قسمتهاي دوم و سوم «محمد (ص) » قطعا ساخته خواهد شد ولي هنوز مشخص نيست خودم آنها را کارگرداني کنم يا خير
به گزارش مووی مگ به نقل از بانی فیلم، سازندگان عظيمترين فيلم تاريخ سينماي ايران در مراسم رونمايي از دکورهاي اين اثر سينمايي ميزبان اهالي رسانه شدند و از فيلم محمد (ص) سخن گفتند. مجيد مجيدي به عنوان يکي از کارگردانان شاخص پس از انقلاب همواره آثاري ساخته که نوعي کنجکاوي عمومي براي ديدنشان وجود داشته. اينبار حساسيتها بسيار بيشتر و انتظارها بسيار بالاتر رفته چون مجيدي درباره پيامبر اسلام (ص) فيلم ساخته است. فيلمي که از همان روزهاي کليد خوردنش بحت برانگيز بوده است. يک روز قبل از برپايي اين نشست، باني فيلم در خبري از احتمال حضور فيلم «محمد» (ص) در جشنواره برلين نوشت. مجيدي نيز در اين نشست از احتمال حضور فيلم «محمد» (ص) در برلين سخن گفت: عظيمترين فيلم تاريخ سينماي ايران در شرايطي که برخي کشورها سعي در ارائه تصويري خشن و غير واقعي را از اسلام دارند، از پيامبر رحمت سخن ميگويد صدايي که بايد در جهان شنيده شود.
اولين نشست رسانهاي فيلم سينمايي محمد(ص) و آيين رونمايي از شهرک سينمايي پيامبر اعظم و نام نوشت فيلم محمد(ص) با حضور مجيد مجيدي،حجتالله ايوبي، عليرضا رضاداد، محمدمهدي حيدريان، رمضانعلي حيدري خليلي، جليل اکبري صحت، مسئولان شرکت تابان نور، استاد جليل رسولي طراح نامنوشت فيلم و نمايندگان رسانههاي جمعي برگزار شد.
در اوايل اين نشست بخشهايي از فيلم محمد(ص) در مدت زمان 20 دقيقه پخش شد که به تولد حضرت محمد(ص)، زنده به گور کردن دختران و بتپرستي ميپرداخت. پس آن نيز صادقيان و صابري از مسئولان شرکت نور تابان و حيدريان تهيه کننده فيلم به توضيح روند ساخت فيلم پرداختند.
صادقيان در توضيح ساخت شهرک سينمايي گفت: اين شهرک با سرمايه 141 ميليارد ريالي و براي يک دوره 30 ساله ساخته شده است، ضمن اينکه اميدوارم که همه قدمهاي برداشته شده براي اين فيلم توشه آخرت ما باشد.
وي ادامه داد: بنياد مستعضفان با 3 هدف توسعه اقتصادي، اجتماعي و امور فرهنگي تاسيس شده و از سال 1386 در راستاي امور فرهنگي به پيشنهاد آقاي فروزنده موضوع ساخت فيلم محمد(ص) به کارگرداني مجيدي با سرمايه گذاري و تهيه کنندگي بنياد مستعضفان مطرح شد. از ابتدا هم قرار بود لوکيشنها در خارج از کشور در سوريه و مراکش باشد اما به جهت کمک به ساختار سينما در کشور قرار شد که بنياد مستعفضان براي ساخت يک شهرک سينمايي که نه فقط در اين فيلم بلکه براي همه فيلمهاي مشابه باشد، سرمايه گذاري کند و پيش قدم شود. لذا ساخت اين شهرک فقط براي فيلم محمد(ص) نيست بلکه چند منظوره است و کمکي براي ساخت همه فيلمهايي که مربوط به تاريخ اسلام است، محسوب ميشود
صادقيان با بيان اينکه 220 هکتار مجموعه مساحت کل لوکيشن فيلم است، عنوان داشت: 65 هکتار اين لوکيشن به شهر مکه اختصاص داده شده است و 45 هزار متر مربع مجموع ساخت و ساز صنعتي در اين لوکيشن انجام شده است. 141 ميليارد ريال هم هزينه کل اين ساخت و ساز شده است که عمري 30 ساله دارد. شهر مدينه نيز در زميني به مساحت 19 هکتار با 16 هزار متر مربع ساخت و ساز و با هزينه 42 ميليارد ريال انجام شده است. علاوه بر اين دو شهر سالني به مساحت 1580 متر مربع و با سرمايه گذاري 12 ميليارد ريال هم ساخته شده است
صادقيان در توضيح هزينههاي خريد تجهيزات فيلم نيز تصريح کرد: با توجه به بحث تحريم ما بايد بخش اعظمي از هزينه خريد را صرف ضمانت و اجرا ميکرديم. به همين منظور تصميم گرفتيم که 79 ميليارد ريال را خرج خريد دوربينها و ساير تجيهزات سينمايي کنيم. از يک مهر 1386 نيز شروع آشنايي ما با مجيد مجيدي به عنوان دوست و همکار بود. شروع فيلم نامه نويسي نيز از آن زمان بود. پايان فيلم نامه يک مهر 1388 بوده است که حدود 3.5 ميليارد ريال براي آن هزينه شده است.
