صفحه اصلی > سینمای کلاسیک : سینمای کلاسیک : لورنس عربستان ( Lawrence of Arabia )

سینمای کلاسیک : لورنس عربستان ( Lawrence of Arabia )

1

خلاصه داستان :

این فیلم که برگرفته از یک داستان واقعی است، داستان رایزن حکومت انگلستان به نام توماس ادوارد لورنس ( پیتر اوتول ) را روایت می کند که فرهنگ اعراب را به خوبی یاد گرفت و با آنها زندگی کرد و در مقابل حکومت عثمانی از آنها دفاع کرد.

کارگردان :

دیوین لین : یکی از کارگردانان برجسته بریتانیا که لقب ” سِر ” را هم دریافت کرده است. لین بیشتر را به سبب ایجاد صحنه های حماسی باشکوه در فیلمهایش به خاطر می آورند . از جمله فیلمهای شناخته شده لین که طرفداران فراوانی هم دارد می توان به « لورنس عربستان » ، « پل رودخانه کوای » و « دکتر ژیواگو » اشاره کرد.

دیوید لین در سال 1991 به علت ابتلا به سرطان درگذشت.

بازیگران :

پیتر اوتول : پيتر سيموس اوتول متولد دوم آگوست 1932 در كاونتي گالوي ايرلند، از پدري ايرلندي و مادري اسكاتلندي. اوتول در ليدز انگلستان رشد كرد، پدرش در آن زمان شرط‌بندي مي‌كرد. در اوايل نوجواني اوتول به كار خبرنگاري پرداخت و سپس تئاتر و دنياي شگفت‌انگيز آن را كشف كرد و در 17 سالگي جذب تئاتر شد.

به مدت 2 سال نيز گوينده راديويي نيروي دريايي سلطنتي بود و در نهايت تصميم گرفت به آكادمي هنرهاي دراماتيك وارد شود جايي كه آلبر فيني، آلن بيتس و ريچارد هريس ازجمله هم‌دانشگاهي‌هاي وي به شمار مي‌رفتند. در سال 1962 ديويد لين او را براي نقش تي.اي. لارنس از بين ديگر كانديداهاي ايفاي نقش يعني مارلون براندو و آلبر فيني انتخاب كرد و لارنس عربستان نقطه اوج بازيگري اوتول جوان شد؛ نقطه‌اي كه كار اوتول را در انتخاب‌ها و مسير بعدي حرفه‌اي‌اش به رغم موفقيت و اوج، دشوار كرد. وي 8 بار كانديداي دريافت جايزه اسكار شد و نهايتا در سال 2003 اسكاري افتخاري براي يك عمر فعاليت را از آن خود ساخت. در دهه 70 يعني اوج درخشش و توانايي‌اش به جهت ابتلا به سرطان معده مجبور شد مدتي كار بازيگري را كنار بگذارد و پس از بهبودي با بدلكار در سال 1980 بار ديگر به عالم سينما بازگشت، اما ديگر از آن جذابيت‌هاي فيزيكي و توانايي‌هاي بدني خبري نبود، اوتول به يكباره درهم شكسته و نسبت به سن خود بسيار فرتوت‌تر به نظر مي‌رسيد. حال چهره او نيز باعث شده 2بود كه نقش‌ها و قالب ديگري را بپذيرد؛ نقش‌هايي بسيار فراتر از خويشتن را.

اوتول در دسامبر 1959 با شان فيليپس بازيگر ازدواج كرد كه حاصل اين ازدواج دو دختر به نام‌هاي پت و كيت هستند. اين زوج در سال 1972 از يكديگر جدا شدند و پسر اوتول به نام لوركان، فرزند كارن براون مدل است.

اوتول در تمام طول زندگي حرفه‌اي‌اش به دنبال كسب تجارب جديد بر روي صحنه تئاتر بود. جايي كه كار خود را از آنجا آغاز كرده بود وي بسياري از دشوارترين نقش‌هاي نمايشنامه‌‌هاي شكسپير را بازي كرد و اجراي خود از پيگماسيون (برنارد شاو)‌ را در برادوي به روي صحنه برد. اوتول دو جلد از اتوبيوگرافي سه ‌جلدي‌اش را در سال‌هاي اخير منتشر كرده كه به زعم خوانندگان بسيار جذاب و خواندني است و عرصه‌هاي متفاوتي از زندگي، كار، بيماري، سياست، تجارب و… را شامل مي‌شود.

