فیلم The Batman یا همان بتمن ساخته متیو ریوز بالاخره بعد از تاخیرهای متعدد به خاطر شیوع کرونا، به سینماها آمد. خوشبختانه، این فیلم سه ساعته پر از سکانس های اکشن که می توان آن را فیلمی در مورد بررسی و تحلیل شخصیت دانست با استقبال منتقدان و سینماروها مواجه شده و نشان داده که ارزش این همه صبر کردن را داشته است. تصویری تاریک و متفکرانه ای که رابرت پتینسون از شخصیت بروس وین ارائه می دهد همراه با داستان کارآگاهی سرسختانه ریوز و جلوه های بصری تاریک و پر از لامپ نئون باعث شده بسیاری از منتقدان برچسب «نئونوآر» را با فیلم جدید بتمن بزنند. ریوز در ساخت این فیلم از نئونوآرهای کلاسیک دهه ۱۹۷۰ الهام گرفته اما شباهت هایی بین این فیلم و فیلم های جدیدتری مانند Se7en و John Wick دیده می شود.
به گزارش مووی مگ به نقل از روزیاتو، در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ فیلم نئونوآر جذابی آشنا کنیم که طرفداران فیلم بتمن باید حتماً ببینند.
۱۰- Chinatown (1974)
در یکی از بزرگ ترین پیچش های داستانی فیلم The Batman فاش می شود که کارمین فالکونه پدر سلینا کایل است. این پیچش داستانی شباهت های زیادی به افشاگری شوکه کننده نوآه کراس در فیلم نئونوآر و تحسین شده Chinatown در سال ۱۹۷۴ دارد هر چند پیچش داستانی فیلم محله چینی ها بسیار تاریک تر و تکان دهنده تر است. با مدرنیزاسیون کلیشه های تکراری ژانر نئونوآر و تزریق دیدگاه تلخ و منفی نگرانه دهه ۱۹۷۰، فیلم Chinatown ژانر نئونوآر را بازتعریف کرد. سناریو برنده جایزه اسکار رابرت تاون تقریباً در تمام کلاس های سناریو نویسی به عنوان نمونه بی نقص یک سناریو ساختارمند و بدون نقطه ضعف تدریس می شود.
۹- Se7en (1995)
فیلم Se7en ساخته دیوید فینچر برداشت به شدت ترسناکی از فرمول دو رفیق پلیس است. مورگان فریمن نقش پلیسی کارکشته در آستانه بازنشستگی و برد پیت نقش همکار تازه کار او را بازی می کند که اولین پرونده اش را بدست آورده است. این دو کارآگاه به کمک هم تلاش دارند قاتلی سریالی را دستگیر کنند که قتل های دقیق و پرجزییاتش بر اساس هفت گناه کبیره کتاب مقدس، همه را در وحشت فرو برده است. فیلم The Batman نیز این فرمول را به عاریت گرفته و بین بتمن و جیم گوردون نوعی رابطه دوستانه و همکاری برای به میز عدالت کشاندن ریدلر شکل می گیرد. درست مانند ریدلر، شخصیت جان دو در فیلم هفت نیز نقشه دقیق و استادانه ترسناکی دارد که فراتر از مشارکت فعال خودش در آن است.
۸- Drive (2011)
فیلم Drive ساخته نیکلاس ویندینگ رفن آن سریع و خشن جدیدی که از تریلرهایش می آمد نبود بلکه چیزی بسیار بهتر را شاهد بودیم. فیلم Drive یکی از تاریک ترین نوآرهای سال های اخیر سینماست که به شکلی زیبا لایه ی پنهان زندگی در لس آنجلس را با تصویرسازی کمتر دیده شده خشونت را به نمایش گذاشته و رایان گاسلینگ نیز در نقش راننده ای بی نام نقش مهمی در جذابیت داستان دارد. این راننده نیز بسیار شبیه شخصیت بتمن، مردی تنها و متفکر با علاقه به خشونت است که در شهری مملو از لامپ های نئونی گشته و بعد از اینکه پایش به یک توطئه جنایی باز می شود، عشق او را به مسیری جدید رهنمون می سازد.
۷- Shutter Island (2010)
مارتین اسکورسیزی تنها چند فیلم ترسناک ساخته اما مشارکتش در این ژانر با الماس های تکان دهنده اش همیشه فراموش نشدنی بوده است. همانند فیلم The Batman، شاهکار او با عنوان Shutter Island ترکیبی جذاب از نئونوآر و یک فیلم ترسناک روانشناختی است. در مورد فیلم بتمن، هیچان روانشناختی فیلم از قدرت نمایی ریدلر در زمینه وحشت آفرینی و آن بازی های ذهنی خاصش می آید. در مورد فیلم Shutter Island اما لئوناردو دی کاپریو دچار بحران هویت شده و خودش را در یک آزمایش روانشناختی ترسناک می بیند.