وي با اشاره به اينکه مطالعات اجرايي فيلم تا 31 شهريور 89 پي گرفته شد که 6 ميليارد ريال هزينه در برداشت، گفت: در اين قسمت انتخاب لوکيشن و ساخت دکور و طراحي دکور انجام شد. بعد از آن مرحله پيش بيني مراحل ساخت و تهيه بخشي از تجهيزات بود که از اول مهر 89 تا 15 آبان 90 طول کشيد و 2.7 ميليارد ريال هزينه داشت. مرحله توليد از 16 آبان 90 تا 30آبان 91 بود که کل سرمايه گذاري ارزي و ريالي به ميزان 310.2 ميليارد ريال صورت گرفت. مرحله پس از توليد تا 2 خرداد 93 زمان برد که در اين مرحله هم 151/6 دهم ميليارد ريال سرمايه برد.تا تاريخ 31/6/ 1389 مطالعات اجرايي و فاز دوم کار بود که نزديک به 6 ميليارد ريال براي اين قسمت سرمايه گذاري شد و ساير کارهاي مطالعاتي هم به صورت موازي پي گرفته شد. 623/3 ميليارد ريال کل سرمايه گذاري بوده است. وي در پايان سخنان خود گفت: اقدامات براي قسمت هاي دوم و سوم فيلم و ديگر فيلمهايي که براي اين فيلم ساخته ميشود بخش ديگر ماجرا است.ايجاد يک مرکز اقامتي يک اقدام ديگر بود که همزمان با ساخت شرکت بنا داشتيم آن را دنبال کنيم اما آن را به تأخير انداختيم تا ساخت شهرک با تعويق مواجه نشود. شرکت سينمايي نور تابان تحت پوشش بنياد مستضعفان است. بنياد اين مجموعه مطالعاتي را براي بهره برداري هاي دانشجويي و عمومي و تحقيقاتي آماده خواهد کرد.
حيدريان: مشابه شهرک فيلم محمد (ص) رادر ايران نداريم
در ادامه اين مراسم حيدريان نيز در توضيح ويژگيهاي شهرک جديد سينمايي فيلم محمد(ص) گفت: مشابه اين شهرک را در ايران نداريم بلکه براي ساخت دکور يک فيلم استفاده شد بنابر اين نگاه طراحي اينجا يک شهرک سينمايي نبود. در تمام شهرک اثري از لوله کشي و سيم کشي و تاسيسات را نميبينيد. اما در عين حال ما اينجا را براي يک کار بلندمدت در سينما ساختيم؛ به فاصله اندکي دسترسي به منابع نوررساني در نيروگاه داريد تا چند پروژه به صورت همزمان دسترسي به برق پيدا کنند. کل اين فضا قابليت دسترسي به فضاي مجازي دارد.
