قسمت دوم فیلم » 300 » با نام « 300: خیزش یک امپراطوری » قرار هست در سال 2014 به اکران عمومی درآید. قسمت اول این فیلم که در سال 2006 اکران شده بود، ایرانیان را وحشی و بی تمدن به جهانیان معرفی کرد و در این میان از تحریف حقیقت هم چشم پوشی نکرد.
اینبار در « گزارش ویژه » قصد داریم تا پرونده فیلم « 300 : خیزش یک امپراطوری » را بطور کامل ( با توجه به اطلاعاتی که تا به امروز از این فیلم منتشر شده ) باز کرده و ببینیم که این فیلم قرار هست چه باشد و چه بخشی از تاریخ ایران را بازگو کند.
داستان فیلم درباره چیست ؟
داستان فیلم قرار هست دنباله ای بر قسمت اول باشد و اتفاقات بعد از جنگ لئونیداس و سپاهیانش با خشایار شاه که جنگ « ترموپیل » نام داشت، باشد. هنوز اطلاعات دقیقی درباره اینکه فیلم قرار هست به کدام جنگ ایران و یونان بپردازد منتشر نشده اما از تریلر فیلم می توان تقریباً بطور قطعی گفت که « 300 : خیزش یک امپراطوری » قرار هست درباره جنگ « سالامیس » باشد که پس از جنگ « ترموپیل » رخ داد.
چه اتفاقاتی در جنگ «ترموپیل» رخ داد؟
براساس اطلاعات تاریخی، خشایارشاه پس از اینکه سپاه لئونیداس را مغلوب کرد و ترموپیل را فتح کرد، سریعاً آتن را به کنترل خود درآورد و برای اینکه آتش زدن « سارد » که در حمله یونایان به ایران در زمان داریوش هخامنشی رخ داده بود را تلافی کند، رسما ارگ تاریخی آتن را به آتش کشید و به خاکستر تبدیل کرد! قسمت اول فیلم « 300 » نیز درباره همین جنگ بود که در نهایت با مرگ لئونیداس و سپاهیانش پایان پذیرفت.
قضیه جنگ « سالامیس » چیست؟
در مورد این جنگ روایت های متفاوتی وجود دارد اما به جهت اینکه هیچکدام از آنها مستند و قابل اتکا نیستند، نمی توان نظر قطعی درباره این جنگ داد. با اینحال داستانی که از جانب تاریخ نویس مشهور یونانی « هرودوت » در مورد این جنگ نوشته شده، در حال حاضر مورد استفاده ترین روایت از این جنگ برای مورخان محسوب می شود.
داستان این جنگ از این قرار است که یونانیان پس از تصرف آتن توسط خشایارشاه، به جزیره ای به نام « سالامیس » فرار کردند و در آنجا درباره چگونگی مقابله با سپاه ایرانیان به بحث و گفتگو نشستند. در میان گزینه های متعدد بزرگان یونان که به جنگ متقابل با ایران در نقاط مختلف یونان و حتی خودِ آتن حکایت داشت، یکی از بزرگان به نام « تمیستوکلس » معتقد بود که باید با ایرانیان در جزیره « سالامیس » مقابله کرد اما نظریه وی مورد تائید هیچکس از بزرگان یونان قرار نگرفت. تمیستوکلس اما در یک اقدام عجیب و غیرمنطقی، نامه ای به شاه ایران نوشت و در آن خود را عاشق ایران و ایرانی معرفی کرد و از شاه خواست تا هرچه سریعتر کار مردم یونان را یکسره کند چراکه آنان در حال فرار هستند! این پیغام عجیب و غریب آنطور که در تاریخ نگاشته شده، توسط خشایارشاه پذیرفته شد و وی از مشاورانش خواست تا درباره حمله به این منطقه اظهار نظر کنند.
در میان انبوه اظهار نظرات موافق لشگرکشی به « سالامیس » تنها فردی که مخالف این قضیه بود ، یکی از مشاورین زن شجاع پادشاه به نام « آرتمیس یکم کاریا » بود. خشایارشاه زمانی که دلیل مخالفت آرتمیس یکم کاریا با این جنگ دریایی را جویا شد، آرتمیس دلیلش را اینطور بیان نمود :
” من که در تمامی نبردهای شاه به لحاظ شجاعت و فداکاری از احدی کمتر نبودهام، عرضم این است که نیروهای خود را بی جهت تلف نکنید و از رزم دریایی احتراز جوئید زیرا یونانیان در کار دریا برتری دارند. چه الزامی در این کار است؟ مگر سایر نقاط یونان در ید اقتدار شاه نیست؟ دیگر احدی در مقابل پادشاه امکان اظهار وجود ندارد. آنها که تاکنون با شهریار ما در افتادهاند، بطوری که سزاوار بوده، همه سرکوب شدهاند. نیروها را همانجا که همین اکنون مستقر هستند، باقی بگذارید. خواه تا پلوپونز (یونان جنوبی) پیش بتازید یا در همین جا بمانید، باز مقصود همایونی حاصل است و یونانیها قدرت ندارند که در مقابل عظمت و سطوت شهریاری استقامت و پایداری کنند. من نگران آن هستم که شکست در این جنگ دریایی، شکست در دیگر جبههها را در پی داشته باشد. نکتهٔ دیگری هم هست. شهریاران بزرگ غالباً ندیمانی ناباب دارند و سروران بد را چاکران شایسته خدمتگزارند. شاهنشاه که برترین سرور جهان است، چاکران شایسته و باکفایتی ندارد. کسانی که عنوان دستیاران شاهی را دارند یعنی سرکاران مصری، قبرسی، کیلیکی (ایالتی باستانی در آسیای صغیر) و پامفیلگی (ایالتی باستانی در آسیای صغیر) افرادی باطل و بی اثر بیش نیستند. ”
این اظهار نظر قاطعانه آرتمیس که در آن زمان به نظر می رسید کمتر فرمانده مردی جرئت بر زبان آوردنش را داشته باشد، به نظر خشایارشاه جالب آمد اما با اینحال وی تصمیم گرفت با نظر جمع تصمیم بگیرد و به همین دلیل لشگرکشی دریایی به منطقه مذکور آغاز شد.
پس از رسیدن سپاه ایران به این منطقه ( طبق گفته یونانیان تعداد سپاه ایران حدود 5 میلیون نفر بودند که به نظر می رسد یک اغراق محض باشد! عدد منطقی در این بین می تواند حول و حوش 300 هزار سپاهی بوده باشد. ) ، فرماندهان متوجه شدند که به دلیل تنگی مسیر، کشتی ایرانیان توان گرفتن آرایش نظامی به شکل ” صف ” را ندارند و از این رو، آنها بصورت ستونی از تنگه عبور کردند که همین امر باعث شد سپاهیان محدود یونانی بتوانند تعداد قابل توجهی از کشتی های ایرانیان را غرق کنند و در کمال ناباوری، شاهد عقب نشینی سپاه ایرانیان باشند و در واقع به یک پیروزی محدود در این نبرد دریایی برسند.
نکته جالب توجه درباره « جنگ سالامیس » چه بود ؟
کلیت جنگ « سالامیس » با شکست ایرانیان همراه بود اما شاید مهمترین نکته درباره این جنگ، هوشمندی آرتمیس یکم کاریا در مواجه با دشمن بود که بطور حیرت انگیزی از نبوغش در فرار از دست سپاهیان یونانی استفاده کرد. آنطور که هرودوت گفته : آرتمیس که در جنگ « سالامیس » رهبری 5 کشتی ایرانی را برعهده داشت، در زمانی که کشتی های یونانی در تنگنا به دنبال وی بودند، وی با هوشمندی یکی از کشتیان همدستش را غرق کرد تا سپاهیان یونان به این اشتباه بیفتند که حتماً یکی از کشتی های خودی در نزدیکی کشتی آرتمیس هست که باعث غرق شدن آن کشتی کناری اش شده است! به همین جهت از تعقیب وی سرباز زدند و به دنبال سوژه ی دیگری رفتند.
این روایت اگرچه پر از تناقض و ایراد است ( از جمله اینکه این منطقه پر ازدحام در زمان جنگ، شرایطی را داره نبوده که آرتمیس بتواند چنین ترفندی را بکار بگیرد و یا اصلاً چند صد هزار نفر چطور متوجه این اقدام آرتمیس نشده اند ؟! و تناقضات تاریخی دیگر ) اما به نظر می رسد که هرودوت به اندازه کافی به آرتمیس ارادت داشته که از کل سپاهیان ایران در این جنگ، تنها وی و شجاعتش را مورد ستایش قرار داده است!
آرتمیس یکم کاریا چه کسی بود ؟
از وی به عنوان نخستین زن دریانورد نام می برند. پدرِ وی فرمانده شهر هالیکارناس بود و آرتمیس یکم کاریا هم خیلی زود وارد جرگه قدرت شد. از آرتمیس به عنوان یکی از قدرتمندترین زنان آن روزگار نام می برند که شگفتی مردان را برانگیخته بود. گفته می شود که آرتمیس علاوه بر هوش و ذکاوتش در رهبری و چینش استراتژی جنگی، یکی از زیباترین بانوهای زمانه خود بود که از این لحاظ، سرآمد دیگر بانوها به شمار می رفت. آرتمیس تنها زنی بود که خشایارشاه تمام و کمال به آن اعتقاد داشت و بیش از هر فرمانده مرد دیگری، به حرف های او استناد می کرد و از وی مشاوره می گرفت.
