ساخت فیلم مستقل درباره شخصیت جوکر یکی از جنجالی ترین اتفاقات سینمایی سال 2019 محسوب می شود.تاد فیلیپس کارگردان این اثر پیش از اکران گفته بود « جوکر » با فیلمهایی که تا پیش از این، از شخصیت های کامیک بوکی اقتباس شده بطور کامل تفاوت دارد و آماده هرگونه حمله و جبهه گیری ها می باشد! همین اظهار نظر کافی بود تا توجهات به « جوکر » جلب شود و همگان منتظر بمانند تا ببینند آیا اینبار این شخصیت خواهد توانست پس از موفقیت در فیلم « شوالیه تاریکی »، به توفیقی مجدد در سینما دست یابد یا خیر.
این مسیر البته با موفقیت های غیرمنتظره فیلم در جشنواره ونیز همگان را حیرت زده کرد. جشنواره ونیز که از آن به عنوان یک جشنواره هنری یاد می شود و در سالهای گذشته جوایز خود را به آثاری اختصاص داده که جنبه های هنری آنها برجسته تر بوده، اینبار در حرکتی غیرقابل پیش بینی جایزه بهترین فیلم خود را به « جوکر » اختصاص داد تا این فیلم تبدیل به نخستین اثر سینمایی کامیک بوکی شود که توانسته از یک جشنواره معتبر جایزه بهترین فیلم را دریافت نماید. اما حاشیه های پایان ناپذیر « جوکر » حتی پس از پایان یافتن جشنواره ونیز پابرجا ماند و آن هشدارهای نهادهای امنیتی پیش از اکران فیلم بود.
پلیس ایالات متحده پیش از اکران عمومی « جوکر » با هشدار به تماشاگران عنوان کرد که این ارگان آماده مقابله با هرگونه آشوب پس از تماشای فیلم است. به نظر می رسد که این هشدار به این دلیل مطرح شده که 7 سال پیش در زمان اکران « شوالیه تاریکی بر می خیزد »، تیراندازی مرگباری در سالن نمایش دهنده فیلم به وقوع پیوست که باعث کشته شدن بسیاری از تماشاگران فیلم شد. نکته جالب توجه آنکه علاوه بر پلیس ایالات متحده، ارتش نیز هشدارهای امنیتی را پیش از اکران عمومی فیلم اعلام کرد و سینماهای نمایش دهنده نیز تماشاگران را از به همراه داشتن نقاب ها و وسایل جوکر به هنگام تماشای فیلم منع کردند تا مبادا پس از تماشای فیلم آشوبی به سبک گاتهام در سینما به جریان بیفتد! موارد ذکر شده بخشی از حواشی « جوکر » تا پیش از اکران رسمی بود و حالا بهتر است نگاهی به خودِ فیلم بیندازیم.
داستان فیلم در دهه 80 میلادی در شهر گاتهام سیتی روایت می شود. آرتور فلک ( خواکین فینیکس ) مرد میانسالی است که به همراه مادر مریضش ( فرانسس کانروی ) در یک آپارتمان قدیمی زندگی می کند. وی دچار نوعی بیماری ذهنی است که باعث می شود خنده های عجیب و شیطانی داشته باشد و همین مسئله در موقعیت های مختلف برای او دردسرساز شده است. زندگی آرتور هر لحظه بیشتر در سراشیبی فرو می رود و جامعه نیز هیچ کمکی برای بهبود وضعیتش انجام می دهد تا اینکه...
تاد فیلیپس برای ساخت « جوکر » بطور واضح و مشخص تحت تاثیر دو فیلم « راننده تاکسی » و « پادشاه کمدی » بوده است. شاید در نگاه اول این تنها یک الهام ساده از آثار مذکور باشد اما شباهت آثار ذکر شده به فیلم « جوکر » به حدی است که بتوان آن را یک تاثیرپذیری آشکار نامید. جالب آنکه تاد فیلیپس خیلی تلاش نکرده تا این شباهت ها را انکار کند بطوریکه ستاره اصلی دو اثر مذکور یعنی رابرت دنیرو را نیز در این اثر بکار گرفته است. با اینحال شباهت های ظاهری این دو به هیچ عنوان به معنای مستقل نبودن « جوکر » نیست.
