فرد سی.دابز و باب کورتین که هر دو مشغول کار در مکزیک هستند با پیرمردی به نام هاوارد آشنا می شوند و متوجه می شوند که هاوارد یک کاشف با تجربه طلاست از این رو تصمیم می گیرند تا با همراهی وی به دنبال طلا بروند و خود را از وضع بدی که دارند خارج کنند…
درباره «گنجینه های سیه رامادره»:
کشف طلا همواره یکی از سوژه های ساخت فیلم در هالیوود بوده، اما آن چه که ما در فیلم «گنجینه های سیه رامادره» می بینیم تنها یک فیلم در باره طلا نیست. بلکه در آن شخصیت هایی را می بینیم که این کشف طلا چگونه روی آن ها تاثیر میگذارد . دابز که در ابتدای فیلم برای کمی پول دست به گدایی میزند اما آنقدر معرفت دارد تا سیگارش را با کورتین تقسیم کند یا پول شرط بندی که برنده شده را از طرف خودش و کورتین برای تامین هزینه سفر بگذارد کم کم با پیدا کردن طلا به همه کس و همه چیز مشکوک می شود و البته دیگر به سهم خود هم راضی نیست و دنبال بهانه است تا سهم بقیه را هم بالا بکشد! در مقابل کورتین انسان قانعی است حتی هنگامی که شریک مزاحمشان می میرد تصمیم دارد تا سهمش برای زن بیوه اش بفرستد. بدون شک تماشایقصه ای از حرص و طمع و تاثیر آن بر روابط انسانی و اینکه چگونه جنون قدرت و ثروت روح انسان را می کشد جذابیت های خود را برای دوست داران سینمای کلاسیک دارد.
اما از بحث داستان فیلم که بگذریم نکته دیگری که تماشای «گنجینه های سیه رامادره» را جذابتر می کند دوبله عالی این اثر می باشد. مدیریت دوبلاژ این فیلم توسط امیر زند انجام شده. و ایشان در یکی از اولین کارهایشان شاهکاری را به وجود آورده که نمی توان از آن گذشت. خود همفری بوگارت برای این فیلم نامزد اسکار نشده اما صداپیشگی منوچهر اسماعیلی به جای او در این فیلم به قدری خوب است که احتمالا با من موافقید اگر داوران اسکار تماشای دابز با صدای اسماعیلی تجربه می کردند بوگارت 4 سال زودتر به اسکار دست می یافت! دوبلور اکثر آثار بوگارت حسین عرفانی بوده که البته همیشه صداپیشگی های به یاد ماندنی هم داشته اما از آن جایی که عرفانی صدای مقتدر و با صلابتی داشته ، صداپیشگی در نقش دابزی که قرار است با لحنی حقیر گدایی کند چندان جالب نبوده. صدای گرم و دست داشتنی غلامعلی افشاریه هم برای کورتین که کاراکتر مثبت فیلم است کاملا قابل قبول است. و در نهایت چه کسی بهتر از عزت الله مقبلی برای صداپیشگی در نقش پیرمرد دنیا دیده داستان!
کارگردان:
جان هیوستون : متولد 5 آگوست 1906. پدرش بازیگر و مادرش سر دبیر روزنامه هنگامی که او 6 ساله بود طلاق گرفتند و او بیشتر وقت خود را در مدرسه شبانه روزی می گذراند. اما حضور در تور های نمایشی تابستانه پدرش باعث شد تا از همان کودکی با فضای تئاتر و سینما آشنا شود. بازیگر ، نویسنده و کارگردانی که پیش از ورود به دنیای سینما سابقه بوکسور آماتور ، خبرنگاری ، نویسندگی داستان های کوتاه و نقاشی را دارد. اما مسلما در هیچ کدام به اندازه سینما موفق نبوده و 15 بار نامزدی اسکار و دریافت آن برای 2 بار در فیلم «گنجینه های سیه رامادره» گواه این قضیه می باشد. وی برای اولین بار در سال 1941 کارگردانی را با فیلم «شاهین مالت» تجربه کرد و ستاره ای به نام همفری بوگارت را معرفی کرد. یکی از نکات جالب در مورد خانواده هیوستون دریافت جایزه اسکار در سه نسل از خانواده می باشد خانواده هیوستون اولین خانواده بود و پس از آن خانواده کاپولا دومی خانوده که سه نسل از آن برنده اسکار شده اند. اما جالبتر از آن والتر هیوستون و آنجلیکا هیستون، پدر و دختر جان هر دو با کارگردانی وی موفق به دریافت اسکار شدند. حتی پسرش تونی هیوستون طی همکاری با پدر موفق به نامزدی اسکار برای نویسندگی فیلم «مرده» شده! علاوه بر خوانواده ، 13 بازیگر دیگر طی همکاری با وی موفق به دریافت اسکار شده اند که از جمله آن ها می توان به همفری بوگارت و جک نیکلسون اشاره کرد.