مجيدي: بازيگران فيلم محمد (ص) در قواره بازيگران مطرح هاليوودي خواهند درخشيد
در ادامه مجيد مجيدي روي سن آمد و گفت: ترجيح من اين بود که فيلم آماده شود و درباره آن صحبت کنيم، اما امروز هم روز مبارکي است. ساخت اين شهرک اتفاق به شدت مهمي است و لازم است که از فروزنده و صادقيان و همچنين از حيدريان که بدون حضور او اساسا ساخت اين فيلم ميسر نميشد تشکر کنم. از رضاداد، صابري و همه عزيزاني که در اين پروژه ما را ياري دادند هم متشکرم. وي در ادامه در پاسخ به اين سوال که چرا از بازيگران هاليوودي و جهاني براي حضور در فيلم استفاده نشده، گفت: ما در حوزه بازيگري توانمنديهاي بسيار زيادي داريم و من شهادت ميدهم که بازيگراني که در اين فيلم بازي کردهاند واقعا در قد و قواره بازيگران مطرح هاليوودي خواهند درخشيد. ما خيلي اوقات اسير اسم و عنوان ميشويم. من خودم معتقدم که در پروژه «الرساله» آنتوتي کوئين واقعا خوب بازي کرده است، اما جالب است که بدانيد که آنتي کوئين بيشتر در جهان اسلام و حتي بيشتر در ايران خوش درخشيده است و اين هم شايد به دليل نقش نوستالژيک او باشد. از اين منظر اين بازي او در دنياي غرب نه تنها جلوهگر بوده است بلکه مورد اعتراضاتي هم واقع شده است و حتي تعبير کمدي هم در مورد بازي او هم شنيده شده است. بنابراين معتقدم که ما درحوزه بازيگري درست فکر کرديم و جلو رفتيم. من معتقدم که ظرفيت بازيگري در ايران به شدت قوي است و فقط زمينهاي براي بروز آن وجود نداشته است.
اين کارگردان درباره حجاب بازيگران نيز توضيح داد: ما فقط در خصوص نمايش حضرت آمنه چون براي ما وجوه قدسي داشتند تلاش کرديم تا با حجاب کامل نمايش داده شود. البته در مورد حضرت حليمه هم همين طور هر چند از موهاي مصنوعي هم استفاده شد. درباره بازيگران ديگر هم از گيسوان مصنوعي استفاده شده. علاوه بر حجاب در پوشش شخصيتها هم اصل تاريخي آن دوران رعايت شده است. وي همچنين در پاسخ به اين سوال که با توجه به حساسيتي که در مورد نمايش شخصيت پيامبر اسلام(ص) وجود دارد، چقدر تلاش شده است که قرائتي که از ايشان ارائه ميشود پذيرش بين المللي داشته باشد، عنوان داشت: در اين مورد با اينکه هنوز فيلم نيامده، صحبت هاي زيادي شده است و انعکاس هاي زيادي درباره آن به وجود آمده است. امروز بنا دارم قدري جزئي تر و مشخص تر درباره آن سخن بگويم چرا که معتقدم عمدهترين مسأله اين فيلم، همين ميتواند باشد.
مجيدي تصريح کرد: اين مسأله را چند بار پاسخ گفتم و به خصوص براي شيوخ الازهر اين موضوع را توضيح دادم. يک بار ديگر ميگويم که در اين باره در بخش تحقيق تلاشهاي زيادي صورت گرفت و تحقيقات مفصلي داشتيم که نزديک به دو سال مفصلاً در اين خصوص انجام داديم. در اين زمينه به سراغ نوشتهها و آثار برجستهترين تاريخدانان شيعه و اهل سنت رفتيم و رايزنيهاي زيادي با علماي اهل سنت و شيعه داشتيم.
وي ادامه داد: کار تحقيقات کاملا کارشناسي شده جلو رفته و بر همين اساس مقطعي از زندگي ايشان را در اين فاز انتخاب کرديم که هيچ گونه اختلافي درباره آن ميان مراجع و گروههاي مختلف شيعيان و اهل سنت وجود نداشته باشد. اتفاقاً اين فيلم با اين نگاه و فلسفه ساخته شده است که وفاقي ميان جهان اسلام به وجود بياورد.
مجيدي گفت: قرائتهايي که امروز از اسلام در دنيا مطرح است، هيچ قرابتي با زيباييهاي اسلام ندارد. ما سعي کرديم قرائتي را تصوير کنيم که وحدت آميز در جهان اسلام باشد و به همين دليل سراغ کودکي ايشان رفتيم و پاسخ داديم که چرا بايد اسلام و دين جديدي بيايد. اين رويکرد هم قرائت صحيحي براي جهان عرب به وجود مي آورد و هم براي جهان اسلام وحدت آفرين خواهد بود. نگراني درباره اين فيلم به شدت محترم و پسنديده و مورد استقبال است.