جوکر در فیلم آقای تاد فیلیپس، بهترین رونمایی است که از این شخصیت تا به امروز در سینما صورت گرفته است. جوکر همواره شخصیتی خبیث با ساز و کاری آنارشیستی بوده که مخصوصاً پس از اکران فیلم موفق « شوالیه تاریکی »، رفتار او مورد مطالعه بسیاری از جامعه شناسان قرار گرفته بود. اما حالا پس از گذشت بیش از یک دهه، این شخصیت اینبار بصورت مستقل به سینما بازگشته و داستان تبدیل شدنش به یکی از ترسناک ترین جنایتکاران تاریخ سینما را روایت می کند. مردی که برخلاف ظاهر همواره ترسناکش، به نظر می رسد که هرگز نمی خواسته فردی که همواره او را در یاد داشته ایم باشد.
تاد فیلیپس به خوبی شخصیت آرتور را در فیلم « جوکر » پرورش می دهد و فیلم را به یک اثر " بررسی کاراکتر " کم نقص مبدل می کند. ما در ابتدای فیلم به خوبی با شخصیت آسیب دیده آرتور فلک آشنا می شویم. مرد جوانی که در هیاهوی شهر بی در و پیکر گاتهام که فساد عضوی لاینفک از آن به شمار می رود، قصد اشاعه مهربانی دارد و در این راه به هر روشی متوسل می شود اما مشکلات روانی اش باعث شده تا همواره عقب بماند و یا مورد خشونت مردم قرار بگیرد. آرتور هرگز شخصیت شروری نداشته و می خواسته تا یک ستاره باشد اما در شهری که فساد در آن نقش بسته، افراد ضعیف تر مانند آرتور همواره یک قربانی هستند و تا زمان مرگشان نیز قربانی هر روزه جامعه محسوب خواهند شد.
آرتور نوشته ای در دست خود دارد که بر روی آن نوشته « از خندههای من ناراحت نشوید، من بیمارم! ». این نوشته به وضوح نشان می دهد که او قصد اثبات روح مهربان خود به اهالی گاتهام سیتی را دارد اما واکنش مردم در مقابل فردی که نتوانسته زندگی عادی داشته باشد همواره خشن و ناراحت کننده است. آرتور هرگز نمی تواند حتی به موفقیت نزدیک شود و در ارتباط با مردم نیز تنها چیزی که نصیبش می شود خشونت است. او در میان ثروتمندان نیز ابزاری برای خوشگذرانی و خنده های تحقیر آمیزشان است. آرتور در مجموع در گاتهام یک شخصیت شکست خورده تمام عیار می باشد.
خوشبختانه سیر تحول شخصیت آرتور فلک از فردی اجتماعی و خانواده دوست به جنایتکاری ترسناک با رعایت جزئیات فراوان در « جوکر » به تصویر کشیده شده است. ما در اینجا به راحتی می توانیم آرتور را درک کرده و در کنارش بایستیم و برای تمام افراد خبیث گاتهام سیتی یک نسخه انتقام بپیچیم! مردمی که فردی ضعیف مانند آرتور را همراهی نکردند و حتی سعی در نابودی و تحقیر او داشتند و حالا با نسخه ای جدید از او مواجه می شوند که مستقیماً برخاسته از شرایطی است که آنها در شکل گیری آن تاثیر داشته اند. فیلم به خوبی توانسته اتفاقات گاتهام سیتی را به جهان کنونی ارتباط دهد و به تماشاگر این موضوع را یادآوری کند که تا چه حد در شکل گیری بحران های جامعه و رشد افرادی مانند جوکر تاثیر مستقیم داشته اند.
در واقع تبدیل شدن آرتور به جوکر مستقیماً نتیجه اجتماع آلوده گاتهام سیتی ( و به عبارتی جهان پیرامون ما ) است که در آن مهربانی و ساز و کارهای حمایتی و انسان دوستانه ارزش خود را از دست داده اند و موفقیت تنها زمانی به سراغ افراد می آید که بتوانند در خطرناک ترین حالت ممکن، تهدیدی برای دیگران محسوب شوند و با خشن ترین حالت ممکن به سراغشان بیایند. جهانی که در آن یک دلقک مهربان می تواند با حفظ ویژگی شخصیتی اش که شوخ طبعی است، به جنایتکاری بی رحم مبدل شود که برای آرامش روح خود از رقم زدن هیچ جنایتی دریغ نکند.. جوکر یک آینه تمام عیار از اجتماعی است که می توانست او را به راحتی بپذیرد اما به بدترین شکل ممکن او را کنار گذاشت تا اینبار آرتور باشد که با ساز و کار مختص گاتهام سیتی به عرصه باز می گردد.
