شب گذشته با حضور پرشور علاقه مندان به سینمای کوتاه، «بیست و نهمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران» در پایتخت کشور در مجموعه پردیس سینمایی ملت و همزمان در 30 استان کار خود را آغاز کرد.
شب گذشته از ساعت 19 در سالن شماره سه جشنواره فیلم کوتاه تهران با حضور معاون وزیر و رئیس سازمان سینمایی کشور، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل انجمن سینمای جوانان و دبیر جشنواره و معاونین انجمن سینمای جوانان ایران،محمدرضا اسلاملو، احمد نجفی، احمدمیرعلایی، محمدرضا عباسیان، شفیع آقامحمدیان، سعید رجبی فروتن، حسین طلابیگی، حسن نجاریان، مهدی فیوضی، سلیم غفوری، و میهمانان و داوران بخش بین الملل و هنرمندان و فیلمسازان و اصحاب رسانه و مطبوعات افتتاح شد.
جشنوارهای کاملتر از 28 دوره گذشته
در این مراسم هاشم میرزاخانی؛ دبیر جشنواره در سخنانی ضمن بیان اینکه امسال خانواده فیلم کوتاه یکی از بهترین و کاملترین جشنوارههای خود را برگزار خواهد کرد گفت: امسال ما در این دوره از جشنواره پذیرای بیش از دو هزار فیلم کوتاه ایرانی و سه هزار و 196 فیلم کوتاه خارجی از 107 کشور جهان هستیم.
مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران افزود: در حال حاضر ایران یکی از قطبهای بزرگ جهان در زمینه فیلم کوتاه است و به گفته او در سه مقوله مهم اتفاقات بسیار خوشایندی افتاده که باعث شده سینمای کوتاه ایران در سطح بالایی از استانداردهای جهانی قرار گیرد. مقوله اول آموزش و پرورش جوانان فیلم کوتاهساز بوده که اولین جشنواره فیلم اولیها ماحصل آن بوده است. در این جشنواره فارغالتحصیلان انجمن سینمای جوانان ایران که حدود 500 نفر میشدند آثار بسیار خوبی برای جشنواره خلق کردند که این آثار مدیون همکاریها و پیگیریهای مداوم حوزه معاونت آموزشی و فرهنگی این انجمن بوده است. مقوله دوم سطح تولیدات بوده است.
وی افزود: سطح تولیدات آنقدر بالا بوده که از همین جا از جواد شمقدری رئیس سازمان سینمایی درخواست دارم حتما تا جایی که میشود در زمینه اکران فیلمها به انجمن کمک کند.
عرضه فیلم کوتاه و بازار اکران
میرزاخانی در زمینه عرضه فیلم های کوتاه در برنامه ها، جشنواره ها و سینما ها ادامه داد: عرضه فیلم کوتاه سومین مقولهای است که کمک بسیار زیادی به رشد و بالا آوردن سطح کیفیت فیلم کوتاه در ایران کرده است. برگزاری فستیوالهای مختلف منطقهای، فصلی و استانی باعث شده جوانان به شدت انگیزه پیدا کنند که آثار کوتاه بسازند و این انگیزه بالا حجم عظیمی از تولید آثار را به همراه داشته به اندازهای که تمام سینماهای ایران هم در اختیار فیلم کوتاه قرار گیرد باز هم اکران به همه آنها نخواهد رسید.
دبیر جشنواره فیلم کوتاه تهران خاطر نشان کرد: برای حل مشکل اکران از محمدرضا عباسیان؛ مدیرعامل موسسه رسانههای تصویری درخواست کردیم که از تمام ظرفیتهای موجود برای عرضه فیلمهای کوتاه دریغ نکنند. در همین راستا دومین پکیج آماده شده از فیلمهای جشنواره بیست و هشتم محصولی است که طبق وعده ای که داده بودیم به زودی در شبکه نمایش خانگی برای مخاطبان آن عرضه خواهد شد و اگر در طول سال به همین صورت عرضه این فیلمها ادامه داشته باشد و مثل دیگر فیلمها در شهرستانها هم توزیع مناسبی انجام شود میتوان امیدوار بود که مخاطب آن هم فیلمهای کوتاه را در سبد خرید فرهنگی خانواده خود قرار دهد.
در ادامه برنامه پس از پخش یک کلیپ تصویری از فعالیت های اجمن در جشنواره های قبل جواد شمقدری؛ ریاست سازمان سینمایی سخنران دوم این برنامه بود که در سخنانی ضمن ابراز رضایت از جایگاهی که انجمن به آن رسیده است گفت: اگر تلاش میرزاخانی نبود و انجمن به این نقطه نمی رسید معلوم نبود که چه اتفاقی برای انجمن می افتاد.
تسلط جریان یکطرفه فرهنگی بر ابزار سینما و رسانه
وی افزود: سینمای کوتاه جایگاه ویژهای دارد اما امشب من میخواهم از زاویه دیگری به این جایگاه نگاه کنم، زاویه دید من زاویه خاصی است. این نکته که صاحبان سینما در دنیا سینما را به انحصار خود در آوردهاند امر بدیهی است. جریان یک طرفه فرهنگی بر ابزار سینما و رسانه تسلط دارد. ظرفیتهای پخش فیلم در اختیار هالیوود و آمریکاست آنها با این ابزار فرهنگ و هویت دیگر کشورها را تحریف میکنند، آینده مورد نظرشان را القا میکنند و مدلی از سبک زندگی را ارائه میدهند که حتی اگر خوب هم باشد ولی متعلق به فرهنگ آمریکایی است.
به گفته شمقدری آمریکا و هالیوود آنقدر اسلامهراسی را تبلیغ کردهاند که گاهی حتی خود ما هم نسبت به مسلمانان دیگر کشورها دچار شک و تردیدهایی میشویم.