وي گفت: دوست دارم اين حساسيت در همه زمينه ها باشد و هر زماني که به ساحت ايشان بي حرمتي ميشود تنها عکسالعمل نشان ندهيم چرا که کافي نيست. نبايد در برابر هجمه دشمنان عليه پيامبر اسلام(ص) ما به واکنش مسلمانان و نهايتاً پرچم آتش زدن هاي مرسوم در دنيا که در جاي خود قابل تقدير است، بسنده کنيم. چرا که کافي نيست و دشمن به دنبال اين است که از احساسات مسلمانان به نفع خود بهره ببرد و ريختن احساسات در برابر آنان به خيابان ها کافي نيست. امروز بايد با زبان هنر و به خصوص هنر سينما پاسخ آن ها را دهيم.
مجيدي در ادامه اين نشست با اشاره به اينکه علماي الازهر بيشتر از اينکه بخواهند نگران نمايش چهره پيامبر باشند بايد نگران کار فرهنگي در ارتباط با پيامبر اسلام باشند، گفت: در خصوص زندگي حضرت عيسي و موسي دهها کار ساخته شده و حتي در خصوص بودا آنطور که من اطلاعات دارم، 45 فيلم ساخته شده است اما در خصوص وجود مقدس خاتم پيامبران که با آمدن او حجت بر تمام هستي تمام ميشود تنها يک فيلم الرساله 40 سال قبل توسط مصطفي عباد ساخته شده که آن هم اگر قرار باشد با ديدگاههاي امروز بررسي شود به اثري خشن تعبير ميشود اما محمد رسولالله دومين فيلم در ارتباط با پيامبر اکرم است. وي افزود : البته من نگراني دوستان را ارج مينهم اما واقعا نگراني آنها از چيست، اينکه چهره حضرت را نشان بدهيم، در اين زمينه ما با توجه به حساسيتهايي که با ائمه داريم، نگرانيمان اگر از آنها بيشتر نباشد، قطعا کمتر هم نخواهد بود اما سؤال من اين است که اين نگراني از کجا ميآيد و چرا بجاي اينکه کمک کنند از دور ايستادهاند و فيلم را تخطئه ميکنند، آن هم بدون اينکه اثر را ديده باشند.
مجيدي خاطرنشان کرد: بنابراين از همينجا از دوستان دانشگاه الازهر دعوت ميکنم که ابتدا فيلم را ببينند و بعد در مورد آن گفتوگو ميکنيم اما به طور کلي فکر ميکنيم در زمينه فرهنگي جهان اسلام بسيار کمکاري کرده است و در اين زمينه به اسلام ظلم کردهايم.
حيدريان: چندين کشور براي توليد فيلم محمد (ص) اعلام آمادگي کرده بودند
در ادامه اين نشست محمد مهدي حيدريان مدير پروژه محمد(ص) در خصوص اينکه چرا ساير کشورهاي اسلامي در اين پروژه مشارکت نکردند، گفت: اساسا از ابتداي کار به گونهاي بود که کار با سرمايهگذاري مشترک ساخته شود و حتي کشورهايي نظير مالزي، قطر و ترکيه اعلام آمادگي کرده بودند، اما در نهايت به اين نتيجه رسيديم که با توجه به اينکه اولين تجربه جهان اسلام در اين حجم از لازم بود تا نگذاريم کار قرباني تفکرات سياسي کشورها شود، به همين دليل در نهايت تصميم گرفته شد دغدغه سرمايهگذاران مختلف را از فيلم حذف کنيم و کار اول را به اين شکل جلو ببريم و براي قسمتهاي بعدي به دنبال سرمايهگذار مشترک باشيم، اما من فکر ميکنم بيش از سرمايهگذاري مشترک بهتر است دوستان به يک نقطه نظر مشترک برسند تا اثر نهايي بدون هيچ مشکلي ساخته شود.
مجيدي: هنوز کارگردان قسمتهاي دوم و سوم فيلم «محمد» (ص) مشخص نشده است
در ادامه مجيدي در خصوص انتخاب مقطع سني حضرت رسول براي روايت اولين قسمت فيلم محمد رسولالله گفت: داستان فيلم از کودکي پيامبر شروع ميشود اما قصه اصلي از شعب ابيطالب شروع ميشود و بيش از نيم ساعت از فيلم به زبان حال برميگردد با فلاشبک به زمان گذشته و دوباره به زمان حال برميگردد که حضرت در شعب ابيطالب هستند اما عمدتا فيلم به تولد تا 12 سالگي پيامبر اختصاص دارد.
