انتقادات آقای «مهران مدیری» به مسائل اجتماعی در برنامه «دورهمی» در چندماه اخیر حواشی زیادی ایجاد کرده بود که در برنامه جمعه شب گذشته باز هم ادامه پیدا کرد و اینبار بهطور مستقیم به دولت آقای روحانی اشاره شد.
به گزارش مووی مگ به نقل از صبح نو، سیاری از اهالی رسانه، مهران مدیری را بهعنوان پایهگذار طنز جدید در تلویزیون ایران میشناسند. او واسطه معرفی و شهرت بسیاری از بازیگران کمدی سینما و تلویزیون است و برای خودش یک برند معتبر و پرطرفدار است.
آرتیست فراجناحی
از «ساعت خوش» در سال74 تا سریالهای همین چند سال اخیر، همگی مجموعههایی با کارگردانی وی بوده که جریانساز بودهاند. البته مهران مدیری اصولاً روحیه منتقدی دارد و اکثر آثارش به دور از عافیتطلبی هستند. «شبهای برره» و «قهوه تلخ» دو نمونه از تولیدات او هستند که در زمان پخش حواشی سیاسی و اجتماعی خاصی داشتند و بعضاً باعث انتقادات یکی از جریانات سیاسی به این آثار شد.
مهران مدیری که به جز بازیگری، کارگردانی و آواز، قبلاً اجرای برنامه تلویزیونی را هم تجربه کرده بود، اینبار برای تولید و اجرای شویی تلویزیونی برای شبکه نسیم دست به کار شد.
دورهمی دارای آیتمهای مختلفی است که یکی از مهمترین آنها پلاتوهای مهران مدیری است که هر برنامه با توجه به سوژه خاص آن قسمت با زبانی طنز و لحنی انتقادی بیان میشود. محور مسائل مورد بحث مشکلات و ناهنجاریهای اجتماعی است که همین طرح موضوع و صراحت لهجه مدیری باعث استقبال گسترده مخاطبان برنامه شده است؛ انتقادات و صراحت لهجهای که گاها ترکش آن روانه عملکرد دولت روحانی و در مقابل هجمه طرفداران دولت به این برنامه شده است.
جرأت نداری؛ مسوولیت نگیر!
برنامه 26آذرماه دورهمی با موضوع شجاعت و سازشکاری بود که حواشی بسیاری ایجاد کرد. سخنان مدیری که باعث این واکنشها شد به این شرح است: «جرات نقطه مقابل سازشکاری است که ما اسمش را میگذاریم عملکرد جنتلمنانه یا پاس دادن به هم برای بقا. اجرای خیلی چیزها نیاز به جرات دارد و کسانی که پرونده پاکی دارند جرات عبور از سازشکاری را دارند. عدهای جرات کردند وارد عملیاتی شوند که به آنها گفته شده بود، برگشتی در آن نیست. اگر ما بودیم چه کار میکردیم، امروز که شرایط کاملاً عادی است، جواب آن دل و جرات خارقالعاده را با سازشکاری و منفعتطلبی میدهیم. اگر دل و جرات بعضی از کارها را ندارین، چرا پستهایی را میگیرید که انجام وظایفش دل و جرات میخواهد، تو که نمیتونی بتمرگ خانهات.»
پس از پایان برنامه جنجالی در فضای مجازی ایجاد شد و منتقدان میگویند که مدیری با بیان کلمه سازشکار نقدی به سیاست خارجی دولت یازدهم داشته است.
پس از حواشی ایجاد شده مدیر روابط عمومی پروژههای مهران مدیری از طرف او متنی را منتشر و بیان کرد؛ در برنامه «دورهمی» راجع به هر موضوعی که صحبت میشود، هیچ شخص خاص یا جناح سیاسی یا جریان مشخصی در نظر نیست. «دورهمی» فقط به نقد نقاط تاریک و روشن خصلتهای انسانی میپردازد.
امان از انتخابات!
برنامه «دورهمی» شنبه 12 فروردین با موضوع تنبلی پخش شد و مهران مدیری این بحث را به عرصه سیاست کشاند و طعنه و کنایههایی را مطرح کرد.
