صفحه اصلی > اخبار سینمای ایران : تمام هنرمندانی که در سال 91 دارفانی را وداع گفتند

تمام هنرمندانی که در سال 91 دارفانی را وداع گفتند

878ccd937f6ee19002043b9b0f0a170a

سال ۱۳۹۱ از همان روزهای ابتدایی که «بی بی قصه های مجید» را ازخاطرات کودکی دهه ی شصتی ها گرفت، اهالی دنیای هنر را سوگوار غم غیبت بزرگان دیگری همچون ایرج قادری، شاپور قریب، حمید سمندریان، نادیا دلدار گلچین و … کرد.

در واپسین روزهای سال ۱۳۹۱ به رسم هر ساله نمی توانیم از یاد ببریم هنرمندانی را که از جمع زمینی ها جدا شدند در خاک آرام گرفتند، در ادامه مروری داریم بر هنرمندان سینما و تئاتر که از دنیا رفتند:

امیر بدرطالعی هنرمند جوان گیلانی متولد ۲۰ تیر ماه ۱۳۵۳ در شهر رشت بود که فعالیت هنری خود را از سال ۱۳۶۷ آغاز کرده بود. او در ۲۹ اسفند سال ۹۰ به دلیل انسداد یکی از رگ های مغز به کما رفت و دچار مرگ مغزی شد و در همان روزهای ابتدایی سال نو(سوم فروردین) با اهدای بخشی از اعضای بدنش جان چند نفر دیگر را نجات داد.

بدرطالعی در بیش از ۳۰ اثر نمایشی ایفای نقش کرد که «فرزندان زیتون» و «آرش» نوشته «بهرام بیضائی» از مهم ترین این اثرهاست.

در کارنامه این بازیگر حضور در۱۲ سریال تلویزیونی همچون «از یادرفته» و «آوازچیکا» به چشم می خورد که بسیاری از این سریال ها از شبکه های سراسری پخش شده اند.

****

پروین دخت یزدانیان، «بی بی قصه های مجید» پنجم فروردین ماه از دنیا رفت. او متولد ۱۳۰۶در نجف آباد بود و از سال ۱۳۷۰، با ایفای نقش «بی بی» در سریال تلویزیونی «قصه های مجید» به کارگردانی پسرش (کیومرث پوراحمد)، قدم به دنیای بازیگری گذاشت و سپس در سال ۱۳۷۱ با بازی در فیلم های «صبح روز بعد» و «شرم» وارد سینما شد.

او برای بازی در فیلم «صبح روز بعد»، برنده ی دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش دوم زن از یازدهمین جشنواره ی فیلم فجر شد. از دیگر کارهای او هم می توان به «نان و شعر»، «مهریه ی بی بی»، «خواهران غریب»، «شب یلدا» و سریال «سرنخ» اشاره کرد.

****

محمدحسن نوروزی از مدیران تدارکات سینما هم در ۱۶ فروردین ماه درگذشت.

وی که سال ها از بیماری دیابت رنج می برد با ابتلا به عفونت شدید ریه بعد از چند روز بستری در بیمارستان در سن ۳۳ سالگی درگذشت. البته او به دلیل عدم اجازه دفن در قطعه هنرمندان، در زادگاهش چالوس به خاک سپرده شد.

نوروزی با «مجردها» کارش را به عنوان مدیرتدارکات شروع کرد و طی این سال ها در فیلم های چون «ستاره ها»، «عصرجمعه»، «یک روز بعد» و «برف روی کاج ها» این مسوولیت را برعهده داشته است.

****

در فروردین ماه هنرمند دیگری هم از جمع زمینی ها جدا شد. فاطمه طاهری بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون ۱۷ فروردین بر اثر سکته ی قلبی درگذشت.

فاطمه صفرطاهری اصفهانی در سال ۱۳۱۸ در تهران متولد شد و پس از اخذ دیپلم از سال ۱۳۳۶ فعالیت هنری اش را با حضور در تئاتر آغاز کرد و از سال ۱۳۶۶ نیز با فیلم «تحفه ها» وارد سینما شد.