بطور واضح می توان گفت که جوکر در فیلم « جوکر » بهترین شخصیت پردازی است که تا به امروز از یک اثر کامیک بوکی در سینما انجام شده است. معمولاً در آثار سینمایی که پیشینه اَبَرقهرمانی دارند،جنبه های سرگرمی اصلی ترین بخش فیلم را تشکل می دهد و جنبه های هنری و روانشناختی اهمیت چندانی در اثر نمی یابند. اما « جوکر » تاد فیلیپس در نقطه مقابل این شرایط قرار گرفته بطوریکه اثری از سرگرمی های پاپ کورنی در فیلم نیست و در عوض، جنبه های روانشناختی و عناصر هنری نقش بسیار برجسته ای در اثر دارند. اگر جوکرِ فیلم نولان توانسته بود یک جنایتکار ترسناک را به بهترین شکل ممکن به تصویر بکشد، در اینجا ما با همان فرد ترسناک مواجه هستیم که اینبار جزئیات کامل درباره زندگی او به تصویر کشیده شده و به همین جهت شاید پس از اطلاع از زندگی او،چندان با جنایت هایش مخالف نباشیم و به نوعی در ضمیر ناخودآگاه مان حتی با او همراه شویم! موفقیت تاد فیلیپس در ساخت « جوکر » دقیقاً در همین نقطه قرار گرفته یعنی تبدیل کردن یکی از شرورترین شخصیت های تاریخ سینما به فردی که تماشاگر با دیدن اعمال جنایتکارانه اش نه تنها او را محکوم نمی کند بلکه با او همراه می شود تا از شرایطی که زندگی را برای او جهنم کرده انتقام بگیرد.
ستاره بی چون و چرای این نمایش خواکین فینیکس است. بازیگری که نقش آفرینی های بی نظیرش در سالهای گذشته همواره با بی مهری ها و بدشانسی های فراوان در فصل جوایز مواجه شده است. فینیکس که تمرینات بسیار سختی را برای خلق شخصیت جوکر پشت سر گذاشته، در تک تک دقایق فیلم کلاس کامل بازیگری را به نمایش می گذارد و به راحتی می تواند تماشاگران را حیرت زده کند. فینیکس بطور قطع با نقش آفرینی هیث لیجر فقید در نقش جوکر مقایسه خواهد شد و باید گفت که در این مقایسه قطعاً جزئیات بازی فینیکس بسیار بیشتر و دقیق تر از لیجر در فیلم « شوالیه تاریکی » بوده است. البته نباید این نکته را از یاد برد که در « شوالیه تاریکی » جوکر شخصیت منفی و مکمل داستان بود و در اینجا شخصیت اصلی و محوری، با اینحال اگر بنا را بر مقایسه قرار دهیم باید گفت که جوکرِ فینیکس به شدت جذاب و ترسناک تر است و بطور قطع شانس اصلی اسکار بهترین بازیگری محسوب می شود. جایزه ای که احتمالاً اینبار بتواند پس از چند سال ناکامی آن را کسب نماید.
همانطور که پیش از این تاد فیلیپس گفته، نباید انتظار اثر اَبَرقهرمانی در فیلم « جوکر » داشته باشیم و این اثر بطور کامل مسیر متفاوتی را طی می کند و مستقل است. « جوکر » به درستی این پیام را به مخاطبش ارائه می کند که او در کنار دولت های فاسد، در شکل گیری شخصیتی همانند جوکر نقش دارند. جوکر در اینجا نماد یک آشوب بی پایان و هرج و مرج است. آشوبی که می توانست در ساده ترین شکل ممکن با ملاحظات اجتماعی هرگز رخ ندهد اما یک اجتماع آلوده چاره ای جز خلق یک جوکر ندارد. شخصیتی که مردم را به وحشت می اندازد و احساس ناامنی به آنان می دهد. ناامنی و ترسی که خودشان در شکل گیری آن بیشترین سهم ممکن را داشته اند و حالا باید تقاص اعمال خود را پس دهند. آیا این به معنای آن است که باید با جوکر همراه شویم و دیگر از شرارت های ترسناک او به وحشت نیفتیم؟ پاسخ این سوال می تواند هدف نهایی اثر باشد. اگر شما در کنار جوکر می ایستید و با او همدردی می کنید و در جنایت ها همراه او می شوید؛ شاید شما هم در ذهنتان از جوکر بودن لذت می برید و این ترسناک ترین حقیقتی است که باید با آن مواجه شوید!