مدیری در بخش پایانی این برنامه در جملاتی گفت: «تحقیقات نشان داده است که پروسه تنبلی در سطوح بالا معمولاً در یک بازه زمانی چهار ساله اتفاق میافتد، یعنی در دوره تبلیغات همه بهشدت فعال و پر انرژی هستند و هر وقت تلویزیون را روشن میکنی مدام میگویند همه چیز درست میشود. پس از گذشت مدتی حضور همیشگی به دیدارهای مردمی ماهانه تبدیل میشود، سپس سفرهای استانی 6ماه یک بار، بعد میشود گزارش تلویزیونی سالانه و در نهایت هم میگویند نامه بنویسید به دوستان بدهید رسیدگی میشود.»
این مجری درهمین راستا ادامه داد: «اگر همیشه انرژیها مثل دوران پیش از چهارسال و زمان انتخابات بود، الان آب از دریاچه ارومیه بیرون میریخت، بوی نفت از آنچه الان هست بیشتر توی سفرهها میپیچید و مردم جنوب حداقل چند روز در سال آسمان را آبی میدیدند.»
او همچنین افزود: «از اوج انرژی در ابتدای دوره چهار ساله به رخوت و تنبلی در انتهای چهار سال سقوط میکنیم. دلیل این همه تنبلی را هنوز دانشمندان نتوانستند پیدا کنند، ممکن است ارثی باشد و ژنتیکی یا خودخواسته. معلوم نیست.»
انتقادی ازدل مردم
جمعه شب گذشته برنامه دورهمی با حضور خواننده پاپ، حامد همایون برگزار شد که در پایان برنامه مهران مدیری با توجه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، گفت: «من چیزی که میگویم حرف مردم هست و من زبان مردم هستم و کسی ناراحت نشود. مردم مطالبه دارند. هرکس رأی داده است، میگوید مسوولان به وعدهها عمل کنند. طی سالهای گذشته وعدههایی داده شد اما عمل نشد. تو رو خدا در دوره جدید به وعدههایتان عمل کنید. ما این حرفها را باید بزنیم تا اتفاقات خوب بیفتد.»
یک بام و دو هوای منتقدان مدیری
تریبون رسمی دولت یعنی روزنامه ایران منتقد رویه مدیری است و مثل حامیان دولت با انتقاد از صحبتهای مهران مدیری نسبت به رویکرد برنامه او در روزهای نزدیک به انتخابات نقد داشته و بیان کرده: بهرغم توصیه بسیاری از بزرگان سینما به مجری طنزپرداز تلویزیون مبنی بر دوری جستن از بازیهای انتخاباتی اما مهران مدیری جمعه شب برای دومینبار با ادبیات کاندیداهای اصولگرا به دولت تاخت.
منتقدان دولتی مهران مدیری در شرایطی داعیه دوری جستن هنرمندان از بازیهای انتخاباتی را دارند که در کارزار انتخاباتی اخیر استفاده گستردهای از نام و چهره هنرمندان در جهت کسب رأی بیشتر کاندیدای مورد نظر خود کردند.
اگر از ادعاهای منتقدان مهران مدیری و نگرانی آنها درباره جایگاه هنرمندان بگذریم، دیگر موضوعی که به آن اشاره میشود استفاده از تریبون تلویزیون درجهت نقد دولت است؛ حتی اگر از شعارهای دولت محترم درباره آزادی بیان و نقد سازنده که عبور کنیم باز هم تناقضی در حرف و رفتار منتقدان دورهمی دیده میشود. همین دوستانی که معتقدند یک برنامه غیر سیاسی نباید حاوی مطالبی در نقد دولت یا مسائل غیر تخصصی باشد هرازچند گاهی که عادل فردوسیپور در برنامه ورزشی «نود» مستقیم و غیر مستقیم درباره سینما و کنسرت و دولت کنایه میزند، نه تنها معترض نمیشوند که با ذوقزدگی تمام آن را پوشش میدهند.