ایرج قادری
تاریخ تولد : 1314 در تهران
معرفی کوتاه :
ایرج قادری فعالیت های بازیگری خود را با حضور در فیلم « چهار راه حوادث » به کارگردانی ساموئل خاچکیان در سال 1341 آغاز کرد. اما پس از آن به دلیل مشکلات روحی که در جریان تحصیل در دانشگاه برایش پیش آمد به طور کامل از سینما بیزار شد و راه افسردگی را پیش گرفت! اما بنا به پیشنهادی که از طرف یکی از دوستانش برای بازی در فیلم « چشمه آب حیات » که محل فیلمبرداری اش در خارج از تهران بود، تصمیم گرفت برای دوری موقت از شهر تهران و ترمیم زخم های روحی اش، این پیشنهاد را قبول کند و پس این فیلم بود که او بصورت جدی به سینما علاقه مند شد و تصمیم گرفت مسیر زندگی اش را در این راه تعیین کند. دیری نگذشت که او تبدیل به یکی از سرشناس ترین بازیگران سینمای پیش از انقلاب در کشورمان شد اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران مسیر کار حرفه ای او دستخوش تغییرات بسیاری شد بطوریکه تا مدتها از او در سینما خبری نبود! اما این فیلم « تاراج » بود که توانست بعد از مدتها بار دیگر نام او را ( به عنوان کارگردان و نه بازیگر ) بر سر زبانها بیندازد. پس از « تاراج » قادری « می خواهم زنده بمانم » را کارگردانی کرد که یکی از بهترین فیلمهای سینمای ایران در دهه ی هفتاد شمسی بود. کارنامه هنری قادری در دهه ی هشتاد چندان پر فروغ نبود اما شاید بتوان در این دوره فیلم « آکواریوم » را متمایز از دیگر فیلمهای قادری معرفی کرد آن هم به این دلیل که تماشاگران موفق شدند پس از نزدیک به دو دهه بار دیگر او را در مقام بازیگر بر پرده سینماها مشاهده کنند. اما با آغاز دهه ی 90 شمسی حال و روز ایرج قادری به وخامت گذشت و وی سرانجام در تاریخ 17 اردیبهشت 1391 بر اثر بیماری سرطان ریه، جان به جان آفرین تسلیم کرد.
نکاتی که احتمالا درباره ایرج قادری نمی دانید :
ایرج قادری دانشجوی رشته داروسازی بود اما تحصیلاتش را در دانشگاه نیمه کاره رها کرد تا سینما را دنبال کند.
وی در جریان یک نظرسنجی که حدود 5000 نفر در آن شرکت داشتند، به عنوان یکی از 23 شخص برگزیده تاریخ هنر ایران انتخاب شد.
ایرج قادری یک فیلم را هم تدوین نموده که « پنجه در خاک » نام دارد.
وی در سال 1341 استودیوی سینمایی پانوراما را به همراه موسی افشار تاسیس کرد.
همواره از او به عنوان یکی از کارگردانانی نام برده شده که توان این را دارد تا چهره ی جدید و پولسازی را به سینما معرفی کند.
او هم یکی از کسانی بود که بعد از انقلاب اسلامی ایران به دلائل نامعلومی ممنوع الفعالیت شدند!
پسر ایرج قادری با نام تورج ، در سال 1372 در کشور آمریکا بر اثر تصادف رانندگی جان باخت.
صحنه ورود مجدد او به دنیای بازیگری در فیلم « آکواریوم » همواره در سینماها با تشویق های مکرر تماشاگران روبرو می شد بطوریکه بسیاری تا پیش از عرضه فیلم در شبکه نمایش خانگی نمی دانستند در دقایق ابتدایی فیلم چه دیالوگ هایی رد و بدل شده!
گلزار یکی از بازیگرانی است که ورودش به سینما را مدیون ایرج قادری است. قادری در جریان یک سفر به شمال با محمدرضا گلزار ( که در آن زمان یکی از نوازندگان گروه موسیقی آریان بود ) آشنا شد و از او دعوت کرد به دفتر کارش بیاید تا از وی تست بازیگری بگیرد. متعاقباً محمدرضا گلزار با فیلم « سام و نرگس » به کارگردانی ایرج قادری به سینما معرفی شد.
در جریان بستری شدن وی در بیمارستان به دلیل تشدید بیماری سرطان ریه اش، هر روز خبرهای ضد و نقیضی از سلامتی اش منتشر شد و بارها خبر فوت وی اعلام و سپس تکذیب شد.
مراسم خاکسپاری ایرج قادری بصورت کاملاً بی سر و صدا و در همان روز مرگش انجام شد.
وی در آرامگاه بهشت سکینه واقع در کرج دفن شده است.
او در وصیت اش اعلام کرده بود تمام هزینه های یادبود و بزرگداشت اش را به کودکان سرطانی و موسسه های خیریه اهدا کنند.
بسیاری از کسانی که روزی ایرج قادری آنها را به سینما و تلویزیون معرفی کرد و بسیاری از همکاران قدیمی اش در هنگام بستری شدن اش در بیمارستان، نه به ملاقاتش رفتند و نه پس از مرگش در مراسم خاکسپاری حاضر شدند!
مهمترین فیلمهای ایرج قادری:
شبکه (۱۳۸۹)
پاتو زمین نذار (۱۳۸۷)
محاکمه (۱۳۸۵)
آکواریوم (۱۳۸۴)
چشمان سیاه (۱۳۸۱)
سام و نرگس (۱۳۷۹)
شهرت (۱۳۷۹)
طوطیا (۱۳۷۷)
پنجه در خاک (۱۳۷۶)
نابخشوده (۱۳۷۵)
می خواهم زنده بمانم (۱۳۷۳)
تاراج (۱۳۶۳)
برزخی ها (۱۳۶۱)
دادا (۱۳۶۱)
برادر کشی (۱۳۵۷)
پشت و خنجر (۱۳۵۶)
حکم تیر (۱۳۵۶)
دو کله شق (۱۳۵۶)
سرسپرده (۱۳۵۶)
رفیق (۱۳۵۴)
هدف (۱۳۵۴)
هوس (۱۳۵۴)
بی حجاب (۱۳۵۲)
بیقرار (۱۳۵۲)
عطش (۱۳۵۱)
برای که قلب ها می تپد (۱۳۵۰)
جان سخت (۱۳۵۰)
نقره داغ (۱۳۵۰)
سکه شانس (۱۳۴۹)
شاهراه زندگی (۱۳۴۷)
لیلاج (۱۳۴۵)
داغ ننگ (۱۳۴۴)
دُرسا کیانفر
کپی برداری از مطالب مووی مگ تنها با ذکر دقیق لینک سایت MovieMag.IR و نویسنده مطلب مجاز است.