به غیر از بوگارت که نزدیک ترین دوست جان هیوستون بود از میان دوستانش می توان به اورسن ولز و ارنست همینگوی اشاره کرد.
در مورد زندگی شخصی هم کم نگذاشته و به اندازه سایر ستاره های سینما ی کلاسیک ازدواج داشته!
1-دوروتی هاروی – این ازدواج نافرجام ۷ سال دوام کرد و در سال ۱۹۳۳ به پایان رسید
-2 لسلی بلک – این ازدواج نافرجام دیگر هم ۷ سال دوام کرد.
-3 اولین کیز – آن دو پسری با نام پابلو از مکزیک را به فرزندی پذیرفتند.
-4انریکا سوما – حاصل ازدواج آنها دو فرزند بود: یک دختر، آنجلیکا هیوستن و یک پسر، والتر آنتونی «تونی» هوستون که اکنون یک وکیل و پدر بازیگر جک هیوستون میباشد.
-5سلسته شین. در زندگینامهاش، کتابی باز، هوستون از او با عنوان «تمساح» یاد میکند و عنوان میدارد اگر او فرصت زندگی دوباره مییافت، هرگز برای بار پنجم ازدواج نمیکرد.
چهار ازدواج او به طلاق انجامید. همسر چهارم او، سوما در طول ازدواج خود فوت کرد. هیوستون علاوه بر فرزندانش از سوما، صاحب یک فرزند پسر بازیگر، دنی هیوستنحاصل از رابطهاش با نویسندهای با نام زو سالیس است.
جان هیوستون در 28 آگوست 1987 در گذشت.
بازیگران:
همفری بوگارت:همفری دیفارست بوگارت متولد 25 دسامبر 1899.پدر او جراح و مادرش ویراستار یک مجله بودند. دوران کودکی خود را در نیویورک و در مدرسه ترینیتی سپری کرد. برای ادامه تحصیل در رشته پزشکی به آکادمی فیلیپس در آندورا رفت. اما پس از مدتی از آنجا اخراج و به ارتش پیوست. بوگارت در طول خدمت هیچگاه در نبردی شرکت نداشت اما بر اثر حمله یک نهنگ دچار جراحت شد و همین امر موجب ایجاد اختلال در راه رفتن و حرف زدن او شد.