از فیلم ها و مجموعه های تلویزیونی این بازیگر می توان به گل پامچال، سایه همسایه، خاله سارا، طوبی، روز باشکوه، پهلوانان نمی میرند، زیر بام های شهر، دبیرستان خضرا، هامون، سفر جادویی، انفجار در اتاق عمل، شهر در دست بچه ها، نرگس، دیدار در استانبول، رابطه پنهانی، طعمه، مستاجر، آبادانی ها، جای امن، مهریه بی بی، راه افتخار، بی قرار، مرد آفتابی، زن امروز، تارهای نامرئی، طوطیا، شوخی، دختری به نام تندر، میهمان مامان، پشت پرده مه و گرگ و میش اشاره کرد.

حضور در سریال «دارا و ندار» از آخرین فعالیت های بازیگری او بود.

****

در واپسین روزهای فروردین ماه هم دو هنرمند دیگر حوزه ی سینما هم از دنیا رفتند.

عباس مظاهری هنرمند پیشکسوت خوش نویسی، نقاشی و نام آشنای طراحی پلاکاردهای سینما و ایلوش خوشابه بازیگر سینما در ۳۰ فروردین در گذشتند.

عباس مظاهری نیز از هنرمندان بازمانده از نقاشان پرده و پلاکاردهای سینماها بود که سال ها تصاویر فیلم های مطرح سینما را روی پرده های پارچه یی سردر سینماها می کشید.

خوشابه هم که با نام ایلوش مطرح بود در سال ۱۳۱۱ در ارومیه به دنیا آمد و فعالیت در سینما را با بازی در فیلم «امیر ارسلان نامدار» در سال ۱۳۳۳ آغاز کرد.

از دیگر آثار او می توان به «افعی»، «یاران» و «تعقیب» اشاره کرد و در خارج از کشور نیز در مجموعه ها و نمایش هایی چون هرکول، سامسون، اولیس، برادران ماسیست، من جاسوس هستم، خطاکاران، اف بی آی و بازی شانس به ایفای نقش پرداخته است.

این بازیگر همچنین در رشته پرتاب دیسک و زیبایی اندام کشور در سال ۱۳۲۷ به قهرمانی رسیده است.

****

اما ایرج قادری کارگردان سینمای ایران، ۱۷ اردیبهشت ماه امسال به دلیل سرطان از دنیا رفت.

او فعالیت سینمایی خود را از سال ۱۳۳۴ با بازی در فیلم «چهار راه حوادث» به کارگردانی «ساموئل خاچیکیان» آغاز کرد و در سال ۱۳۴۱ هم شرکت سینمایی «پانوراما» را به همراه «موسی افشار» تأسیس کرد.

«محاکمه«، «آکواریوم»، «چشمان سیاه»، «سام و نرگس»، «شهرت»، «طوطیا»، «پنجه در خاک»، «نابخشوده»، «می خواهم زنده بمانم» و «شبکه» از جمله فیلم هایی است قادری کارگردانی کرده است.

****

ایرج زهری منتقد تئا تر، نویسنده و مترجم هم در بیستمین روز اردیبهشت ماه در منزل مسکونی خود درشهر بوخوم آلمان بر اثر سرطان خون درگذشت.

این عضو کانون جهانی منتقدان تئا تر و منتقد باسابقه ی تئاتر ایران تئاتر شناسی و ادبیات آلمانی را (١٩۵٩ ١۹۶۴) دردانشگاه مونیخ آلمان خوانده بود و پیش از انقلاب، یعنی ازسال ١٣۴۶ به تناوب به تدریس تاریخ تئا تر در دانشکده ی هنرهای دراماتیک و مدرسه ی عالی تلویزیون پرداخت.

****

اما مهدی کیخایی که اصالتا سیستانی است و در عرصه ی تئاتر، سینما و رادیو فعال بود، ۲۱ اردیبهشت ماه از دنیا رفت، او پدر آیدا کیخایی هنرمند عرصه ی تئاتر است.

****

در واپسین روزهای فصل بهار هم یکی دیگر از هنرمندان این سرزمین درگذشت؛ شاپور قریب. او که متولد ۱۵ آذر ۱۳۱۱ در تهران است، ۱۶ خرداد پس از گذراندن دوره ی طولانی بیماری در بستر چشم از جهان فرو بست.

در کارنامه ی فیلمسازی او ساخت آثاری چون «کاکو»، «غریبه»، «خروس»، «بت شکن»، «سه ماه تعطیلی»، «بگذار زندگی کنم»، «سایه های غم»، «بازگشت قهرمان»، «اشک و لبخند»، «کفش های جیرجیرک دار من»، اپیزودی از فیلم «ملاقات» و فیلم موفق کودک و نوجوان «هفت تیرهای چوبی» به چشم می خورد.

****

آغاز فصل تابستان همزمان شد با درگذشت، علی کسمایی پدر دوبله ایران ، او که متولد سال ۱۲۹۴ بود در روز ۶ تیر ماه درگذشت.

وی سرپرستی دوبلاژ «شازده احتجاب»، «شطرنج باد»، «ملکوت»، «هجرت»، «پرواز در شب»، «هزاردستان»، «سربداران»، «آخرین پرواز»، «این خانه دور است»، «سال های جوانی»، «اتاق یک»، «حکایت آن مرد خوشبخت»، «کمیته ی مجازات» و «هور در آتش» و فیلم های خارجی «دکتر ژیواگو»، «بانوی زیبای من»، «آوای موسیقی» و «هملت» را در کارنامه ی هنری اش ثبت کرده است.

****

چند روز پس از درگذشت علی کسمایی، حمید حمزه ابیازنی هم در سن ۵۹ سالگی چهره در نقاب خاک کشید.

این نویسنده، بازیگر، کارگردان تئا تر و چهره پرداز که در سال ۱۳۳۳ متولد شده بود، پس از سال ها تدریس، پژوهش و هنرورزی در تاریخ ۱۰ تیر ماه ۱۳۹۱ از دنیا رفت.

وی فارغ التحصیل رشته ی هنرهای نمایشی از دانشکده ی هنرهای زیبا دانشگاه تهران است و فعالیت هنری خود در سینما را در سال ۱۳۶۴ با چهره پردازی فیلم «سامان» به کارگردانی احمد نیک آذر آغاز کرد.

او همچنین در زمینه ی نویسندگی و تنظیم نمایشنامه های رادیویی، بازیگری تاتر و سینما، کارگردانی تئاتر (صحنه ای و تلویزیونی) و برنامه ریزی و نیز به عنوان دستیار اول کارگردان، مشاور کارگردان و طراح گریم در سینما و تلویزیون فعالیت داشته است.

حمید حمزه علاوه بر این، تجربه هایی در زمینه ترانه سرایی برای کودکان (و بزرگان) به همراهی حسین علیزاده داشته است.

****

۲۲ تیر ماه روزی بود که حمید سمندریان کارگردان نامدار و پدر تئاتر ایران از دنیا رفت.

او متولد اردیبهشت ۱۳۱۰ بود، در حالی که مدتی بود از بیماری سرطان کبد رنج می برد، درگذشت.

شروع فعالیت های تئاتری او در حین تحصیل در دوره ی متوسطه با حضور در کلاس های تئا تر و هنرپیشگی اساتیدی چون «حسین خیرخواه»، «شباویز»، «نصرت کریمی» و «عبدالحسین نوشین» بود و آثار ماندگاری را چون «بازی استریندبرگ»،«ملاقات بانوی سالخورده»، «ازدواج آقای می سی سی پی» و…. بر صحنه ی تئاتر ماندگار کرد.

****

ایرن زازیانس بازیگر قدیمی سینما هم ۷ مرداد ماه در سن ۸۵ سالگی از دنیا رفت.

این بازیگر ارمنی تئاتر، سینما و تلویزیون که متولد مرداد ۱۳۰۶ بود در فیلم ها و مجموعه های متعددی از جمله «سلطان صاحبقران» ایفای نقش کرده است.

****

بیژن نعمتی شریف از هنرمندان مطرح مجسمه سازی، نقاشی و تئا تر عروسکی هم که ۲۴ مرداد ماه از دنیا رفت.

او که متولد ۱۳۲۶ بود، با خدمات ۳۰ ساله ای که به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان داشت از جمله چهره های ماندگار در این هنر محسوب می شود.

نعمتی شریف از سال ۵۲ به استخدام کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان درآمد و تا سال ۸۴ که بازنشسته شد در این مرکز حضور داشت.

بعد از بازنشستگی به نقاشی روی آورد و به شکلی باورنکردنی با فاصله ی کوتاهی از عروسک سازی و نقاشی بر مجسمه سازی متمرکز شد و حدود ۱۶ نمایشگاه انفرادی برگزار کرد و در نمایشگاه های گروهی و بینال های داخلی و خارجی حضور داشت.

****

نادیا دلدار گلچین بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون ۲۴ مرداد ماه از دنیا رفت.

وی که در ۱۸ اردیبهشت ماه سال ۱۳۳۹ متولد شده بود، در رشته ی موسیقی در هنرستان عالی موسیقی به تحصیل پرداخت و موفق به اخذ دیپلم در این رشته شد.

گلچین ابتدا وارد عرصه ی تئا تر شد و به تدریج به بازیگری در سینما روی آورد و در سال ۱۳۶۹ با بازی در فیلم «ابلیس» (ساختهٔ احمدرضا درویش) به ایفای نخستین نقش خود در سینمای ایران پرداخت.

او در طول مدت بازیگری خود، در فیلم هایی همچون «روسری آبی»، «شب برهنه»، «کمکم کن»، «شیدا»، «مهر مادری»، «غریبانه»، «دختری با کفش های کتانی» نقش آفرینی کرد و مرداد ماه امسال پس از پشت سر نهادن دوران طولانی مدت بیماری کلیوی درگذشت.

****

در آخرین ماه تابستان هم رضا مشایخی از تعزیه خوانان به نام و از آخرین چهره های مطرح در این هنر درگذشت.

او که متولد شهر قزوین بود، اولین تعزیه ی خود را در۶ سالگی اجرا کرد و درهمان زمان به شبیه خوانی روی آورد.

از جمله اساتید مشایخی می توان به «میرزا یحیی رشته قانی» که ازاساتید موسیقی بوده وهم چنین «میرزا مفتاح لاهیجانی» و «سیدحسین مومن زاده» و «حاج ادهم بحطوئی» اشاره کرد.

وی ۲۶شهریور ماه از دنیا رفت.

****

اما با آغاز فصل پاییز بهروز مسروری بازیگر سینما، تلویزیون و رادیو ۷ مهر ماه درگذشت.

زنده یاد مسروری که به دلیل ابتلا به بیماری سرطان ریه مدتی در بیمارستان بستری بود و آخرین ساعات زندگی را در منزل گذراند، در سن ۶۲ سالگی دار فانی را وداع گفت.

او که در سریال «روزی روزگاری» از ساخته های امرالله احمدجو بازی نقش آفرینی کرده بود، در سریال «پشت کوه های بلند» به کارگردانی همین کارگردان آخرین حضورش را در تلویزیون گذراند.

****

۱۰ روز پس از آن هم، اردشیر ایران نژاد از مدیران تولید و تهیه کنندگان سینمای ایران از دنیا رفت.

ایران نژاد از سال ۱۳۶۵ فعالیت سینمایی خود را به عنوان مدیر تدارکات آغاز و پس از آن در فیلم ها و سریال های زیادی به عنوان دستیار تهیه و مدیر تولید فعالیت داشت.

علاوه بر این او در کارنامه ی خود مدیریت تولید فیلم هایی مانند «نفوذی»، «پرچم های قلعه کاوه»، «دیوانه ای از قفس پرید»، «مریم مقدس»، «شیدا»، «آدم برفی» و «بدوک» را بر عهده داشته و «قند تلخ» و «خودزنی» را نیز تهیه کرده است. بازی در سه فیلم «هراس»، «گودال» و «آدم برفی» هم از جمله فعالیت های وی به عنوان بازیگر در دهه های ۶۰ و ۷۰ است.

****

نعمت اسدالهی بازیگر قدیمی تئاتر از دیگر هنرمندانی بود که هشتم آبان، در سن ۶۸ سالگی از دنیا رفت. او مدت ها دچار عارضه ی ریوی بود و براثر همین عارضه هم درگذشت.

او قصد داشت نمایشی از «برشت» را به صحنه بیاورد و مشغول رایزنی با اداره ی کل هنرهای نمایشی بود اما به دلیل بیماری اش این تصمیم عملی نشد.

وی علاوه بر بازیگری در کارگردانی و تدریس تئاتر نیز فعالیت داشت. از جمله فعالیت های او می توان به کارگردانی و بازی در نمایش های «شبی در کنار رود گرانیکوس»، «خسیس»، «گمراه»، کارگردانی نمایش های «توراندخت»، «ننه دلاور و فرزندان او» و بازی در نمایش های « در حضور باد »به کارگردانی بهرام بیضایی، « دیکته و زاویه» به کارگردانی داود رشیدی، « حسن کچل» به کارگردانی داود رشیدی، «شهاب آسمانی» به کارگردانی حمید سمندریان، «دخمه شیرین، عکس یادگاری» به کارگردانی دکتر قطب الدین صادقی، «بیژن و منیژه» به کارگردانی محمود عزیزی، «هفت نمایش کوتاه» به کارگردانی اسماعیل خلج اشاره کرد.

****

اما دوم آذر ماه فهیمه راستکار، دوبلور پیشکسوت و بازیگر تئاتر و سینمای ایران، پس از ۸۰ سال زندگی، همسرش نجف دریابندری مترجم – را ترک کرد و به دیار باقی شتافت.

فهیمه راستکار که مدتی بود به بیماری آلزایمر هم مبتلا شده بود، در تهران متولد شد و فعالیت سینمایی را از نیمه ی دهه ی ۳۰ در حوزه ی دوبله و تئاتر آغاز کرد.

او در سال ۵۲ در فیلم «مغول ها»ی پرویز کیمیاوی به ایفای نقش پرداخت و بعدها در فیلم هایی چون «گیس بریده»، «پابرهنه در بهشت»، ستاره ها ۳: ستاره بود، رازها، دختری به نام تندر، روانی، زن شرقی، الو!الو! من جوجوام، مرغ و همسایه، عشق و مرگ، جهیزیه ای برای رباب، محموله، ترنج، شیر سنگی، خط پایان و آقای هیروگلیف حضور داشت.

وی هم چنین در تالیف کتاب «مستطاب آشپزی» با همسرش همکاری داشت.

****

پرتو اشراق ، محقق و مترجم سینما و پژوهشگر موسیقی هم سحرگاه ۱۵ آذر در بیمارستان مهر بر اثر ایست قلبی درگذشت.

او متولد ۱۳۲۴ خورشیدی و فارغ التحصیل سینما بود و از همان ابتدا سینمای ایتالیا را پی گرفت.

پایان نامه ی او سینمای فدریکو فلینی بود و سینمای کارل تئودور درایر و تئوری فیلم آیزنشتاین را هم تالیف و ترجمه کرد.

****

۱۹ آذر ماه هم مسعود فقیه، روزنامه نگار و یکی از هنرمندان قدیمی تئاتر براثر ایست قلبی در بیمارستان امام حسین (ع) درگذشت.

این هنرمند که متولد سال ۱۳۱۴ بود، فعالیت هنری و مطبوعاتی خود را از اواخر دهه ی ۳۰ آغاز کرد.

وی در دهه ی ۴۰ سردبیر «اطلاعات جوانان» بود و بعدها به عنوان بازیگر با گروه تئاتر «آناهیتا» به سرپرستی مصطفی اسکویی و گروه تئاتر «پازارگاد» به سرپرستی حمید سمندریان و پری صابری به مدت طولانی همکاری داشت. او فعالیت تئاتری خود را با همکاری با گروه محمدعلی جعفری ادامه داد.

از مهم ترین نمایش هایی که این هنرمند در آن سال ها بازی کرد می توان به هملت، گربه روی شیروانی داغ و شش شخصیت در جست وجوی نویسنده اشاره کرد که در نمایش «شش شخصیت …» با فروغ فرخزاد هم بازی بود.

****

آذر ماه امسال هم یکی از اعضای هیأت مؤسس انجمن منتقدان و نویسندگان خانه ی تئاتر به رحمت ایزدی پیوست.

جاهد جهانشاهی نویسنده، مترجم و منتقد تئاتر که متولد سال ۱۳۲۵ بود ، ۲۳ آذر در حین کوهنوردی درگذشت.

او کتاب های متعددی را ترجمه کرده است که از آن جمله به «نمایش نامه ی رییس جمهور» توماس برنهارد، «نان سال های سپری شده»هاینریش بل، «مادر» برتولت برشت، «گزارش یک آدم ربایی» گابریل گارسیا مارکز، «کتاب دلواپسی» فرناندو پسوا، «زندگی برتولت برشت» و «در حال کندن پوست پیاز» گونتر گراس می توان اشاره کرد.

****

۱۳ دی ماه هم حسین حسینی، بازیگر قدیمی سینما، به علت ابتلا به تومور مغزی در سن ۷۰سالگی در منزل خود، درگذشت.

از جمله کارهای شاخص این بازیگر می توان به سریال تلویزیونی «سرکار استوار» با ایفای نقش سرگروهبان در این مجموعه اشاره کرد. فیلم های سینمایی «شهر آفتاب» و «استوار و پاسبان» هم از دیگر کارهای حسین حسینی هستند.

****

اما چهارم بهمن ماه امید بهکار پیش از آنکه بتواند نتیجه ی کار خود را در جشنواره ی فیلم فجر ببیند، به طود غیرمنتظره ای درگذشت.

این کارگردان و تدوین گر سینما تا یک روز پیش از درگذشتش مشغول تدوین نسخه ی نهایی مستند «حاج کاظم» برای تحویل به دفتر جشنواره ی فیلم فجر بود ولی بامداد چهار بهمن ماه، پس از تحویل آخرین کارش، از دنیا رفت.

او سال ها پیش فیلم بلند سینمایی «آقا» را ساخت و طی سال های اخیر بیشتر به عنوان تدوین گر فعالیت داشت. آخرین کار سینمایی او «همه چی آرومه» بود که سال گذشته در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.

****

مسعود بهنام مدیر استودیو بهمن دیگر هنرمندی بود که ششم بهمن ماه، پیش از آغاز جشنواره ی فیلم فجر درگذشت.

این هنرمند فعال در عرصه ی صداگذاری و صدابرداری سینمای ایران در سن ۵۷ سالگی درحالی که مشغول آماده سازی برخی از فیلم های جشنواره ی فجر بود، در منزل مسکونی خود درگذشت.

مسعود بهنام که متولد ۱۳۳۴ و فارغ التحصیل مدرسه ی عالی تلویزیون و سینما در سال ۱۳۵۴ بود، صدابرداری و صداگذاری فیلم های مختلفی چون شبح کژدم، آن سوی آتش ، لنگرگاه ، ماهی ، روز باشکوه ، تمام وسوسه های زمین ، آخرین روز بهار ، دادستان ، دو نیمه سیب ، نان و شعر ، بوی خوش زندگی ، عاشقانه ، سفر به چزابه ، براده های خورشید، ساغر ، کمکم کن ، کیسه برنج ، بودن یا نبودن ، زمانی برای مستی اسب ها ، بوی کافور عطر یاس، شب یلدا، نیمه پنهان ، متولد ماه مهر ، شام آخر ، کاغذ بی خط ، نان و عشق ، موتور هزار ،دوئل، واکنش پنجم را انجام داده است.

او سیمرغ بلورین بهترین صدا گذاری را هم در سال ۱۳۷۵ برای فیلم «براده های خورشید» از پانزدهمین جشنواره ی فیلم فجر گرفت.

****

امسال در اولین روز اسفند در گذشت، قاسم انصاری فیلم ساز و کارگردان فیلم کوتاه بود که به دلیل بیماری دار فانی را وداع گفت.

این هنرمند جوان از فیلمسازان فیلم کوتاه و از اعضای انجمن سینمای جوانان ایران بود که ساخت فیلم های کوتاه پابرهنه تا صبح، آخرین قطار، جایی نزدیک زمین و شنبه ها کسی نمی میرد را با همکاری انجمن سینمای جوانان تولید و در پرونده حرفه ای خود به ثبت رسانده بود.

اما هنرمند جوان دیگری که در واپسین روزهای سال ۹۰ از دنیا رفت، محمد باباوند بود که در عرصه ی تئاتر فعال بود و در سن ۲۹ سالگی بر اثر تشنج در شهر ساری درگذشت، او بیشتر در حیطه ی نمایش های مذهبی فعال بود.

ایسنا

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها