از اکران آخرین قسمت از سری فیلمهای « ترنسفورمرز » 3 سال می گذرد. آثار پر فروشی که در گیشه ها بهترین عملکرد را داشتند و فارغ از تمام انتقاداتی که به این مجموعه به دلیل بی محتوا بودن وارد می شد، در گیشه های سینما فروشی خیره کننده از خود به جای گذاشتند وعطش تهیه کنندگان برای ساخت قسمت های جدید را بیشتر کردند. اما پیش از ساخت قسمت چهارم این مجموعه که نام « عصر انقراض » را به خود می دید، تهیه کنندگان تصمیم به ایجاد تغییراتی در روند این سری از فیلمها گرفتند که مهمترین آنها روایت یک داستان جدید با شخصیت های جدید بود که به معنای خداحافظی این مجموعه با شیا لبوف که بازیگر اصلی سه قسمت قبلی این مجموعه محسوب می شد بود. پس از مدتها بحث ها و گمانه زنی ها درباره بازیگران جدید قسمت چهارم فیلم « ترنسفورمرز » به یکباره اعلام شد که مارک والبرگ قرار هست بازیگر اصلی فیلم باشد ،تصمیمی که کم و بیش به مذاق بسیاری از طرفداران این مجموعه خوش نیامد اما بهرحال « عصر انقراض » با بازی مارک والبرگ به اکران عمومی درآمد و تا لحظه تنظیم این مقاله به فروش خیره کننده ای هم در گیشه دست پیدا کرده است.
داستان فیلم 5 سال پس از آخرین نبرد رباتها در شیکاگو که خسارات بسیاری بر جای گذاشت اتفاق می افتد. تمام ترنسفورمرها هم اکنون به عنوان دشمن ایالات متحده و البته نسل انسانها شناخته می شوند و توسط گروه black ops و البته کمک یک ترنفسورمر مزدور(!) گرفتار شده اند . در تگزاس، یک مهندس رباتیک به نام کید ییگر ( مارک والبرگ ) که بیوه است و با تنها دخترش تسا ( نیکلا پلتز ) زندگی می کند و درگیر مسائل مختلفی از جمله زندگی دخترش و دوست پسرش است. اما کیز به تازگی بطور اتفاقی متوجه شده که کامیون کهنه ای که به تازگی آن را یافته در واقع اپتیموس پرایم است که حال و روز خوشی ندارد پس کید به کمک این اپتیموس می آید. اما در ادامه سر و کله اعضای گروه CIA پیدا می شود که کید و خانواده اش را تهدید می کنند و قصد دارند هرطور که امکان داره اپتیموس را بدست بیاورند، در همین حال سر و کله دسته اشرار فضایی هم پیدا می شود و..
« عصر انقراض » دقیقا حال و روز فیلمی را دارد که از ساخت قسمت سومش گذشته و شمارشش به چهار، پنج یا بیشتر افتاده است. سری فیلمهای « ترنسفورمز » همواره آثاری بوده اند که مبتنی به اکشن پر تحرک و جلوه های ویژه پر زرق و برق بوده اند و کمتر دیده شده که کمترین اهمیتی به داستانِ فیلم و یا شخصیت های داستان داده شده باشد. اما این وضعیت در قسمت چهارم این مجموعه به حدی رسیده که علناً سازندگان بخش داستانی فیلم را فدا کرده اند و تنها به فکر محیا کردن بستری برای به جان هم افتادن ربات های فیلم بوده اند.
« عصر انقراض » در بخش داستانی علناً تهی و عاری از هرگونه روایت منطقی است. شخصیت های داستان بی آنکه پرداخته شده باشند بحال خود رها شده اند و می توان گفت که حضور یا عدم حضور آنها می توانست مشکلی برای فیلم ایجاد نکند. قهرمان قسمت چهارم « ترنسفورمز » شخصیت کید ییگر است که بصورت کلیشه وار، یک پدرِ آمریکایی متصور شده که طبق معمول بیوه هست و یک دختری هم دارد که بتواند در فیلم دلبری کند و با دوست پسر عجیب و غریبش، شاید کمی بخش درام فیلم را به جلو سوق دهند. اما تمام این شخصیت ها روی هم رفته به بدترین شکل ممکن داستان فیلم را به جلو هدایت می کنند و دیالوگ ها و تصمیمات آنها واقعا سوهان اعصاب برای تماشاگری است که در سه قسمت قبلی عادت کرده بود که داستانِ مشخصی را نبیند اما هرگز این فرصت را نداشت یک داستان ” فاجعه ” را بر پرده سینماها از فیلم محبوبش شاهد باشد. « ترنسفورمز : عصر انقراض » در بخش داستانی مشخصاً بدترین عنوان در میان چهار قسمت این مجموعه محسوب می شود.