در مورد نحوه مرگ آرتمیس یکم کاریا اطلاعات موثقی در دسترس نیست و مورد استناد ترین متن درباره مرگ وی که از « فوتیوس » نقل شده ، از این ماجرا حکایت دارد که آرمتیس یکم کاریا عاشق یک مرد می شود و زمانی که آن مرد به عشق آرتمیس پاسخ منفی می دهد، وی خودش را به دریا می اندازد و خودکشی می کند. البته این روایت چندان معتبر نیست با اینحال “مورد استفاده ترین ” روایتی هست که درباره مرگ آرتمیس یکم کاریا وجود دارد.
تمرکز « 300 : خیزش امپراطوری » بر چه بخشی از این جنگ خواهد بود ؟
آنطور که از تریلر فیلم بر می آید، فیلم قرار هست تمرکز خودش را بر روی آرتمیس یکم کاریا با بازی اِوا گرین قرار دهد. در تریلر منتشر شده از این فیلم تاکید زیادی به حضور وی در صحنه ها شده است اما به نظر می رسد که همین تصویر محدود نقش بسته از وی هم بسیار دورتر از واقعیت باشد.
در تریلر این فیلم، آرتمیس بیشتر از اینکه یک زن شجاع و قدرتمند باشد، یک اغواگر و یک زن جذاب است که خودشیفته هست و درگیر لذت های دنیوی! باید دید که « 300 : خیزش یک امپراطوری » از کل صفاتِ آرتمیس یکم کاریا که در تاریخ ذکر شده، فقط به جذابیت های ظاهری وی توجه کرده یا به صفات دیگرش از جمله رهبری و نبوغ جنگی اش نیز اشاره ای داشته است.
اِوا گرین (Eva Green ) کیست؟
یکی از چند بازیگر موفق فرانسوی شاغل در هالیوود که از لحاظ پرکاری نسبت به همتایان فرانسوی اش در هالیوود، موفق تر است اما از لحاظ کسب افتخار در مقایسه با دیگر بازیگران فرانسوی نظیر « ماریون کاتیلارد » چند درجه عقب تر است!
اوا گرین در مورد بازی در نقش آرتمیس یکم کاریا گفته که : من برای بازی در این فیلم چندین ساعت در روز به تمرین بدلکاری مشغول بودم و نقشم رو هم دوست دارم. آرتمیس یکی از قویترین ، شجاع ترین و بهترین شخصیت هایی هست که تابحال نقشش را بازی کرده ام.
پیش از این، بیوگرافی « اوا گرین » به طور کامل توسط محمد علیزاده در اینجا بر روی سایت مووی مگ قرار گرفته بود.
کارگردان « 300 : خیزش یک امپراطوری » چه کسی است ؟
برای ساخت قسمت دوم « 300 » اینبار از یک کارگردان تازه کار اسرائیلی به نام « نوام مورو / Noam Murro » استفاده شده است. این کارگردان که به جز ساخت یک کمدی متوسط به نام « ملت باهوش » و یک مینی سریال به نام « HBO Imagine » ( که مطمئنم هیچکس در دنیا به جز خود کارگردانش از آن اطلاعی ندارد! ) ، هیچ نشانه ی دیگری از وی در سینما وجود ندارد. با اینحال وی در عرصه ساخت تبلیغات موفقیت های خوبی کسب کرده و پنج بار هم کاندید دریافت جایزه DGA شده است.
از نوام مورو بطور حیرت انگیزی، هیچ اطلاعات مفید دیگری در دسترس نیست. وی از جمله اسراییلی های شاغل در هالیوود است که هرگز نامش در رسانه ها مطرح نیست اما ثروت قابل توجه اش در پشت صحنه کارایی فراوانی دارد. باید منتظر ماند و دید با نزدیک شدن به زمان اکران « 300 : خیزش یک امپراطوری » ، آیا مطالب جدیدی هم از نوام مورو منتشر خواهد شد یا خیر.
« 300 : خیزش یک امپراطوری » چه زمانی اکران خواهد شد ؟
اولین اکران رسمی فیلم در آمریکا در تاریخ 7 مارچ سال 2014 یعنی شانزدهم اسفند ماه سال 1392خواهد بود و در دیگر نقاط جهان دو روز زودتر یعنی در 5 مارچ به نمایش در خواهد آمد.
میثم کریمی
این مطلب بصورت اختصاصی برای سایت ” مووی مگ ” به نگارش درآمده و برداشت از آن جز با ذکر دقیق منبع و اشاره به سایت مووی مگ، ممنوع بوده و شامل پیگیرد قانونی می شود.