سری فیلم های اره «Saw» یکی از محبوب ترین فیلم های دنباله دار در ژانر اسلشر محسوب می شوند. فیلم موفقی که در ابتدا با بودجه بسیار محدودی ساخته شد و سودآوری فراوانش باعث شد تا دنباله های متعددی برای آن ساخته شود که البته روند کیفی آن با فراز و فرودهای فراوان مواجه بود.
داستان قسمت دهم فیلم «اره» حول محور شخصیت جان کریمر (توبی بل) می چرخد. کریمر که به تومور مغزی مبتلاست، مدت زیادی زنده نخواهد ماند و از طریق یک رابط متوجه می شود که گروهی از درمانگران به راهی برای درمان تومور مغزی دست یافته اند. از این جهت، وی عازم مکزیک می شود اما…
یکی از مهم ترین ویژگی های «Saw X» در مقایسه با قسمت های قبلی این سری از فیلم ها، تمرکز آن بر روی شخصیت جان کریمر است. شخصیتی که در قسمت های قبل به حاشیه رانده شده بود و سازندگان ترجیح می دادند به جای محوریت قرار دادن او، تاکیدشان را بر روی طراحی تله های مرگبار قرار دهند که از لحاظ کیفی این مجموعه فیلم ها را با یک چالش بزرگ مواجه کرده بود.
با این حال، در قسمت دهم، بالاخره سازندگان به این نتیجه رسیدند که بهتر است راوی زندگی جان کریمر باشند و او را درگیر موضوع جراحان کلاهبردار نمایند. موضوعی که انتخاب آن نیز تا حد زیادی هوشمندانه بوده است و یکی از مسائل روز در دنیای مدرن محسوب می شود. این ترکیب هوشمندانه منجر به خلق فیلمی شده که یک سر و گردن از فیلم های قبلی این مجموعه بالاتر است (البته به جز قسمت اول و دوم)
اقدام هوشمندانه نویسندگان فیلم در نگارش فیلمنامه این بوده که تماشاگر از جایی به بعد، با شخصیت جیگساو همذات پنداری می کند و در واقع خود را در جبهه او می بیند. نویسندگان «اره 10» با در نظر گرفتن ناخودآگاه تماشاگر در مواجهه با پزشکان کلاهبردار، توانسته اند در قسمت دهم مخاطبشان را در جایگاهی قرار دهند که حتی برای شکنجه این افراد احساس بدی نداشته باشد و کریمر را بابت اقداماتش ستایش کنند!
البته «Saw X» ایراداتی هم دارد از جمله مشکلات منطق روایی که مخصوصاً در پایان بندی فیلم بیش از دیگر نقاط فیلم به چشم می آید. پایان بندی که به تبعیت از دیگر فیلم های «اره»، با یک غافلگیری بزرگ همراه است. اما این غافلگیری آن طور که سازندگان انتظار داشته اند، به تماشاگر تلنگر نمی زند و او را شوکه نمی کند. پایان بندی که حتی می توان به آن ایرادات منطقی هم وارد دانست که می توانست به راحتی نقشه های جیگساو را بی اثر نماید.
نقد و بررسی ویدئویی فیلم «Saw X» توسط میثم کریمی را در ادامه ببینید:
با این حال، کماکان می توان گفت که «Saw X» در مقایسه با قسمت های قبلی این مجموعه که افت فراوانی را تجربه کرده بود، یک بازگشت دوباره محسوب می شود. بازگشتی هوشمندانه که طی آن، شخصیت محوری داستان بار دیگر به کانون توجه بازگشته و موضوع مورد اشاره فیلم هم به هرحال، ناخودآگاه تماشاگر را درگیر خواهد کرد. «اره 10» می تواند یک شروع مجدد برای مجموعه فیلم هایی باشد که تا به حال 10 قسمت از آن منتشر شده و این طور که به نظر می رسد، خیال پایان یافتن هم ندارد!
نمره: 6/10
منتقد: میثم کریمی
علاوه بر فیلمها،آهنگها هم اون موقع یه حال و هوای دیگه ای داشتن انگار بیشتر باهاشون حال میکردیم آهنگای الان دو بار گوششون بدی زده میشی
**هشدار اسپویل**
این فیلم ثابت میکنه که اینها اشتباهشون این بود که جان کریمر رو خیلی زود تو قسمت ۳ کشتن درصورتیکه که جذابیت این مجموعه در کنار تله هاش، خود این شخصیت هم بود. از اون به بعد سری شد جاگزین و میراث بازی و فلش بک با حضور خود کریمر و یا اینکه تو بعضی فیلم ها میخواستن مخاطب رو یجوری فریب بدن که انگار مثلا هنوز زنده هست ولی نبود و…
منتها این فیلم انگار از تو دل اوایل دهه ۲۰۰۰ دراومده، با بازی خوب توبین بل و افکت های پرکتیکال خفن، جزو خوب های این مجموعه هست و بهتر از حداقل سه قسمت اخیر.
پ.ن: حالا که رفتیم تو فاز نوستالژی دهه ۲۰۰۰ میگم کاش یه فیلم مقصد نهایی جدید هم ساخته بشه!