وي همچنين در خصوص اينکه چه زماني قسمتهاي دوم و سوم ساخته خواهد شد گفت:قطعا قسمتهاي دوم و سوم ساخته خواهد شد اما هنوز مشخص نيست که خودم آنها را کارگرداني کنم يا خير.
هيچ تصميمي براي اکران جهاني فيلم گرفته نشده
مجيدي در پاسخ به سوالي باتوجه به کارشکنيهاي کشورهاي عربي بخصوص مصر و دانشگاه الازهر گفت: هنوز هيچ تصميمي براي حضور جهاني فيلم گرفته نشده البته تمهيداتي توسط شرکت نور تابان گرفته شده که بايد ببينيم در چه سياستي اکران جهاني فيلم ميشود و بزودي اعلام خواهد شد اما هيچ مذاکره رسمي با هيچ کمپاني خارجي نداشتهايم اما از چندين کمپاني معتبر بخصوص سوني تقاضا براي ديدن فيلم را داشتهايم. اما چون فيلم هنوز آماده نشده تصميمي در اين زمينه نگرفتهايم. وي همچنين در خصوص برنامهريزي براي فيلم در ايران هم گفت:ابتدا تصميم داشتيم فيلم را در هفته وحدت و ايام مبارک ولادت حضرت محمد رونمايي کنيم اما به دليل اينکه پروسه آمادهسازي فيلم طولاني شد، در نهايت بهترين زمان را جشن پيروزي انقلاب دانستيم و مقرر شد در دهه فجر فيلم رونمايي شود که قرار بود آقاي رضاداد اين خبر را اعلام کنند اما ظاهرا آقاي ايوبي پيشدستي کرده و اين خبر را اعلام کرد که جزو زرنگيهاي مديران محسوب ميشود. در ادامه اين نشست در پاسخ به سؤالي به عنوان کارگردان فيلم محمد رسولالله گفت: اينکه چرا من به عنوان کارگردان انتخاب شدم واقعا نميدانم و تنها ميتوانم بگويم توفيقي بوده است حالا به چه واسطه و رابطه را نميدانم اما خوشحالم شروعکننده جرياني بودهام که اميدوارم ادامه داشته باشد.
در ادامه محمدمهدي حيدريان نيز در خصوص ساخته شدن قسمتهاي دوم و سوم اين پروژه گفت:ما ابتدا منتظر واکنشها در قسمت اول هستيم و در قسمت توليد دوم و سوم تصميمگيري خواهيم کرد.
در بخش ديگري اين نشست مجيدي در خصوص بازديد مقام معظم رهبري در اين خصوص گفت: در اين مدت با علماي مختلفي ديدار داشتهايم و وقتي موضوع فيلم را براي آنها توضيح مي داديم همگي پس از توصيف داستان يک حس اعتماد داشتند که بزرگترين تجلي اين حس اعتماد بازديد مقام معظم رهبري بود که از دکورها و صحنه فيلم به عمل آمد و تعبيرهاي زيبايي داشتند که به وقت خودش ارائه خواهد شد. ايشان صحبتهاي زيبايي را بيان کردند که وقتي فيلم به منصه ظهور رسيد اين ديدگاه هم به مردم اعلام خواهد شد.
مجيدي همچنين در خصوص وفاداري تاريخ و بيان روايت فيلم خود نيز گفت: قطعا يک قسمت از فيلم را وفادار بودهايم اما قسمتهاي ديگر را بر مبناي وجه هنري ساخته شده است.
مجيدي در خاتمه اين نشست خطاب به اهالي رسانه گفت: اطلاعرساني در مورد اين فيلم را با يک حس غيرت انجام دهيد و با اين نگاه انجام دهيد که هر کسي به اندازه سهمش نسبت به فرجه سينمايي پيامبر يک احساس وظيفه دارد و در شأن اين فيلم نيست که بخواهيم با نگاه ژورناليستي نسبت به آن اطلاعرساني کنيم.
مجيدي با عوامل خود شامل محمد مهدي حيدريان و زارع بيات، مهدي پاکدل مينا سادتي، عليرضا شجاعنوري بازيگران فيلم در زير نام نوشت فيلم عکس يادگاري انداخت.