اشغال سفارت ایران در لندن در سال 1980 ، یکی از پر سر و صداترین اتفاقات در تاریخ بریتانیا می باشد. در روز 30 آوریل سال 1980 ، گروهی از افراد که خود را گروه « الشهید » می نامیدند به سفارت ایران در لندن حمله کردند و 26 تن از افراد حاضر در سفارت را به گروگان گرفتند. خواسته این گروه این بود که استان خوزستان از ایران آزاد شود و تبدیل به منطقه خودمختار شود و همچنین، زندانیان عرب تبار از زندان های عربستان آزاد شوند ( عربستان نامی بود که آنها برای خطاب کردن خوزستان ایران از آن استفاده می کردند! ). پس از ارائه این درخواست ها، مذاکرات با گروگانگیران توسط دولت بریتانیا آغاز شد تا به راه حل مسالمت آمیزی برای پایان این بحران دست پیدا کنند اما هرچه که مذاکرات جلوتر می رفت، پیچیدگی های این رویداد بیشتر می شد.
در آن مقطع، دولت ایران پاسخ منفی قطعی خود در ارتباط با خواسته گروگانگیران را اعلام نمود و در طرف دیگر، سفرای کشورهای عربی در لندن هم حاضر به هیچگونه همکاری و میانجگری برای حل این معضل نشدند تا حادثه گروگانگیری روزهای سخت تری را به خود ببیند. در وضعیت ناآرام چند روز اشغال سفارت ایران، مردم بسیاری نیز به محل سفارت ایران در محل رفته بودند تا شعارهای سیاسی خود را فریاد بزنند که همین مسئله موجب شد تا نگاه جهانیان به لندن جلب شود و شبکه های سراسری این حادثه تروریستی را بطور زنده پوشش دهند.
گروگانگیران در سفارت ایران ، تعدادی از گروگانها از جمله عباس لواسانی که بر طبق گفته دیگر گروگان ها، دائما در حال مجادله لفظی با تروریست ها و دفاع از ایران و انقلاب بود را به قتل رساندند. مجموع این اتفاقات سبب شد تا مارگارت تاچر در یک تصمیم ناگهانی و غیرمنتظره، دستور حمله به سفارت ایران و قتل تمام گروگانگیرها و آزادی گروگان ها را صادر نماید و به این منظور، پلیس لندن را از مدیریت اوضاع کنار زد تا نیروهای پلیس ویژه (S.A.S) بحران را به پایان برسانند. نیروهای ویژه نیز در عرض 15 دقیقه با برنامه ریزی به داخل سفارت حمله کرده و 5 تن از گروگانگیران را از پای درآوردند و یکی از آنها هم که خود را میان گروگان ها مخفی کرده بود را شناسایی و دستگیر و به حبس ابد محکوک نمودند. با اینحال فرد دستگیر شده که فوزی بداوی نژاد نام داشت، در سال 2008 از زندان آزاد شد اما به ایران استرداد نیافت و دولت بریتانیا تصمیم گرفت تا زندگی مخفیانه ای را در بریتانیا برای او مهیا نماید و وی هم اکنون در لندن به سر می برد.
حادثه گروگانگیری در لندن هرگز بطور کامل رمزگشایی نشد و حتی جلسات دادگاه تنها تروریست زنده باقی مانده نیز بصورت مخفیانه برگزار شد که بعدها حتی اعلام شد صورت جلسه محاکمه گم شده و مشخص نیست که کجاست! فیلم « 6 روز » براساس واقعه اشغال سفارت ایران در لندن ساخته شده و 6 روز تلاش برای آزادسازی گروگان ها را به تصویر می کشد.
« 6 روز » از چند منظر مختلف حادثه گروگانگیری را بررسی می کند از جمله پلیس مذاکره کننده ای به نام مکس ( با بازی مارگ استرانگ ) که قرار است جماعت عصبانی را آرام کند تا از تصمیم خود منصرف شوند اما گروگانگیرها خیلی علاقه ای به این صحبت ها ندارند و ترجیح می دهند تا خواسته شان برآورده شود. در ادامه داستان هم که جزئیات مربوط به درگیری مطرح می گردد و باقی موارد.
« 6 روز » اگرچه سعی کرده تا این حادثه را از ابعاد گوناگون مورد بررسی قرار دهد و تصویری واضح از اتفاقات داخل سفارت و خارج آن برای مخاطب ترسیم نماید، اما رویکرد سفارشی فیلم به حدی عیان است و دیالوگ های آن به حدی عجیب و غریب و شعاری هستند که هرگز نمی تواند به عنوان اثری مستقل که قرار است روایتگر اتفاقی واقعی باشد پذیرفته شود. فیلم بطور عجیبی لندن و بریتانیا را فارغ از تمام مشکلات رقم خورده در آن چند روز می داند و سیستم را در جایگاه فرد دلسوزی معرفی می کند که در میان تمام کارشکنی های دنیا، معصومانه در موقعیتی اشتباه قرار گرفته است.
مشکل بزرگ دیگری که می توان در فیلم یافت، عدم گسترش داستان است بطوریکه وضعیت فیلم در نقطه مقابل عنوانش یعنی ” 6 روز ” قرار می گیرد. فیلم در عمل ، تفاوت چندانی میانی روز اول و آخر قائل نمی شود و در مجموع اغلب مدت زمان فیلم در میان گفتگوی میان مذاکره کننده و گروگان گیران خلاصه شده که محتوای آن نیز تکراری است و کیفیت دیالوگ های میان شخصیت ها نیز تعریف چندانی ندارد و صرفاً به شعار گذشته است. شخصیت های داستان نیز فاقد پرداخت می باشند و هیچکدام از آنها قادر نیستند از تعریف کلیشه ای که برای آنان در ابتدای فیلم ترسیم شده خارج گردند.
« 6 روز » نه می تواند امانت دار خوبی برای تاریخ باشد و نه اثر سرگرم کننده حادثه ای که مخاطب از دیدن آن به وجد آید. فیلم جدیدِ آقای توا فریزر شبیه آثار سفارشی است که در تمام نقاط دنیا ساخته می شود و از طریق آن پیامهای سیاسی به دنیا مخابره می شود که کمتر دیده شده کسی به آن توجه نماید! فارغ از ضعف های آشکار در فیلمنامه و کارگردانی ، « 6 روز » اثر جسوری هم به شمار نمی رود و میزان وفادار بودنش به واقعیت موجود در آن دوران نیز در حداقل ممکن به سر می برد. « 6 روز » می توانست اثر هوشمندانه تری باشد اما در سطح باقی مانده و از فرمولی استفاده می کند که در سینمای مدرن کارکرد چندانی نخواهد داشت.
منتقد : میثم کریمی
این مطلب بصورت اختصاصی برای سایت ” مووی مگ ” به نگارش درآمده و برداشت از آن جز با ذکر دقیق منبع و اشاره به سایت مووی مگ، ممنوع بوده و شامل پیگرد قانونی می گردد.
به خانواده بزرگ جامعه مجازی مووی مگ بپیوندید
6 روز : 6 Days
کارگردان : Toa Fraser
نویسنده : Toa Fraser
بازیگران :
amie Bell…Rusty Firmin
Mark Strong …Max Vernon
Abbie Cornish…Kate Adie
Martin Shaw…Dellow
رده سنی : R ( مناسب برای افراد بالای 17 سال)
ژانر : اکشن
زمان : 94 دقیقه