منتقد : میثم کریمی
این مطلب بصورت اختصاصی برای سایت " مووی مگ " به نگارش درآمده و برداشت از آن جز با ذکر دقیق منبع و اشاره به سایت مووی مگ، ممنوع بوده و شامل پیگرد قانونی می گردد.
به خانواده بزرگ جامعه مجازی مووی مگ بپیوندید
جوکر (Joker)
کارگردان : Todd Phillips
نویسنده : Todd Phillips
بازیگران :
Joaquin Phoenix...Arthur Fleck
Robert De Niro...Murray Franklin
Zazie Beetz...Sophie Dumond
Frances Conroy...Penny Fleck
رده سنی : R (مناسب برای افراد بالای 17 سال)
ژانر : جنایی
زمان : 121 دقیقه
دیدگاهها
ستایش
hamid
raha
شدیدا باهات موافقم
میلاد
بنظرم درکنار تاکسی درایور جز بهترین فیلمهایی باشه که اینقدر برای شخصیت پردازی احترام قائل بودن
از این موضوع که بگذریم نحوه داستان گویی فیلم جزییات ریز ریز صحنه ها قابل احترام .البته این فیلم شاید برای مخاطبین هالیوودیی که عاشق فیلمهای پر زرق و برق باشه اونقدر جذاب نباشه.
یک موضوع قابل بحث هم اینه که خیلیها میان هیث لجر مقایسه میکنن خواکین فینکس و معتقدن اون بهترین بود که باید خدمتاون بزرگوارن بگم اگه هیث لجر هم الان زنده بود پا میشد برای خواکین دست میزد ولی نباید این موضوع رو غافل بشیم که اون فیلم جذاب تر بود چون شخصیتها و کارگردانی و اتفاقات باعث کشش داستان شدن ولی این فلیم محوریتش رویی شخصیت جوکر بود .
در آخر تحسین میکنم خواکین فینیکس و فیلنامه نویس این فیلم رو اما کارگردانی میتونست بهتر باشه
سعید
گلکم! وقتی بالش روی دهن کسی گذاشته بشه اگر هم اکسیژن برسه، در بازدم، چون امکان خروج دی اکسیدکربن وجود نداره، فرد دچار خفگی میشه،
E.t
اونایی ک میگن بدرد نمیخورد برن انتقام جویان ببینن یا مرد انکبوتی ۶ یا هفتو
Majid
ای تی
بالش که از زیر سر پنی فلک دراورد ک خفش کنه لوله اکسیژنم دراومد از دماغش دفعه دیگه قبل حرف زدن بیشتر ب جزعیات فیلم دقت کن
Sara
ای تی
لوله های اکسیژن ک تو دماغ وصل میشن با کوچک ترین حرکت از تو دماغ درمیان تجربه استفادش داشتم ..
حسین
Sahand
به خاطر کارگردانی فوق العاده و همچنین ایجاد هنرمندانه دهه 80 در شهر گاتهام ، واقعا فضای فیلم دارک و جذاب و طبیعی بود.
2_ قطعا این فیلم هم مثل هر فیلمی کم و کاستی خودش رو داره اما اگه بی انصاف نباشیم و بیشتر به مفهوم و پیامی که کارگردان سعی کرده به ما برسونه بیشتر توجه کنیم میفهمیم که چقدر قشنگ تماشاگر داستان زندگی یک انسان هستیم که با یک شیب ملایم به تدریج زندگیش سخت میشه و اون رو میشکنه و عواطف لطیفش رو تغیر میدهد و به خشونت تبدیل میکنم
3_ این فیلم یک پیام مهم داره که مربوط به شرایط سخت زندگیه و کسانی که تو زندگيشون شکست خوردن و شرایط سختی رو گذراندن خیلی بهتر با فیلم و شخصیت اصلی همذات پنداری میکنند و داستان رو متوجه میشی
4 _ یکی از نقاط عطف و فوق العاده فیلم که به اون توجه نشده اینه که جوکر با وجود بیماریش و همچنین تبدیل شدن به یک جنایتکار خشن در سکانسی که همکارش رو با قیچی کشت به اون دوست کوتوله اش گفت که تو برام عزیزی و اون رو بوسید و در رو براش باز کرد که بره که نشون ميده جوکر با تمام شرارت باز هم در ته قلبم محبت و لطافت داره که واقعا این فیلمنامه و نقش آفرینی متضاد فنیکس در قالب یک شخصیتخیلییییییی ییی فوق العاده بود
5 _ در کل فیلم تحسین برانگيز و عالیه و ببینیدش و اگه همه توضیحاتم رو نخوندید حتما شماره 4 رو بخونید
...
مجتبی
باید بگیریش
jj
ای تی
توزندگی همه ما یه سری قوانین هستن که ازشون پیروی میکنیم میشیم یه انسان عادی زمانی که هیچقاعده و قانونی نداشته باشیم اونجاست که رد دادیم
bamdad ala
دوست عزیزی که ندونسته وتنهابراساس ظاهرفیلم وداستانش داری ارزش اثرو این همه جوایزش رو زیرسوال میبری! اول اینکه این یک فیلمه و داستان و لزوما لازم نیست عینابراساس واقعیت داستان پیش بره، اصلااگه بخوایم واقع بینانه به داستان و خود شخصیت جوکربپردازیم وجودچنین شخصیتی هم انکارپذیرمیشه.ا ین فیلم باسناریووکارگرد انی بینظیرش براحتی تونسته تبعیضواختلاف طبقاتی جوامع امروزی روبه تصویربکشه.سیررو ندتشکیل شخصیت جوکربابازی فوق العاده خواکونین فیلیپس براحتی برای هرفردی قابل درکه که اجتماع امروزی توانایی به وجوداوردن جوکروامثال آنهاروداره.بعدا ینکه نمرهimbdوسایت های مثلش براساس داستان واستنباطهای ظاهری نیست.بازی فیلیپس دراین فیلم به گونه ای دقیق وبی نقصه که تماشاچی رو غرق فیلم وکافیلم وکامل باخودش همراه میکنه وحس همدردی رو درونش برمی انگیزه،به کنارازاینها موسیقی متن وفیلمبرداری و...نتیجه ای جزاین همه جوایزونمره روبه همراه نداره.
Amir Mohammad
واقعا چی میشه گفت درباره این شاهکار تاد فیلیپس.
بازی واکین فینیکس به قدری گیرا بود که هیچ حرفی درباره توانایی هاش باقی نمیمونه.
اساسا نباید فینیکس رو با هیت لجر مقایسه کنیم ، چون در اون فیلم( دارک نایت) ما از ابتدا یه شخصیت شرور رو میبینیم که دست به هر اقدامی میزنه تا به اونچه که میخواد برسه ولی ابتدای این فیلم(جوکر) چی ؟؟؟
آرتور شخصیت مظلومی که مورد آزار چند تا جوون بی سروپا قرار گرفته و با اینکه با مشکل عصبی خودش دست و پنجه نرم میکنه سعی در خنداندن پسربچه در اتوبوس رو داره که ماهیت مهربانی و انسانیتش رو نشون میده یا جایی که خودش رو در برنامه ماری فرانکلین متصور میشه نشون میده که تنها آرزوی آرتور اینه که تحسینش کنن چون تموم جوونیشو پای مراقبت از مادر مریضش گذاشته.