فیلم کوتاه عرصه حضور جوانان
ریاست سازمان سینمایی ادامه داد: عرضهها، بازارها، فستیوالها حتی کانالهای تلویزیون هم در اختیار ما نیست، سینمای ما و حتی سینمای اروپا و آسیای شرقی هم در حوزه محدودی هستند خب باید با این مسئله مبارزه کرد و یکی از راههایی که میشود مبارزه کرد فیلم کوتاه است. فیلم کوتاه پل امن و عمومی برای ارتباط به همه کشوره است. فیلم کوتاه آرمانها و ارزشها را بیان میکند از طرفی سرمایهگذاری، بودجه و امکانات کمتری میخواهد و این باعث میشود که معتقد باشم فیلم کوتاه عرصه حضور جوانان است.
شمقدری صحبت های پایانی تصریح کرد: فیلم کوتاه امروز در سینمای ایران جایگاه ویژه ای دارد. ممکن است هرکدام از ما به اهمیت و جایگاه آن از زاویه های مختلفی نگاه کنیم ولی من امروز قصد دارم از زاویه دید دیگری که به نظر من خاص است به آن نگاه کنم.
رئیس سازمان سینمایی کشور افزود: فیلم کوتاه حتی در خلق بی واسطه ترین تصاویر و مجردترین مفاهیم می تواند نقش مهم و موثری را ایفا کند. در حقیقت سینمای کوتاه بستری است برای کسب تجربه و برای اینکه آینده سینمای کشور خود را رقم بزنید.
دالانی به نام فیلم کوتاه
وی ادامه داد: در حقیقت امروز بسیاری از فیلم سازان با ارزش ما در داخل و یا خارج افرادی هستند که از دالان سینمای کوتاه با موفقیت عبور کردند. لذا فیلم سازان این دوره حضور در عرصه فیلم کوتاه را مغتنم شمرده و به سرعت از آن رد نشوند. زیرا در سینمای کوتاه فرصت لازم را برای ارتباط با مردم و مخاطبان خود دارید ولی در سینمای حرفه چون بی رحم است و ناملایمات در آن بیشتر است به شما اجازه هر تجربه ای را نخواهد داد.
شمقدر تصریح کرد: اگر آن میزان زمان لازم برای حضور در عرصه فیلم کوتاه را رعایت نکنید چه بسا با فیلم نخست خود از این عرصه خارج شوید همانطور که در این 33 سال گذشته بیش از 100 نفر از فیلم سازانی که فیلم نخست خود را ساختند و دیگر از این عرصه خارج شدند و دیگر نتوانستند در هیچ بخش سینمای ایران باقی بمانند.
شمقدری در پایان صحبتهایش ابراز امیدواری کرد: همانگونه که نسل او تلاش کردند تا جایگاه سینمای ایران بالا رود نسل جدید هم تلاش کنند تا چندین برابر نسل گذشته به سینمای ایران کمک کنند.
بهترین بهترین ها در 28 دوره گذشته
سپس در بخش دیگر این برنامه از بهترین بهترین های 28 دوره گذشته جشنواره فیلم کوتاه کشور تقدیر و تجلیل شد که اسامی آنها شامل: محمد عرب، اشرف موسی خانی، انت سمونیان، حمیدرضا هوشمند، نادیا جعفری، کریم عظیمی، غلامرضا نصراصفهانی، احمد کاوند، محمود زنده نام، امید وفایی، مهوش شیخ الاسلامی، وحید نصیریان، روزت قادری، امید بنکدار، کیوان علی محمدی، امیر رضا زاده، محسن امیر یوسفی، فردوس خسروی نژاد، بهرام توکلی، مهدی اسدی، نصیب ا… حیاتی، فرشید آذری، شیدا زرین فام، محمود رحمانی، طاها کریمی، معین صمدی، مهدی فرد قادری، آیدا پناهنده، سغادتعلی سعید پور، مهرداد شیخان، سید مانی میر صادقی، جمال اسکویی، داریوش غریب زاده، آزاد محمدی، کاظم ملایی و ناصر ضمیری بود.
تقدیر از یک منتقد
در ادامه برنامه از طهماسب صلح جو با نمایش فیلم کوتاهی پیرامون او و به پاس یک عمر تلاش در عرصه نقد و تحلیل فیلم و حضور مستمر در عرصه تولید و ساخت فیلم کوتاه تقدیر و تجلیل شد.
در بخش دیگر برنامه که همراه با فیلم سازان شاخص سه دهه فیلم کوتاه نام داشت از مهرداد اسکویی، داریوش غریب زاده، رهبر قنبری، سعید مترصد، علیرضا امینی، پناه بر خدا رضایی، مرجان اشرفی زاده، لقمان خالدی، عاطفه خادم الرضا، رضا جمالی، محمد علی هاشم زهی تجلیل شد.
ادامه برنامه به تماشای فیلمی از سعید مترصد اختصاص داشت و پس از آن از این هنرمند باسابقه کشور به پاس چهار دهه فعالیت مستمر در عرصه تولید و ساخت فیلم کوتاه تقدیر و تجلیل شد.
در دیگر برنامه گزارش تصویری از جشنواره فیلم اولی ها پخش شد و سپس مجری برنامه رسما آغاز جشنواره فیلم کوتاه تهران را اعلام کرد.
در انتهای مراسم نیز با اجرای موسیقی از استان بوشهر برنامه به پایان رسید.
بیست و نهمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران از 10 تا 16 مهرماه از ساعت 9 صبح تا 23 شب با نمایش فیلم کوتاه، نشست تخصصی، کارگاه آموزشی ، نقد و بررسی و …. از 11 مهرماه آغاز می شود