۶- The French Connection (1971)
در فیلم The Batman ، اکثر پلیس های شهر گاتام حقوق بگیر کارمین فالکونه هستند. چند دهه پیش، تصویرسازی تکان دهنده ای از پلیس های فاسد در یک فیلم هالیوودی به ندرت اتفاق می افتاد تا اینکه ویلیام فریدکین با The French Connection توانست جنبه هالیوودی جدید و البته تاریکی را به یک نوآر پلیسی معمولی بیاورد. در گذشته پلیس ها و خلافکاران به سادگی و سررسات به عنوان نمایندگان خیر و شر به تصویر کشیده می شدند اما شخصیت پاپ آی دویل در فیلم فریدکین که نقش یک پلیس قانون گریز و کوته نظر را بازی می کند، خط بین این دو را بسیار مبهم ساخت.
۵- Miller’s Crossing (1990)
برادران کوئن در شاهکار کمتر دیده شده خود با عنوان Miller’s Crossing یک بار دیگر لحن کمدی خاص و تاریکشان را به یک داستان گانگستری کلاسیک آوردند. گابریل بایرن در این فیلم نقش یک خلافکار مافیایی را بازی می کند که از سازمانی خلافکار به سازمانی دیگر می رود و در این مسیر به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد. این فیلم شباهت های متعددی با The Batman دارد. هر دو داستان گرگی تنها را روایت می کنند که بین دو دار و دسته دشمن و پلیس های فاسد گرفتار شده اند، دو نفری که سرنخ ها را برداشته و شبکه از فریب را افشا کنند. هر دو فیلم هم جان تورتورو را در نقش یک شخصیت خلافکار و جاسوسی دوجانبه در اختیار دارند.
۴- Dirty Harry (1971)
در کنار، فیلم The French Connection، فیلم Dirty Harry ساخته دان سیگل نیز روایت همیشگی هالیوود از پلیس ها به عنوان قهرمانانی واضح و شفاف را زیر پا می گذارد. کلینت ایستوود در نقش هری کثیف یک ضدقهرمان شناخته شده است که دائماً توسط مافوق هایش و حتی شهردار سانفرانسیسکو به خاطر زیر پا گذاشتن قانون برای دستگیری قانون شکننان توبیخ و سرزنش می شود. همانند شخصیت بتمن، هری نیز خارج ازحوزه قانون عمل می کند و همانند شخصیت منفی فیلم بتمن، دشمن اصلی هری کثیف از قاتل زودیاکی واقعی الهام گرفته شده است. قاتل عقرب در واقع اسنایپری سادیستی است که اهداف معمولی را در شهر مورد هدف قرار می دهد و به لطف راه های فرار فراوان و هوش و ذکاوتی که دارد، همواره از چنگال عدالت می گریزد.
۳- John Wick (2014)
فیلم John Wick به عنوان سکوی پرتاب دوباره کیانو ریوز، فیلمی پر از اکشن و راه انداز فرانچایزی محببو است که می توان آن را ترکیبی از ژانرهای مختلف دانست، از نئو نوآر گرفته تا اکشن های «گان فو» و وسترن های اسپاگتی. داستان آدمکش سابقی که تصمیم می گیرد از قاتلان سگش انتقام بگیرد، از جلوه های بصری مجلل، نورپردازی با کنتراست بابا و یک ضدقهرمان مبهم برای ساخت نوآری مدرن استفاده می کند. سکانس های خاص مبارزه در فیلم The Batman، شباهت هایی با سکانس های مبارزه لانگ شات و بسیار متفاوت فیلم های جان ویک دارد.
۲- Taxi Driver (1976)
رابرت دنیرو در نقش یک راننده تاکسی نگران در فیلم Taxi Driver توانست یکی از بهترین و ماندگارترین نقش آفرینی هایش را انجام دهد. در ابتدای این فیلم، تراویس با بی خوابی مزمن و اختلال فشار روانى پس آسیبی به خانه باز می گردد. او سوار بر تاکسی کرایه ای به نقاط مختلف شهر نیویورک سر می زند تا وقتش را بگذراند و درآمدی داشته باشد اما خشونت افسارگسیخته موجود د رشهر او را ناراحت و خشمگین می سازد. در نهایت، همانند شخصیت بروس وین، تراویس نیز تصمیم می گیرد خودش قانون را اجرا کند. روانشناسی تاریک تراویس در روایت پرتنش و مسحور کننده فیلم پنهان است. همانند روایتگری شخصیت بروس در بتمن، روایتگری فیلم راننده تاکسی نیز از خاطرات نوشته شده توسط تراویس گرفته شده است و دریچه ای به ذهن ویران شده این شخصیت برای مخاطب باز می کند.
۱- Klute (1971)
دینامیک بین شخصیت های بتمن و زن گربه ای در The Batman، به شدت تحت تاثیر نئونوآر کلاسیک Klute ساخته آلن جی کاپولا است که اولین فیلم از سه گانه پارنویایی سیاسی دوران نیکسون این کارگردان مشهور به شمار می آید. بتمن و زن گربه ای که در فیلم The Batman به تصویر کشیده می شوند، به وضوح از رابطه عاشقانه شخصیت کارآگاه سرسختی به نام جان کلوت با بازی دونالد ساترلند و نقش برنده اسکار جین فاندا الهام گرفته شده است که در پیدا کردن شخصیتی گمشده به کارآگاه داستان کمک می کند.