درباره دختر همسایه هم باید بگم که اینکه رابطه اش با آرتور توهمی بیش نبود واقعا باعث شوکه شدن بیننده میشه ولی من متوجه نشدم که آیا آرتور اون رو کشت یا نه ؟؟
آناهیتا
Joker
درود بهت
دقیقا باهات همنظرم
زیادی بزرگش کردن
یه جاهایی مثل دخترا رفتار میکرد
اصلا اون خشونتی که انتظارشو داشتم تو فیلم نبود
مهتی
از اون شخصیتا هستی که جوکر دلش میخواد یه گوله تو سرش خالی کنه
عبد
ديشب ديدمش و لذت بردم باز هم ميبينمش و لذت ميبرم...
mohsensa
حالا اگه فرض کنیم کل فیلم واقعیه بازم خیلی جاهاش سوتی داره مثلا راحت با او شهردار معروف روبرو میشه بدون هیچ بادی گاردی. بعدام خیلی راحت طرفو اخره فیلم میکشن. یا مجری تلوزیون انقدر احمقه راحت میارتش تو برنامه هر کاری دلش خواست بکنه. اون 2 تا کاراگاه ک دیگه هیچی فیلم نشون میده ظاهرا اینا متوجه شدن قتلا کاره جوکره ولی خیلی راحت میزان بره(منظورم صحنه دمه بیمارستانه) .
در کل بازی فونیکس انقدر خوب هست ک ادم از فیلم لذت ببره و ارزش وقت گذاشتن داشته باشه ولی نمره imdb و این همه سرو صدا بنظرم زیاده.
پیمان
یه بازی عالی از فینیکس به نظر من بهترین بازیش میتونه باشه
در مورد فیلم میتونم بگم که یه جامعه میتونه یه شیطان و به وجود بیاره
این فیلم و حتما باید همه ببینن ، غیر ممکن این فیلم و دید و با جوکر درد نکشید
زهرا
به خاطر صخنه های خشنه فقط؟
anakarnina744
بنظر من هم (جدا از بازی قشنگ فنیکس) یه فیلم معمولی بود که روایت قصه رو به راحتی میشد تا آخر حدس زد . با ارفاق نمره 6 از ده میگیره . دلیل این همه اغراق و فروش بالا رو نمیدونم چیه
Babak
جواد
d
اعظمت؟؟؟؟؟؟؟؟
یاسر
علی
MD
منظور منو دقیق متوجه نشدی.می گم اگه از جوکری که هیث لجر و نولان با هم ساختن،یک فیلم جدا گانه ساخته می شد،خیلی موفق تر از این می بود.
امین
اصلا انتظار همچین فیلمی رو نداشتم. بی نظیر بود
سینا
StarWarsTrueFan
من خیلی منتظر دیدن جوکر نیستم (اصل انتظارم برای دیدن The Rise Of Skywalker هست)
اما نقدی که خوندم خیلی امیدوارکننده بود و ...
مهتی
کاملا اشتباه میکنی، در واقع این دو شخصیت کامل از هم جدا هستند. جوکر نولان شخصیت کمیک داشت اما اینجا برعکس خیلی سیاه و غم انگیز و تاریکه. ولی خب با پیش زمینه ای که از جوکر داریم هر کسی ممکنه قبل از دیدن فیلم این اشتباه رو بکنه و این دو جوکر متفاوت رو با ترازو سبک سنگین کنه، از نظر بازی فنیکس مطمئنا بالاتر قرار میگیره اما این به معنی بد بودن یا کهنه شدن بازی لجر نیست، حالا 11 سال از اکران اولین قسمت Dark Knight گذشته و قاعدتا همیشه پیشرفت وجود داشته و داره و حرفه بازیگری هم ازش مستثنی نیست، باید اینو هم در نظر گرفت که لجر کاری با جوکر کرد که قبل از اون کسی نکرده بود به طوری که طرفدارها تشنه یه جوکر در حد این شخصیت تو سینما بودن که هیث لجر براشون معنیش کرد و باعث محبوبیت فوق العاده اش شد
مهتی
اونایی که فیلم رو ندیدن منتظر یه بازی شگفت انگیز از فینیکس باشن، اگر Inherent Vice رو دیده باشین همون موقع احتمالا متوجه شدین که این بازیگر چه قابلیت هایی برای بازی کاراکترهای سایکو داره، البته که اینجا کاملا به کمال خودش میرسه.
نیک
b.absh
دل بی تو به جان امد کی میایییییییییی
بعد شما اصلا ایرادی نگرفتی دوستاره رو برای چی کم کردی
MD
Wtf
سیامک
Nova