چه مواردی روی قیمت گذاری تلویزیون موثر هستند؟
قیمت روز انواع تلویزیون در بازار ایران را که مشاهده کنید، متوجه تنوع بالای قیمت محصولات مختلف خواهید شد. آیا میتوان گفت «هیچ گرانی بی حکمت نیست و هیچ ارزانی بی علت»؟ این ضربالمثل قدیمی وقتی پای مناسبات اقتصادی روز در میان باشد، کمتر کارایی دارد. چرا که در بازار متنوع تلویزون عوامل مختلفی در قیمتگذاری دخیل هستند که ارتباط مستقیمی با کیفیت کالاها ندارد. در این مقاله به عوامل تاثیرگذار روی قیمت تلویزیون خواهیم پرداخت.
تلویزیونهای بزرگتر، گرانتر هم هستند
ابعاد تلویزیون مهمترین فاکتور افزایش یا کاهش قیمت محسوب میشود. تلویزیون هرچقدر که بزرگتر باشد، قیمت آن بیشتر است. به عنوان مثال قیمت تلویزیون جیپلاس GPlus در ابعاد 58 اینچ بین 4 تا 5 میلیون از تلویزیون 50 اینچی همین برند گرانتر است.
جی پلاس به عنوان یک برند ایرانی سعی کرده محصولاتی راهی بازار کند که قیمتی مناسب داشته باشند. تلویزیونهای جی پلاس قیمت بسیار مناسبی دارند و امکانات فوقالعادهای را پیش روی کاربران قرار میدهند. همچنین باید به این موضوع اشاره کنیم که جی پلاس از معدود شرکتهای ایرانی به حساب میآید که توانسته تلویزیونهایی در اندازه بالای ۶۰ اینچ هم راهی بازار کند.
تلویزیونهای هوشمند
بخش بزرگی از بازار تلویزیون را مدلهای هوشمند به خود اختصاص دادهاند. امکاناتی که این تلویزیونها در اختیار کاربران میگذارند، وسعت بیشتری دارد و از تکنولوژیهای بهروزی برای ساخت آنها استفاده شده است.به دلیل گسترش امکانات سختافزاری و نرمافزاری تلویزیونهای هوشمند، این مدلها قیمت بیشتری دارند. هرچه امکانات بیشتر قیمت هم بالاتر. البته خرید تلویزیونهای هوشمند به دلیل همگامی با تکنولوژیهای روز کاملا ارزشش را دارد. تلویزیونهای معمولی (غیر هوشمند) با پایینتر بودن قیمت روز انواع تلویزیون در بازار ایران برای کسانی مناسب است که یا بودجهی محدودی دارند یا امکانات تلویزیونهای هوشمند به کارشان نمیآید.
حتما شما هم در هنگام خرید تلویزیون برای انتخاب ابعاد تلویزیون دچار مشکل و ابهام شدهاید. برای خرید تلویزیون با ابعاد مناسب، باید اندازه فضا و راحتی را در نظر بگیرید. با بزرگتر شدن ابعاد تلویزیونهای مختلف، پیدا کردن سایز مناسب تلویزیون برای فضای خانه یا محل کار، اهمیت بیشتری پیدا کرد.
ویژگیهای بصری تلویزیون
مشخصههای بصری یک تلویزیون نیز عامل مهم دیگری برای تعیین قیمت آن است. حتما در زمان خرید تلویزیون تازه این اصطلاحات را خواهید شنید؛ رزولوشن، نوع و تکنولوژی پنل.
رزولوشن نشانگر میزان پراکندگی پیکسلهای صفحهی نمایش است. هرچقدر رزولوشن بالاتر باشد، کیفیت و وضوح تصویر نیز بالاتر میرود. در حال حاضر تلویزیونهای موجود در بازار دارای کیفیت حداقل HD هستند. این در حالیست که برخی برندها کیفیت 8K نیز ارائه کردهاند. کیفیت تصویر یا همان رزولوشن بالاتر منجر به افزایش قیمت میشود.
نوع و تکنولوژی پنل
نوع صفحهی نمایش نیز برای قیمتگذاری اهمیت زیادی دارد. نسلهای قدیمی تلویزیون پلاسما را حتما به خاطر دارید. حالا تکنولوژی صفحهی نمایش پیشرفتهای زیادی کرده و بر جزئيات اساسی متمرکز است. کنتراست بالاتر، شفافیت رنگها، درک بیشتر از عمق، محصول همین پیشرفتهاست.
جدیدترین نوع صفحهی نمایش OLED است. با نوردهی جداگانه برای هر پیکسل وضوح تصویر را به صورت باورکردنی افزایش میدهد.
در مورد نوع پنل نیز باید از IPS، VA و TN نام ببریم. این 3 دسته بر قیمت تمام شدهی تلویزیون تاثیر مستقیم دارند. ٰ TN قدیمیترن نوع پنل است که اغلب در صفحهی نمایش لپتاپهای میانرده به کار میرود. IPS پنل متداولیست که منجر به افزایش زاویه دید تلویزیون میشود و البته گرانتر است. در مقابل پنلهای ٰVA کنتراست بالاتری دارند، اما زاویه دید آن به نسبت IPS کمتر است.