در سال ۱۹۲۰در کمپانی نمایش یکی از بستگانش به عنوان مدیر صحنه فعالیت داشت. در ۱۹۳۰با کمپانی فاکس قراردادی بسته و برای اولین بار در فیلم کوتاه ۱۰ دقیقهای آنطوریهای برادویبا روس اتینگ و جان بلاندل همبازی شد. قرارداد او با فاکس تنها دو سال ادامه داشت و از آن پس تا ۵ سال در فیلمهای نازلی ظاهر شد. تا اینکه در سال ۱۹۳۶با فیلم «جنگل سنگی» خود را تثبیت کرد و این مقدمه همکاری نسبتاً طولانی مدت و موفقیتآمیز او و کمپانی برادران وارنر شد.از سال ۱۹۳۶تا ۱۹۴۰در ۲۸ فیلم ظاهر شد که اکثر آنها گانگستری و تنها ۲ مورد در ژانر وسترن بود. اما حضور در فیلمهای «شاهین مالت» در نقش سام اسپید به کارگردانی جان هوستون و «کازابلانکا» از مایکل کورتیز بود که او را تبدیل به ستاره هالیوود کرد. بوگارت در سال ۱۹۵۱برای بازی در «ملکه آفریقایی» برنده جایزه اسکار شد. وی دوبار دیگر برای بازی در فیلم های «شورش کین» و «کازابلانکا» کاندید دریافت اسکار شده. بوگارت در اکثر فیلمهایش در نقش مردانی خوشگذران و خوشپوش و در عین حال دلیر و باهوش ظاهر می شد و همین امر در جذابتر شدن شخصیت او تأثیرگذار بود. اما در فیلم «گنجینه های سیه رامادره» در نقش یک مرد فقیر که برای کمی پول گدایی میکند و با بدست آوردن طلا کاملا حریص می شود را بازی می کند یعنی دقیقا نقطه مقابل نقش ها پر غرورش!
وی در سال ۱۹۵۷به دلیل ابتلا به سرطان حنجره درگذشت.
والتر هیوستون: والتر هیوستون پنجم آوریل 1883 در تورنتو . کانادا به دنیا آمد. وی که یکی از بزرگترین بازیگران زمان خود به حساب می آید هیچ گاه تبدیل به یک ستاره سینما نشد. اما همواره از او به به عنوان یکی از باشخصیت ترین بازیگران دهه 30 و 40 یاد می شود.
هیوستون که در خوانواده ای کشاورز بزرگ شده بود قبل از آن که پا به صحنه پرده نقره ای بگذارد در رشته مهندسی آب تحصیل کرد. و پس از آن که در سال 1905 با رئا گور ازدواج کرد برای تامین خرج زندگی مدتی بازیگری را کنار گذاشت و در شرکت مهندسی آب میسوری مشغول به کار شد. اما ظاهرا مهارت والتر هیوستون در رشته مهندسی به اندازه مهارت او در بازیگری نبوده . در سال 1909 مخزنی که بر روی آن کار میکرد باعث شد تا تقریبا سیلی در شهر جاری شود و پس از آن هیوستون تصمیم گرفت تا دوباره به بازیگری برگردد. زمانی که در سال 1924 به دنبال علاقه اصلیش یعنی بازیگری به هالیوود رفت با آغاز سینمای ناطق همراه شد و هیوستون توانست تا برای خود در هالیوود جایی پیدا کند . اولین نقش جدی را سال 1929 مقابل گری کوپر در فیلم «ویرجینیایی» بازی کرد و پس از بازی در فیلم «آبراهام لینکلن» برای او سکوی پرتابی بود تا توانایی ها خود را نشان دهد. از دیگر فیلم های مهم والتر هیوستون می توان به «دادزوورث» و «یانکی شیک پوش احمق» اشاره کرد. هیوستون پیش از آن که برای ایفای نقش پیرمرد دنیا دیده به نام هاوارد در فیلم «گنجینه های سیه رامادره» جایزه اسکار را دریافت کند سه بار دیگر نیز کاندید دریافت اسکار شده بود اما در نهایت ، همکاری با پسرش بود که او را به این جایزه رساند. همکاری که همیشگی بود و هرچند نقشی کوتاه اما در بسیاری از فیلم های پسرش بازی کرد.
والتر هیوستون هفتم آپریل 1950 درست 9 روز قبل از به دنیا آمدن نوه اش تونی درگذشت.
نکاتی که درباره « گنجینه های سیه رامادره» نمی دانید:
دیالوگ : « درجه! ما درجه نداریم. درجه لازم نیست. من مجبور نیستم هیچ درجه ای به تو نشون بدم» از طرف موسسه فیلم آمریکا در بین 100 دیالوگ برتر رتبه 36 را دارد.
