است اما زمانی که سخن از واقعیت به میان آید، اتفاقات فیلم نمی تواند خیلی سرانجام دراماتیکی داشته باشند! با اینحال فیلم در مقایسه با دو اثر قبلی اسکات ( « هجرت: خدایان و پادشاهان » و « حقوقدان » ) که انتقادات زیادی را به همراه داشت، فیلم بهتری محسوب می شود و می تواند بازگشت شکوهمند این کارگردان به ژانری باشد که در ساخت آن یکی از بهترین های هالیوود است.
منتقد : میثم کریمی
این مطلب بصورت اختصاصی برای سایت " مووی مگ " به نگارش درآمده و برداشت از آن جز با ذکر دقیق منبع و اشاره به سایت مووی مگ، ممنوع بوده و شامل پیگرد قانونی می گردد.
به جامعه مجازی سایت مووی مگ بپیوندید و دوستان سینمایی جدید پیدا کنید!
مریخی (The Martian)
کارگردان : Ridley Scott
نویسنده : Drew Goddard ، Andy Weir
بازیگران :
Matt Damon...Mark Watney
Jessica Chastain ... Melissa Lewis
Kristen Wiig ... Annie Montrose
Jeff Daniels ... Teddy Sanders
Michael Peña ... Rick Martinez
Sean Bean ... Mitch Henderson
Kate Mara ... Beth Johanssen
و...
رده سنی : PG-13 ( مناسب برای افراد بالای 13 سال)
ژانر : اکشن
زمان : 143 دقیقه
دیدگاهها
نیما زارعی
فاطمه
مهمان
لیلا
MaEdEh
کسانی هم که دوست نداشتن دلیلش شاید بیشتر درگیر فضای مقایسه ای با بین ستاره ای بودنه و یا کلا این ژانرو دوست ندارن مگر نه فیلم کاملا منطقی و خوش ساخت با بازی های خوب بود
ابلان
negar.mg
واقعا ی جاهایی از فیلم نفس کم میاوردم
یه مریخی
زهرا
بدون ذره ای نگرانی کشاورزی میکنه. پیام ویدیویی با شوخی و خنده میفرسته. بابا دیمون فازت چیه داداش؟
اون شوخی مربوط به آهنگهای مافوقش هم دیگه خیلی تکرار شد. یه بار. دوبار. سه بار. چهاربار. دیگه بسه بابا خنده نداره دیگه بخدا.
من کاملا یه جاهاییشو میزدم جلو.
محسن
امیر ss
mehrdad mosavari
فیلم در ژانر علمی و تخیلی واقع گرایانه قرار می گیرد یعنی با دیدن فیلم شما احساس آنکه دارید یک فیلم تخیلی را می بینید نخواهید داشت ( چون شخصا به فیلم های تخیلی علاقه ای ندارم ) چون قسمت علمی و واقع گرایانه آن به قدرت ساخته شده اند و طبق آنچه خواندم این فیلم جزو بهترین فیلم هایی بوده است که در مورد فضا نزدیک به واقعیت ساخته شده و تمامی ابزار و موضوعات علمی در فیلم تحت نظارت و مشورت ناسا صورت گرفته است.
کشش فیلم و بازی مت دیمون خوب است، فیلم تا حدودی شما را یاد فیلم زیبای " دور افتاده " رابرت زمکیس می اندازد با بازی فوق العاده تام هنکس، اما آنچه فیلم بدان می پردازد اتفاق، عامل اتفاق، پرداختن به شخصیت های فیلم، و روابط شخصیت ها نیست بلکه ریدلی اسکات خواسته است در این فیلم تلاش برای بقا را با لطف هنر سینما نشان دهد، اینکه تا چه حدی موفق بوده است را بینندگان باید تحلیل نمایند اما نظرم بر این است که تلاش برای بقا در فیلم های دیگری همچون " دور افتاده " بیشتر نمایان است.
موسیقی در فیلم آنگونه که می توانست باشد نقشی ندارد و با توجه به زمان فیلم بعضی صحنه ها خیلی به سرعت پیش می روند بگونه ای که بیننده وجود گذشت زمان طولانی را که او در آنجا طی می نماید را حس نمی کند و وقایع خیلی سریع پیش می روند که با پرداختن به شخصیت فیلم شاید این تندی تبدیل به درک کندی گذر زمان برای بیننده می گردید.
در کل " مریخی " فیلم خوبی است و ارزش دیدن را دارد.
از ۱۰ امتیاز به این فیلم ۸ امتیاز می دهم
سميه
اونايي كه ميگن خوب نبود دقيقا انتظارشون از يه فيلم تو اين ژانر و موقعيت چيه؟
ميخوايين لوكيشن فيلم خود مريخ باشه؟
آرمان
psybeh
رضا
امیرمحمد
من فیلمو امروز دیدم ، یه شاهکاره ....مت دیمون فوق العادس و آقای اسکات هم که نیازی به تعریف نداره و اینم برای کسانی که ازش انتقاد میکردن ....در کل بگم که حتما این فیلم رو ببینید و از دس ندین ....
نادیا
مرسی از نقدتون
پرومتئوس
فقط اینو می تونم بگم که ریدلی اسکات بهترین کارگردان و نویسنده ی sci/fi در هالیوود هستش البته بعد افت محسوس واچوفسکیها !!!
در کل عاشق کارهای ریدلی اسکاتم
saatar
محمد
Mehdi