صفحه اصلی > نقد و بررسی فیلم خارجی : نقد و بررسی فیلم وحشی ها ( Savages )

نقد و بررسی فیلم وحشی ها ( Savages )

1

 رمان دن وینسلو با نام « وحشی ها / Savages » به قدری پر فروش و جذاب بود که از مدتها پیش می شد حدس زد روزی فیلمی براساس آن ساخته شود. وینسلو در رمان جنجالی خود به سراغ کلیشه های کلاسیک دنیای دلالان مواد مخدر رفت و زندگی خشن و جنسی آنها را تماماً به تصویر کشید و در انجام اینکار چنان قلم روانی داشت که تمامی خوانندگان را مجذوب خود کرد. اما کمتر کسی نزد خود فکر می کرد که در برگردان سینمایی این اثر فردی چون اولیور استون بخواهد بر صندلی کارگردانی آن تکیه بزند. استون در سالهای اخیر به واسطه ساخت فیلمهای متفاوت از لحاظ ژانر، تا حدود زیادی افت را تجربه کرده و این را می توان با نگاهی مختصر به فیلمهای چند سال اخیرش متوجه شد. اما « وحشی ها » برای استون بازگشتی است به ژانر آشنای خودش، یعنی مواد مخدر، خشونت و رابطه جنسی!

استون سالها پیش فیلم « قاتلین بالفطره/ Natural Born Killers » را ساخت که از لحاظ خشونت یکی از خشن ترین فیلمهای دهه به حساب می آمد. البته « وحشی ها » در مقایسه با « قاتلین بالفطره » خشونت به مراتب کمتری دارد اما کماکان می تواند شما را غافلگیر کند.

اُ ( بلیک لایولی ) دختر جوان و سرزنده ای است که در دنیای دخترانه خودش غوطه ور هست و به عبارتی دیگر در حال لذت بردن از زندگی راحت و بی دردسر خودش می باشد. او ابتدا با مرد خشنی به نام چان ( تیلور کیش ) که سابقاً یک نظامی بوده رابطه برقرار می کند و به فاصله کوتاهی، با دومین نفر که بن ( آرون جانسون ) نام دارد و برخلاف چون، بیشتر علاقه مند به مباحث سعادت بشری است رابطه برقرار می کند! این سه نفر در خانه ای مجلل و زیبا که در ساحل واقع شده، مشغول تولید و معامله مواد مخدر هستند و از آنجا که مشتریان خود را به خوبی می شناسند، معمولا دردسری برای آنها پیش نمی آید. اما زمانی که بن و چون با زنی به نام اِلنا ( سلما هایک ) آشنا می شوند همه معادلات زندگی آنها بهم می ریزد. 2اِلنا یکی از قاچاقچیان معروف مواد مخدر است که این روزها به دلیل عقب ماندن از رقبایش ، وضعیت روحی خوبی ندارد از اینرو از چون و بن درخواست می کند تا یک ماموریت خطرناک و البته پر سود را برای گروه اش به انجام برسانند. پیشنهاد مالی این ماموریت به حدی جالب هست که این دو تجارت بی دردسر خودشان را برای مدتی نادیده بگیرند و به دنبال انجام ماموریت جدیدشان بروند اما با گروگان گرفتن دوست دختر آنها، شرایط غیرمنتظره ای به وجود می آید. اِلنا در یک برنامه ریزی دقیق ، اُ را گروگان می گیرد تا آنها را مجبور به انجام خواسته خودش کند و…

« وحشی ها » فیلمی است که استون بهتر از هر کارگردان دیگری می داند که چطور باید از پس آن برآید. دنیای کارتل ها و دلالان مواد مخدر موضوعی است که استون استادانه می تواند آن را روایت کند اما در « وحشی ها » آشفتگی هایی در فیلمنامه به چشم می خورد که ارزش کار را تا حدود زیادی از بین برده.

« وحشی ها » نظیر تمام فیلمهای کارتلی دیگر ، ابتدا با یک زندگی ایده آل آغاز می شود. چند جوان سرخوش که وضعیت مالی خوبی دارند و هر روز و هر شب در حال لذت بردن از زندگی شان هستند؛ جشن های شبانه ، شنا در دریا ، خیره شدن به افق دریا به همراه صرف آبمیوه! و… اما دنیای کارتل ها همیشه اینگونه باقی نمی ماند و یکی باید این معادله را برهم بزند و در این فیلم خانم اِلنا اینکار را انجام می دهد. « وحشی ها » تا زمانیکه که تماشاگران با شخصیت اِلنا آشنا نشده اند ، روند طبیعی خود را پیش می گیرد اما حضور اِلنا و متعاقباً لادو ( با بازی بنسیو دل تورو به عنوان دستیار و چماق دارِ ارشد اِلنا! ) تا حدود زیادی تمرکز اصلی داستان را از شخصیت های اصلی منحرف می کند. استون به خوبی بازیگران جوان نقش های اصلی را تا زمانی که شخصیت های مکمل وارد داستان نشده اند هدایت کرده و به نظر می رسید که همین بازیگران جوان بتوانند یک داستان اکشن جذاب را خلق کنند. اما با ورود سلما هایک و جان تراولتا و بنسیو دل تورو، فیلم تمرکز بر کاراکترهای اصلی اش را از دست می دهد و از این پس وظیفه پیشبرد داستان بر روی شانه های این ستاره های شناخته شده هالیوود می افتد که تا حدود زیادی ریتم هماهنگ فیلم را برهم 3ریخته اند. در واقع « وحشی ها » در میانه ، جای شخصیت های اصلی را با مکمل عوض می کند و تماشاگر می بایستی دیالوگ های مهم و پیشبرد داستان را از شخصیت های مکمل درخواست کند نه اصلی!

