قسمت اول انیمیشن « Spider-Man» با استقبال بینظیری از سوی کارشناسان سینمایی و مخاطبین همراه شد. اثری که توانست اسکار بهترین انیمیشن سال را هم کسب کند. بااینحال، کمتر کسی انتظار داشت که قسمت دوم از این سهگانه بتواند موفقیتهای قسمت اول را تکرار کند و حتی برخی بر این باور بودند که آن اثر بیشتر از آن حاصل یک ایده پرداخت شده باشد، یک اتفاق بود. اما انتشار قسمت دوم این سهگانه با عنوان «Spider-Man: Across the Spider-Verse» ثابت میکند که موفقیت قسمت اول اتفاقی نبوده است.
داستان انیمیشن درباره مایلز مورالس که کماکان حقیقت را از خانواده خود مخفی میکند و این در حالی است که والدین او سعی دارند بیشتر به او نزدیک شوند. بااینحال، پس از یک اشتباه از جانب مایلز، مشکلاتی به وجود میآید که بهواسطه آن تمام نسخههای مرد عنکبوتی در جهانهای مختلف با چالش مواجه میشوند و…
یکی از ویژگیهای ارزشمندی که انیمیشن «Spider-Man: Across the Spider-Verse » از آن برخوردار بوده، توجه به ریشههای کامیک بوکی این عنوان است. سالهاست که در هالیوود اقتباسهای سینمایی از عناوین کامیک بوکی دستخوش تغییرات زیادی شده و روندی کلیشهای به خود گرفته است. این در حالی است که اصل این کامیک بوکها جزئیات بسیاری دارند که اغلب در برگردان سینمایی به آن توجه نمیشود. اما این بار، انیمیشن «Spider-Man: Across the Spider-Verse » این قاعده را حتی بهتر از قسمت قبل شکسته است.
نکته حائز اهمیت درباره « Spider-Man: Across the Spider-Verse »، خلاقیت هنری است که برای بهتصویرکشیدن داستان از آن استفاده شده است. انیمیشن «مرد عنکبوتی: آنسوی دنیای عنکبوتی» صرفاً یک انیمیشن معمولی نیست؛ بلکه سرشار از خلاقیتهای متنوع در تصویرسازی و طراحی است که میتواند یکتنه برای طراحان هنری کلاس آموزشی باشد. ازاینجهت میتوان گفت که «Spider-Man: Across the Spider-Verse » از لحاظ گرافیکی و هنری یکی از چشمنوازترین انیمیشنهای سال است و زیباییشناسیهای هنری در هر فریم از آن (چه در رنگآمیزی و چه در استفاده از نور) به چشم میخورد.
خوشبختانه طنز بهکاررفته در انیمیشن نیز بهاندازه و پذیرفتنی است و میتوان از دیدن موقعیتهای کمیک لذت برد. در این جا سازندگان صرفاً به متلکپرانی به سبک آثار اَبَرقهرمانی نپرداختهاند و خوشبختانه نبوغ زیادی در خلق موقعیتهای کمیک به کار گرفته شده و حتی در این مسیر میتوان ردپای میمهای ترند شده در شبکههای مجازی را هم مشاهده کرد که با هوشمندی در این انیمیشن به آنها اشاره شده است.
با اینحال، فیلم ایرادات مختصری در روایت داستان دارد که اگر کمی سختگیرانه به آن نگاه کنیم، میتوان گفت ضرباهنگ اثر را تا حدی با مشکل مواجه کرده است. سکانسهای خانوادگی «Spider-Man: Across the Spider-Verse » اگرچه آزاردهنده نیستند، اما مدتزمان طولانی آن و تکرار چندباره موقعیتها (مانند مواجهه مایلز با خانواده) کمی فیلم را از آبوتاب انداخته است. شاید اگر این تاکیدهای بیش از حد نبود و مدت زمان فیلم هم کوتاهتر میشد، با اثر یکدستتری مواجه میشدیم.
همانطور که ذکر شد، «Spider-Man: Across the Spider-Verse » سرشار از نبوغ هنری است که ترکیب آن با شوخیهای مناسب و موقعیتهای جذاب و فیلمنامهای قابلقبول، توانسته خود را تبدیل به یکی از بهترین انیمیشنهای سال کند. اغلب انیمیشنهایی که قسمت نخست آنها با استقبال بزرگ مواجه شده و حتی جایزه اسکار را دریافت میکنند، در قسمتهای بعدی کیفیت خود را از دست میدهند. اما «Spider-Man: Across the Spider-Verse »، حتی در مقایسه با قسمت اول پا را فراتر گذاشته و با فرم بصری جذابتر و پایبندی بیشتر به ریشههای کامیک، یکی از سرگرمکنندهترین آثار سال را رقم زده که تماشای آن میتواند جذاب باشد؛ هرچند که طمع استودیوها و چندتکه کردن سهگانههای مختلف برای خالیکردن جیب مخاطب، گریبانگیر این فیلم هم شده و در نهایت قصهای ناقص در اختیار تماشاگر قرار میدهد که برای تماشای کامل داستان باید مدتی صبر کنید تا اثر بعدی از راه برسد.
نمره: 8/10
منتقد: میثم کریمی
نقد ویدیویی این انیمیشن را در ادامه ببینید:
از نظر بصری شاهکاره
ولی مشکلات فیلم در ریتم و ایراداتش در روایت داستان باعث میشه برای من پایین تر از قسمت اول که از لحاظ داستانی عالی و احساسی بود باشه.
عالی عالی. یه سری جاهای انیمشین خیلی شلوغه ممکنه یکم اذیت کنه. ولی خط داستانی مخصوصا اون نیم ساعت پایانیش که میخکوب کنندس، فوق العادس.
بزرگترین افسوس اینه که قسمت بعدیش دو سال دیگه میاد و ما رو هایپ نگه میداره.
اسکورسیزی (چه واقعیش، چه کاربر ….مووی مگ) بیا سینه بزن! از زور و فشار سینمای واقعی نبودن ابرقهرمانی هست که امتیاز های فقط این یه فیلم، کارنامه عستاد رو پاره کرد!!!
کسانی که دیسلایک دادن رو به چالش میکشم: یه فیلم از هر سگی که استاد سینما میدونید برام بیارید که اینقدر خوش ساخت باشه که روی هر فریمش استپ میکنی، یه اثر هنری ازش درمیاد!
وس اندرسون
تلاش خوبی بود
حالا دیگه هر ننه قمری از راه میرسه فیلمش رو یه ربطی به دنیای موازی میده حتما چندوقت دیگه هم مرد مورچه ای و مرد اهنی و باربی و سفیدبرفی و غیره به دنیاهای موازی راه پیدا میکنن