قیمت تلویزیون ایکسویژن X-Vision علاوه بر سایز و نوع صفحهی نمایش بسیار متاثر از تکنولوژی IPS است که منجر به افزایش کیفیت تصویر در این تلویزیونها شده است
ازآنجاییکه تلویزیونهای ایکس ویژن جزو محصولات نسبتا خوش قیمت بازار بهحساب میآیند تا هرکسی با هر بودجهای که در اختیار دارد بتواند این تلویزیونها را خریداری کند، پنل تلویزیون ایکس ویژن که اکثرا از نوع LED IPS است در کشور چین ساخته شده است.
سیستمهای صوتی تلویزیونها
مشخصههای صوتی از فاکتورهای اساسی تعیین قیمت تلویزیون محسوب میشوند. دوستداران موسیقی، فیلم و گیمرها برای خرید تلویزیون علاوه بر کیفیت بالای تصویر به اهمیت خروجیهای صدا واقفاند.
اغلب تلویزیونهای موجود در بازار ایران 2، 2.1 و 5 کانال هستند. متداولترین سیستم صوتی 2 کانال است که صدا را به صورت استریو پخش میکند. هرچقدر تعداد کانالهای ضبط و پخش در سیستم صوتی تلویزیونها بیشتر باشد، صدا با کیفیت و وضوح بالاتری پخش خواهد شد.
حتما تا به حال عبارتهایی مانند DOLBY STEREO، DOLBY DIGITAL و CLEAR VOICE را شنیدهاید. البته کیفیتهای صوتی تلویزیونهای موجود در بازار محدود به مواردی که بر شمردیم نمیشود. در تلویزیونهایی که سیستم صوتیشان CLEAR VOICE، صدا به صورت شگفتانگیزی با قدرت و شفاف است.
علاوه بر سیستم صوتی، توان بلندگوها نیز مولفهی مهمی است. بیشترین توان خروجی حدودا 20 وات از هر بلندگوست که بسته به محل قرارگیری اسپیکرهای تلویزیون میتواند پوشش مناسبی از صدا در فضا ایجاد کند.
امکانات جانبی دیگر در تلویزیون های جدید
دور از ذهن نیست که هرچقدر امکانات تلویزیون بیشتر باشد، قیمت آن نیز افزایش پیدا کند. تعداد درگاههای خروجی و ورودی، گیرندهی دیجیتال، قابلیت اتصال به بلوتوث، WiFi و VLan، تعداد رابط کامپوننت و کامپوزیت از جملهی این موارد هستند.
در این میان شاید مهمترین شاخصه پردازندهی تلویزیون باشد. هرچقدر پردازنده قویتر باشد، عملکرد تلویزیون بالاتر میرود. پردازندهها قطعات مهم و ظریفی هستند که کیفیت را تضمین میکنند، بنابراین در قیمتگذاری نیز نقش مهمی ایفا میکنند.
برند و کشور سازنده تلویزیون
قیمت روز انواع تلویزیون در بازار ایران را مشاهده کنید. به راحتی میتوانید قیمت تلویزیونها را بر اساس برند و کشور سازنده دستهبندی کنید.
هرچقدر برند معتبرتر باشد، قیمت محصولاتش نیز افزایش مییابد. این فاکتور به تنهایی تضمینی برای کیفیت بالای تلویزیون نسبت به مدلهای دیگر بازار نیست. بلکه این اعتبار برند و مزایای برندیگ است که منجر به تفاوتها میشود.
کشور سازنده نیز در قیمتگذاری نهایی تلویزیون موثر است. تلویزیونی که در ایران تولید میشود به مراتب ارزانتر از نمونههای مشابه خارجیست. این تفاوت علاوه بر قیمت تمامشده پایین تولید تلویزیون، ناشی از عواملیست که در بخش بعد توضیح خواهیم داد.
نرخ ارز و تاثیر آن بر قیمت تلویزیون
از جمله دلایلی که موجب افزایش قیمت تلویزیونهای خارجی در ایران شده، نوسانات بازار ارز است. این تفاوت قیمت به هیچ عنوان ارتباطی با کیفیت محصولات ندارد. بلکه تنها به این دلیل است که ما برای خرید کالایی که با ارز دلار وارد بازار شده، باید ریال پرداخت کنیم.
برای مثال توجه شما را به قیمت تلویزیون X-Vision جلب میکنیم. این برند ایرانی در بخشهای مختلفی قابلیت رقابت با برندهای خارجی را دارد، اما در نهایت در بازار ایران با توجه به قیمت، ارزش خرید بالاتری پیدا میکند. زیرا خریدار برای تهیه کالایی که قیمت تمام شدهاش به ریال محاسبه میشود؛ واحد پولی ریال را نیز پرداخت میکند.
هزینههای واردات کالا
مسئلهی بعدی که آن هم بیارتباط با کیفیت کالای تولید شده است، اما تاثیر مستقیم بر قیمت آن دارد؛ هزینههای گمرکیست. تلویزیونهای خارجی برای ورود به بازار ایران باید مبلغی به عنوان هزینهی گمرک پرداخت کنند. علاوه بر هزینهی گمرک، هزینهی حمل و نقل از مبدا تا مقصد نیز بر روی تلویزیونها سرشکن میشود.
زمانی که تلویزیون به فروش میرسد، خریدار این مبالغ را به صورت غیر مستقیم پرداخت میکند. پس نمیتوان از هزینههای واردات هرچند هم که اندک باشند به عنوان عوامل تاثیرگذار بر قیمت تلویزیون چشم پوشید.
{jcomments off}