هنگامی که جان هیوستون در تامپیکو مکزیک فیلم برداری را آغاز کرده بود. به علت چاپ خبری در روزنامه محلی که در آن گفته شده بود این فیلم بر ضد مکزیک است ، فیلم برداری برای مدتی توسط دولت مکزیک تعطیل شد. اما با پا در میانی فیلم بردار که مکزیکی بود و صحبت با رئیس جمهور این اتهامات برطرف شد و اجازه فیلم برداری داده شد.
هنگامی که از تراون نویسنده رمان «گنجینه های سیه رامادره» خواستند تا در محل فیلم برداری حاضر شود، از آن جایی که انسان منزوی بود گفت دستیارش را می فرستد. اما در واقع خود او با نامی مستعار به عنوان دستیارش در فیلم برداری حاضر شد.
والتر هیوستون و جان هیوستون اولین پدر/پسری هستند که همزمان اسکار گرفته اند.
برای اصالت بیشتر نقش والتر هیوستون توانست پسرش را راضی کند که نقش را بدون دندان مصنوعی بهتر میتواند اجراکند.
جان هیوستون گفته: کار با پدرم در این فیلم و این که برای فیلم من اسکار گرفته. بهترین لحظات عمرم بوده.
جان هیوستون نقش هاوارد را کاملا بر اساس پدر خودش نوشته. هاوارد رمان پیرتر بوده. نویسنده رمان تراون هم لوئیز استون را برای نقش هاوارد در نظر داشته.
تراون به جان هیوستون پیشنهاد کرد که نقش توریست آمریکایی را خودش بازی کند.
صحنه ای که جان هیوستون به عنوان توریست ظاهر می شود را همفری بوگارت کارگردانی کرده و با برداشت های مکرر حسابی از خجالت هیوستون در آمده!
جمله معروف بوگارت در مورد بازی خوب والتر هیوستون: یک هیوستون به اندازه کافی بد هست، دوتاش دیگه کشنده است!
«گنجینه های سیه رامادره» یکی از اولین فیلم های آمریکایی است که کاملا خارج از خاک آمریکا فیلم برداری شده.
در سال 2007 موسسه فیلم آمریکا «گنجینه های سیه رامادره» را در رده سی و هشتم بهترین فیلم های تاریخ سینما قرار داد.
دیالوگ های ماندگار:
کلاه طلایی: درجه! ما درجه نداریم. درجه لازم نیست. من مجبور نیستم هیچ درجه ای به تو نشون بدم.
هاوارد: تا وقتی که چیزی پیدا نکردی همه دوست و برادرند. امان از وقتی که اولین رگه طلا رو پیدا کنی اون وقته که دردسر ها تازه شروع میشن…
دابز: بهتره بخوابم و خواب کپه های طلا رو ببینم که همینطور بزرگتر و بزرگتر و بزرگتر میشن…
هاوارد: 1000 نفر میرن دنبال طلا اما یک نفر پیداش میکنه و چیزی که پیدا کرده حاصل تلاش خودش و 999 نفر دیگه است. ارزش طلا به خاطر کمیاب بودنش نیست. به خاطر زحمتیه که برای پیدا کردنش می کشند…
هاوارد: آب ارزشمنده. بعضی وقت ها حتی بیشتر از طلا!
محمد باقری
این مطلب بصورت اختصاصی برای سایت ” مووی مگ ” به نگارش درآمده و برداشت از آن جز با ذکر دقیق منبع و اشاره به سایت مووی مگ، ممنوع بوده و شامل پیگرد قانونی می گردد.
به خانواده بزرگ جامعه مجازی مووی مگ بپیوندید
گنجینه های سیه رامادره : The Treasure of Sierra Madre
کارگردان: جان هیوستون
نویسنده:جان هیوستون
بازیگران:
همفری بوگارت / دابز
والتر هیوستون / هاوارد
تیم هولت/ کورتین
بروس بنت / کودی
زمان: 126 دقیقه
محصول: 1948
مهم ترین افتخارات: دریاف اسکار در رشته های بهترین کارگردان ، بهترین فیلمنامه ، بهترین بازیگر مرد مکمل (والتر هیوستون) و کاندید دریافت اسکار بهترین فیلم