یکی دیگر از مشکلات فیلمنامه شخصیت تا حدود زیادی عجیب و غریب اُ هست. این خانم با رفتار و دیالوگ های عجیبش به نظرم یکی از ضعف های اصلی فیلم به شمار می رود ( این را هم اضافه کنم که اُ می تواند برخواسته از نام اُفلیا باشد و یا ارگاسم! که ربطش را در داخل فیلم متوجه خواهید شد ). در بخش های کوتاهی از فیلم که اُ در حال سخنرانی از عشق و علاقه هست، با چهره ای حق به جانب ادعا می کند که هم عاشق چان هست و هم بن، و در ادامه هم دلایل خودش را می آورد که در این مورد حتی اگر بخواهیم فیلمنامه را تبدیل به اثری فانتزی کنیم، باز هم دلایل این خانم قانع کننده نیست. به تمام این موارد باید ضعف فیلمنامه را در متقاعد کردن تماشاگر به درک رابطه سه نفره اُ، چان و بن هم اضافه کنم. استون نه در آغاز و نه در پایان فیلم به ما نمی گوید که دلیل شکل گیری رابطه نزدیک 3 نفره این دو چه بوده و اصلاً برای چه دو مرد در کنار هم به خوبی و خوشی با یک دختر رابطه فیزیکی و احساسی دارند! همین موضوع سبب می شود تا تماشاگر به هنگام تلاش چان و بن برای رهاسازی اُ ، هیچ نگرانی بابت سرانجام کار نداشته باشند چراکه اصلا نمی دانند چه چیزی بین این سه نفر گذشته!

البته « وحشی ها » لحظات جذابی هم دارد که بدون شک مخاطبین زیادی را شگفت زده خواهد کرد. لحظه های غافلگیر کننده بسیاری در « وحشی ها » وجود دارد که به سبک شاهکار کویینتین تارانتینو یعنی « قصه های عمه پسند / Pulp Fiction » خلق شده و می تواند شما را هیجان زده کند.اکشن فیلم نیز اگرچه در لحظاتی بی منطق دنبال می شود اما از کارگردانی خوبی بهرده برده است. نماهای دور از انفجار ماشین ها و پرتاب آنها به آسمان هیجان انگیز هست!

اما می توانم بگویم که 4اگر از من دلیلی برای لذت بردن از فیلم بخواهید ، می توانم آن را بنسیو دل تورو معرفی کنم. دل تورو در نقش یک کارتل چماق دار ترسناک، به حدی فوق العاده ظاهر شده که امکان ندارد تا مدتها چهره وی را در این فیلم فراموش کنید! دل تورو با سبیل مکزیکی اش و سیگارهای متعددی که می کشد ( دودش را هم به صورت خانم اُ می فرستد! )، بهترین کاراکتر فیلم به شمار می رود. جان تراولتا هم در نقش دنیس جذاب و قابل قبول هست و اینبار دیگر نمی توانیم به او بگوییم : « در یک اثر ضعیف دیگر حاضر شده است! ». سلما هایک نیز در نقش رئیس کارتل ها بی نقص ظاهر شده. شخصیت اِلنا تا حدود زیادی کلیشه ای به حساب می آید اما استون به خوبی موفق شده از او یک زن خونسرد شیطانی خلق کند و سلما هایک هم به خوبی از پس این نقش برآمده. اما در مورد سه بازیگر اصلی فیلم ( بلیک لایولی، تیلور کیش و آرون جانسون ) باید بگویم که آنها متاسفانه قربانی نامهای بزرگ فیلم شده اند و فرصت خودنمایی پیدا نکرده اند.

به طور کل و به دور از اشکالات متعدد فیلمنامه باید بگویم که « وحشی ها » اثری سرگرم کننده هست و برای یک بعد از ظهر تعطیل توصیه می شود. « وحشی ها » اگرچه در مقایسه با ساخته های ” وحشی صفت ” استون در سالهای دور ملایم تر و کلیشه ای تر هست، اما هنوز هم می توان ردپای آشنای استون نظیر سیاه و سفید کردن ناگهانی فیلم و خشونت های لحظه ای را در آن مشاهده کرد.2 and half star

 

منتقد : میثم کریمی

این مطلب بصورت اختصاصی برای سایت ” مووی مگ ” به نگارش درآمده و برداشت از آن جز با ذکر دقیق منبع و اشاره به سایت مووی مگ، ممنوع بوده و شامل پیگیرد قانونی می شود.

به جمع طرفداران مووی مگ در فیس بوک بپیوندید

5

 

وحشی ها : Savages

کارگردان : Oliver Stone

 نویسنده :Shane Salerno ، Don Winslow

 بازیگران : 

 Blake Lively … O

 Taylor Kitsch … Chon

 Aaron Johnson … Ben

 Benicio Del Toro … Lado

 John Travolta … Dennis

 Salma Hayek … Elena

 و…

 ژانر : اکشن

 درجه سنی : R ( مناسب برای افراد بالای 17 سال )

 زمان : 131 دقیقه

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها