جشنواره فیلم دریای سرخ عربستان در حالی خود را آماده برگزاری چهارمین دوره خود میکند که افشای دستمزد هنگفت ۳ میلیون دلاری به کارگردان آمریکایی برای تصدی ریاست هیات داوران جشنواره در نوع خود تامل برانگیز است.
به گزارش مووی مگ به نقل از ایسنا، جشنواره فیلم دریای سرخ عربستان از ابتدای برگزاری در سال ۲۰۲۱، سنگ بنای خود را بر هزینههای سنگین و جایزههای نقدی چشمگیر و برگزاری مراسمهای پرزرق و برق به سبک و سیاق جشنوارههای طراز اول اروپایی همانند کن، ونیز و برلین قرار داد و طی همین چند سال نخست برگزاری میزبان ستارگان جهانی بسیاری بوده و هزینههای بالایی را برای حضور آنها صرف کرده است.
این جشنواره برای جذب چهرههای مشهور بینالمللی مانند جانی دپ، شارون استون و ویل اسمیت، مشابه سیاستهای ستارهمحور در فوتبال عربستان، مبالغ قابل توجهی را صرف کرده و اگرچه رقم دقیقی از پرداختیها اعلام نشده است، اما کارشناسان معتقدند این دستمزدها به دلیل جذب این سطح از ستارگان، بسیار بالا و رقابتی هستند.
امسال و همزمان با اعلام نام اسپایک لی، کارگردان برنده اسکار آمریکایی به عنوان رئیس هیات داوران بخش مسابقه چهارمین دوره جشنواره فیلم عربستان، برخی رسانههای خارجی از دستمزد سنگین و سه میلیون دلاری عربستانیها به این سینماگر برای پذیرش این مسئولیت خبر دادهاند.
سال گذشته نیز الیور استون دیگر فیلمساز مطرح آمریکایی ریاست هیات داوران بخش مسابقه را بر عهده داشت.
جایزه «یُسر طلایی» این رویداد سینمایی که به بهترین فیلم اعطاء میشود شامل یک جایزه نقدی ۱۰۰ هزار دلاری است و جایزه «یُسر نقرهای» جشنواره دریای سرخ نیز به بهترین کارگردان این رویداد سینمایی از نگاه هیات داوران همراه با جایزه نقدی ۵۰ هزار دلاری تقدیم میشود.
همچنین برگزیدگان شاخههای بهترین فیلمنامه، بازیگر مرد، بازیگر زن و دستاورد سینمایی نیز جایزه «یُسر نقرهای» جشنواره را همراه با جایزه نقدی آن دریافت میکنند. در بخش بهترین فیلم کوتاه نیز جایزه برترین اثر از میان سینماگران جوان و نوظهور عرب انتخاب میشود.
این رویداد سینمایی همچنین شامل یک دوره پنج ماه آموزشی برای ۱۲ تیمی از فیلمسازان عرب است که با همکاری لابراتوار فیلم تورینو ایتالیا میشود و در انتها دو گروه کمک هزینه ۵۰۰ هزار دلاری ساخت فیلم دریافت میکنند.
همچنین صندوق حمایت از تولید فیلم «تمهید» نیز به دو فیلم جدید عربستانی کمک هزینه نقدی ۵۰۰ هزار دلاری اعطاء میکند و در انتها نیز حداکثر شش فیلم کوتاه ساخته شده توسط زنان سعودی در مجموع کمک هزینه ۴۰۰ هزار دلاری دریافت میکنند و فیلمهای آنها در جشنواره به روی پرده میرود.
جشنواره دریای سرخ عربستان از پیش اعلام کرده جوایز نقدی از ۳۵۰ هزار دلار تا سه میلیون دلار را برای حمایت از استعدادهای سینمای عرب اختصاص میدهد.
صنعت سینما در عربستان تا سال ۲۰۱۸ که سالنهای سینما پس از ۳۵ سال بازگشایی شد، تقریبا وجود نداشت اما این کشور عربی با سرمایهگذاری هنگفت در عرصه سینما و برگزاری جشنواره پرزق و برق دریای سرخ و در کنار آن ایجاد مشوقهایی برای تولید مشترک با سایر کشورها، با شتاب فراوانی خود در صدد جبران عقب ماندگی خود در این حوزه است.
کمیسیون فیلم عربستان که یک نهاد دولتی سعودی وابسته به وزارت فرهنگ و در فوریه ۲۰۲۰ در ریاض تأسیس شده، اکنون فیلمسازان بینالمللی را با مشوقهای بسیار به ساخت فیلم تولید مشترک با عربستان در خاک این کشور ترغیب میکند. این کشور در سال ۲۰۲۲ در جریان هفتادوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کن اعلام کرد تا ۴۰ درصد هزینه ساخت فیلمهایی را که عوامل و استعدادهای سعودی را جذب و فرهنگ، تاریخ و پادشاهی این کشور را معرفی کنند، پرداخت میکند.
این جشنواره بخشی از برنامههای چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان برای تقویت صنعت فرهنگی و سینمایی این کشور است و تلاش دارد با سرمایهگذاری کلان، جایگاهی در سینمای جهان کسب کند.
چهارمین جشنواره فیلم دریای سرخ امسال از ۵ تا ۱۴ دسامبر در شهر بندری جده میزبان نمایش ۱۲۰ فیلم از ۸۱ کشور جهان است.
ای کاش لک لکی که منو به گوشه ایی از ایران انداخت می جستم….ان گردن درازش رو می گرفتم و هوار می کشیدم…بی همه چیز یه خورده بیشتر بال میزدی منو عربستان پرت می کردی پایین ….الان داشتم گوسفند بریون به نیش می کشیدم و واسه رقص جی لو دست می زدم و سیگاربرگ کوهیبا دود می کردم…نه لازم بود لوکوموتیر از ریل در بره و نه ناترازی ها پدرمو در بیاره…و لابد لک لک خرخری می کرد و جواب میداد…شرمنده داداش اون لحظه جیش داشتم مجبور شدم ایران نگه دارم
مثل اینکه پروپاگاندای عربستان واقعا خیلی قوی عمل کرده
و گرنه این جاده خاکی ای که شیوخ سعودی دارن با شتر میتازن رو امارات و کویت قبلا آسفالت کرده بودن و توش با بنز دویست تا دویست تا میرفتن
سعودی زدگی پدیده خیلی عجیب و تحقیر آمیزی هست که جدیدا بینمون مد شده