در بخش اکشن نیز « عصر انقراض » به توفیق زیادی دست پیدا نکرده. مایکل بی که استاد مسلم ساخت آثار اکشن پر خرج و شلوغ است، اینبار در ساخت « عصر انقراض » خلاقیت زیادی به خرج نداده و می توان گفت که از همان حال و هوای قسمت های پیشین در ساخت این فیلم استفاده کرده که روی هم رفته کاملاً تکراری و یکنواخت هستند و فکر میکنم که طرفداران این مجموعه پس از تماشای سه قسمت از این مجموعه و البته این موضوع که اعلام شد قسمت چهارم قرار هست بطور کامل یک داستان متفاوت با حال و هوایی متفاوت داشته باشد، انتظار داشتند اثری به مراتب جذاب تر و پخته تر را مشاهده کنند اما « عصر انقراض » را می توان ” بی مغز ” ترین قسمت از مجموعه فیلمهای « ترنسفورمز » در بخش اکشن به حساب آورد.
کیفیت جلوه های ویژه فیلم نیز پیشرفت قابل ملاحظه ای با سه قسمت قبلی نداشته است. ربات ها در این قسمت نیز به خوبی به کمک جلوه های ویژه پر زرق و برق فیلم به تصویر کشیده شده اند و در این میان یکی دو تایی ربات جدید که یک دایناسور(!) هم میانشان پیدا می شود که می توانند برای مخاطبین فیلم بامزه باشند؛ هرچند که حقیقتاً این ربات های جدید زیادی میدان نبرد را لوس کرده اند! اما بهرحال تماشای « عصر انقراض » بصورت سه بعدی و با کیفیت بالا می تواند برای هر تماشاگری هیجان انگیز باشد و مطمئن هستم که کسی از تماشای این اکشن پر زرق و برق ضرر نخواهد کرد.
مارک والبرگ به عنوان قهرمان جدید داستان نتوانسته تاثیر مثبتی بر جریان فیلم داشته باشد. حضور والبرگ در « عصر انقراض » را می توان یکی از بدترین نقش آفرینی های وی در چند سال اخیر در سینما محسوب کرد. شخصیت کید ییگر ( اسم بد آهنگی هم دارد! ) که والبرگ ایفاگر آن بوده، نه گذشته درست و حسابی دارد و نه وضعیتش با خودش مشخص هست و ثبات رفتاری دارد. وضعیت نیکلا پلتز از والبرگ هم بدتر هست و در نقش دخترِ ییگر علناً هیچ نقشی به جز اینکه در اوج جنگ ربات ها یادش بیفتد که عاشق پدرش هست و جمله های به سبک « من بدون تو جایی نمی رم » از زبانش شنید شود، ندارد. شاید در این میان تنها این استنلی توچی باشد که در داستان بی سر و ته فیلم قابل تحمل باشد و بتوان به راحتی او را در نقش جویس پذیرفت.
« ترنسفورمز : عصر انقراض » دنباله روی سه قسمت قبلی این مجموعه بوده است با این تفاوت که مایکل بی در این قسمت داستان را تقریباً بطور کامل از رده خارج کرده و اکشن بیشتر و ازدحام جنگویان در تصویر را مد نظر قرار داده است. « عصر انقراض » از آن دسته آثاری است که دیدنش مخاطب را خسته نمی کند چراکه در هر دقیقه از فیلم می تواند یک مبارزه حماسی با انواع و اقسام ربات ها را شاهد بود که با کیفیت بالایی به سینماها آمده اند اما در عین حال که « عصر انقراض » پر هیجان و مملوء از صحنه های اکشن هست، در بخش داستان و منطق روایی و البته مهمتر از همه احترام گذاشتن به شعور مخاطب کم کاری غیرقابل بخششی داشته که باعث می شود نتوان فیلم را اثری کامل و پخته به حساب آورد.
منتقد : میثم کریمی
این مطلب بصورت اختصاصی برای سایت ” مووی مگ ” به نگارش درآمده و برداشت از آن جز با ذکر دقیق منبع و اشاره به سایت مووی مگ، ممنوع بوده و شامل پیگیرد قانونی می شود.
به جامعه مجازی سایت مووی مگ بپیوندید و دوستان سینمایی جدید پیدا کنید!
ترنسفورمرز : عصر انقراض – Transformers: Age of Extinction
کارگردان : Michael Bay
نویسنده : Ehren Kruger
بازیگران :
Mark Wahlberg…Cade Yeager
Stanley Tucci…Joshua Joyce
Kelsey Grammer…Harold Attinger
Nicola Peltz…Tessa Yeager
و…
ژانر : اکشن
رده سنی : PG-13 ( مناسب برای افراد بالای 13 سال)
زمان : 165 دقیقه