وي در بيش از 50 فيلم حضور داشته و در آثار تلويزيوني نيز از سال 1956 تا 2008 به ايفاي نقش پرداخته و به خاطر صداي به ياد ماندني‌اش نيز در تعدادي از آثار از صداي اوتول استفاده شده است. در آخرين اثر سينمايي توليد شده به نام Stardust، نقش شاه را ايفا مي‌كند. آخرين فيلمي كه نام او را بار ديگر بر سر زبان‌ها انداخت، فيلم «ونوس» بود كه در نقش موريس بازي كرد و كانديداي دريافت جايزه اسكار شد.

منبع : وبلاگ بازیگران جهان

عمر شریف : عمر شریف، بازیگر و کارگردان مصری الاصل سینمای آمریکا متولد ۱۰ آوریل سال ۱۹۳۲ در اسکندریه است. او کار بازیگری را از سال ۱۹۵۴ شروع کرد و در طول این سال ها در ۹۵ پروژه سینمایی و تلویزیونی حضور داشته است. بازی در فیلم های «لورنس عربستان» و «دکتر ژیواگو» از شاخص ترین نقش های سینمایی وی به شمار می رود.

از عمر شریف کارگردان، فیلم «موسیو ابراهیم و گل های قرآن» در شصتمین جشنواره فیلم ونیز به نمایش درآمد و شیر طلایی جشنواره به خاطر تقدیر از ۵۰ سال فعالیت اش در عرصه سینما به او داده شد. ایام الحلولی (بهترین روزهای ما)، ارض السلام (سرزمین صلح)، سقوط امپراتوری رم، شب ژنرال ها، چه، جزیره اسرارآمیز دکتر نیمو، پلنگ صورتی ضربه متقابل می زند، کلیدهایی به سوی آزادی و سیزدهمین سلحشور از دیگر فیلم هایی هستند که عمر شریف با بازی در آنها توانست به ستاره دهه های ۶۰ و ۷۰ سینمای جهان بدل شود. او به زبان های انگلیسی، یونانی، فرانسوی و عربی مسلط است و این موضوع در کنار قدرت بازیگری اش او را به هنرپیشه ای بین المللی بدل کرده است.

از دیگر فیلم های عمر شریف می توان به سال های خاطره (۱۹۶۸)، بازی فستیوال (۱۹۷۰)، مصر (۱۹۹۸) و صد موزیسین بزرگ (۲۰۰۳) اشاره کرد. او در سال ۱۹۶۵ مستندی درباره فیلم دکتر ژیواگو ساخت. آخرین فیلم به نمایش درآمده اش «هیدالگو» نام دارد که یک وسترن پرتحرک است و ویگو مورتنسن نقش اصلی اش را بازی می کند. شریف به زودی در فیلم «گیلگمش» به کارگردانی راجر کریستین و «بازگشت دزد بغداد» دوچن گرش بازی خواهد کرد.

منبع : ویستا3

نکاتی که احتمالاً درباره لورنس عربستان نمی دانید :

با 227 دقیقه ، طولانی ترین فیلم تاریخ سینماست که در آن نه زنی حضور ندارد و نه حتی صدای زنی شنیده می شود!

صحبت هایی شده مبنی بر اینکه مارلون براندو قرار هست نقش لورنس را ایفا کند اما در نهایت براندو ترجیح داد به فیلم شورش در کشتی بونتی بپیوندد. صحبت های مختصری هم درباره حضور آنتونی پرکینز در فیلم شده بود.

صحنه مربوط به ترن در اسپانیا فیلمبرداری شده بود.

تقریبا تمام حرکاتهایی که در فیلم شاهد هستید از سمت چپ به راست می باشد! خودِ دیوید لین گفتته که اینکار را برای این انجام داده که تاکید کند این فیلم سفرنامه ای هست!

پیتر اوتول در زمان فیلمبرداری « لورنس عربستان » به عمر شریف پیشنهاد کرده بود که نامش را به ” فِرِد ” تغییر دهد چون معتقد بود که هیچکس در جهان او را با نام عمر شریف نخواهد شناخت!

وضعیت تولید « لورنس عربستان » مدتی هم بلاتکلیف بود چراکه نویسنده فیلم ( رابرت بولت ) به دلیل شرکت در یک تظاهرات در حمایت از خلع سلاح هسته ای ، به زندان افتاده بود!

یک اتفاق فرخنده هم در زمان فیلمبرداری « لورنس عربستان » رخ داد آن هم این بود که پادشاه وقت اردن عاشق یکی از عوامل فیلم به نام آنتوات گاردینر شده بود! این دو در کمال تعجب در سال 1962 ازدواج کردند!

« لورنس عربستان » مدتها اجازه نمایش در کشورهای عربی را به دلیل اینکه گمان می رفت تصویر خشنی از مردم عرب نشان داده ، نداشت. در این میان تنها جمال عبدالناصر ( رئیس جمهور وقت مصر ) بود که با اصرار عمر شریف فیلم را تماشا کرد و زمانی که دید هیچ خبری از تصاویر خشن از اعراب نیست، فیلم را در مصر به نمایش درآورد.

یک نسخه بازسازی شده ازصدا و تصویر « لورنس عربستان » در سال 1989 با تلاش استیون اسپیلرگ ساخته شد. ظاهراً مدتی بعد نسخه های اصلی فیلم غیرقابل استفاده شدند!

« لورنس عربستان » از طرف مجله ” سرگرمی های هفتگی ” به عنوان هجدهمین فیلم برتر تاریخ سینما شناخته شده است

پیتر اوتول گفته که تا 2 دهه بعد از ساخته شدن فیلم ، هرگز آن را بصورت کامل تماشا نکرده بود!

به هنگام اکران، مدت زمان فیلم را حدود 35 دقیقه کوتاه کردند تا صاحبان سینما گلایه ای نداشته باشند!  4

دیالوگ های ماندگار :

جکسون بنتلی : قبلاً هرگز مرگ یک نفر به وسیله شمشیر رو ندیده بودم

توماس لورنس ( با تمسخر ) : پس چرا یه عکس ازش نمی گیری؟

جکسون بنتلی : ای کاش می تونستم!

سرهنگ برایتون : خیلی صدمه دیدی؟

توماس لورنس : من هیچوقت صدمه نمی بینم. نمی دونستی نه؟ اونا فقط می تونن من رو بکشن، اونم با یه گلوله طلایی!

شاهزاده فیصل : هیچ عربی عاشق صحرا نیست. ما عاشق آب و درختان سبز هستیم. هیچ چیزی توی صحرا نیست.

جکسون بنتلی : چه چیز در این صحرا تو روجذب خودش کرده؟

توماس لورنس : صاف و صادق بودنش!

دُرسا کیانفر

کپی برداری از مطالب مووی مگ تنها با ذکر دقیق لینک سایت MovieMag.IR و نویسنده مطلب مجاز است.

به جمع طرفداران مووی مگ در فیس بوک بپیوندید


لورنس عربستان : 5Lawrence of Arabia

کارگردان : دیوید لین

تهیه‌کننده: سام اشپیگل

نویسنده : رابرت بولت ،مایکل ویلسون

بازیگران :

پیتر اوتول

عمر شریف

الک گینس

آنتونی کوئین

جک هاوکینز

موسیقی: موریس ژار

فیلم‌برداری :فردی یانگ

تدوین :آن وی. کوتس

توزیع‌کننده:کلمبیا پیکچرز

مدت زمان : ۲۲۷ دقیقه

مهمترین افتخارات :

برنده اسکار در رشته های: بهترین کارگردانی هنری ، بهترین فیلمبرداری ، بهترین کارگردان ، بهترین تدوین ، بهترین موسیقی ، بهترین فیلم ، بهترین صداگذاری

کاندید دریافت اسکار در رشته های: بهترین بازیگر نقش اول مرد برای پیتر اوتول ، بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای عمر شریف ، بهترین فیلمنامه اقتباسی

 

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها